20 Μαΐ 2018

Σε αχρηστία… χιλιάδες POS – Λίγοι κόβουν απόδειξη με πλαστικό χρήμα

Σε βαθιά αχρηστία έχουν πέσει από πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες POS (τερματικά
πληρωμής με κάρτες) από τους κατόχους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, παρά την υποχρέωση που ανέλαβαν οι τελευταίοι το 2017 να τα αποκτήσουν και να τα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με πελάτες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία Τραπεζών και της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, περίπου 200.000 τερματικά σε σύνολο 650.000 έχουν περιπέσει σε αχρηστία και έχουν καταντήσει διακοσμητικά εργαλεία καθώς ούτε οι επαγγελματίες κάτοχοί τους τα χρησιμοποιούν, αλλά ούτε και οι πελάτες τους δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται με πλαστικό χρήμα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω το 90% των δικηγόρων και των μηχανικών να μην έχει χρησιμοποιήσει πέρυσι καθόλου το POS που απέκτησε,όπως επίσης το 80% των ηλεκτρολόγων,το 70% των λογιστών και το 38% των γιατρών.

Από την άλλη οι ελάχιστοι επαγγελματίες από τους παραπάνω που το χρησιμοποίησαν το έπραξαν ελάχιστα και για χαμηλού ύψους συναλλαγές με πελάτες τους.

Οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν τα POS επικαλούμενοι στους πελάτες τους τη χρέωση που επιβάλουν οι τράπεζες για κάθε συναλλαγή (0,6%-0,8%) αλλά και τον υψηλό ΦΠΑ που θα κληθούν να πληρώσουν.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν να εκδώσουν απόδειξη συνεχίζοντας να κερδοσκοπούν και να εμφανίζουν στην εφορία ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα,ενώ από την άλλη και οι πελάτες συναινούν ώστε να αποφύγουν την πληρωμή ΦΠΑ ύψους 24%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, η άρνηση εφαρμογής των POS. Ίσως οδηγήσει φέτος σε χαμηλότερο τζίρο με πλαστικό χρήμα από ότι πέρυσι που είχε φτάσει τα 27 δισ. ευρώ.







.lykavitos.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη