26 Απρ 2018

Σολτς: Aπορρίπτει το γαλλικό σχέδιο για το χρέος της Ελλάδας

Πολλοί περίμεναν ότι η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο
Οικονομικών θα είχε ως αποτέλεσμα να χαλαρώσει τη στάση της η Γερμανία σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έκαναν λάθος.

Ο αντικαταστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλαφ Σολτς, φέρεται να απορρίπτει οποιοδήποτε μηχανισμό αυτόματης ελάφρυνσης, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις των επόμενων μηνών.


Στην ουσία ο Σολτς απορρίπτει το γαλλικό σχέδιο που συνδέει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη και δίνει νέα διάσταση στις πολύ σημαντικές διεργασίες που ξεκινούν με το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ξεκαθαρίζεται ότι «ακόμη και με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα δεν θα δικαιούται αυτομάτως μείωση του ποσού που καταβάλει για την εξυπηρέτηση του χρέους της».

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Handelsblatt, τότε καθίσταται σαφές πως ούτε με τον Όλαφ Σολτς στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν δέχεται το Βερολίνο ευνοϊκότερους όρους για το ελληνικό χρέος, ενώ όλα δείχνουν ότι απορρίπτεται η σχετική πρόταση που έχει καταθέσει η Γαλλία, πριν καλά καλά τεθεί στο τραπέζι.

Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό σχέδιο προβλέπει ότι στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τότε το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά, ενώ αν η οικονομία παραπαίει θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη