25 Απρ 2018

Οι Εθνικές Παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Από το Σάββατο 28 Απριλίου τα Παραπολιτικά παρουσιάζουν μια σημαντική
εκδοτική  προσφορά: Κωνσταντίνος Καραμανλής, «Οι Εθνικές Παρακαταθήκες»  

Είκοσι χρονιά από τον θάνατο του ηγέτη που άλλαξε την Ελλάδα, τα σπάνια αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή για πρώτη φορά, σε οκτώ αποκαλυπτικούς θεματικούς τόμους! 







Όλα τα μεγάλα θέματα του ελληνισμού, όλοι οι μεγάλοι σταθμοί της πορείας της χώρας για έξι δεκαετίες! Μια μνημειώδης εκδοτική προσφορά, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.   





«Δεν είναι πολλοί οι ηγέτες στους οποίους οι λαοί απέδωσαν, και μάλιστα εν ζωή, τον χαρακτη­ρισμό «Εθνάρχης». Ακόμα λιγότεροι είναι, όμως, εκείνοι που, στη συνέχεια, η Ιστορία δεν τους στέ­ρησε το σπάνιο προσωνύμιο. Και ελάχιστοι είναι όσοι κατόρθωσαν κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό: αφού πρώτα αναγνωρίστηκαν σε αυτήν την έκτα­ση στον καιρό τους, όσο αυτός περνά, χρόνια μετά τον θάνατό τους να εξακολουθούν να εκπλήττουν και να καθίστανται εκ νέου σημείο αναφοράς, ενό­σω νέα προβλήματα, ερωτήματα και δυσκολίες κά­νουν την εμφάνισή τους στο διάβα ενός έθνους –κάτι που συμβαίνει φυσικά «ερήμην» τους, κα­θώς έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά, κατά βάθος όχι και τόσο «ερήμην», αφού ο λόγος και το έργο τους έχουν αφήσει παρακαταθήκες στις οποίες ένας τό­πος επιστρέφει ξανά και ξανά, όσο κι αν περνούν τα χρόνια. Και τελικά, με αυτόν τον τρόπο, πέτυ­χαν να έρχονται διαρκώς εκ νέου στο φως και να εμπεδώνονται στην κοινή συνείδηση όλο και πε­ρισσότερες άγνωστες πτυχές και όψεις της δρά­σης τους, που δείχνουν βάθος πεδίου και εύρος σκέψης, υψηλή συνείδηση ευθύνης και εντυπω­σιακή αποτελεσματικότητα πράξης, πολύ μπροστά από την εποχή τους. Μα και κάτι ακόμα: Ο όρος «Εθνάρχης», που, αν και πήγασε από την παράτα­ξή του, έγινε αργότερα αποδεκτός από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού, στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν έχει να κάνει με αυτό το οποίο συνήθως συμβαίνει ιστορικά: με επιτυχείς πολέμους που μεγαλώνουν και ισχυρο­ποιούν εδαφικά μία χώρα – κάτι το οποίο η Ελ­λάδα είδε στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σε ό,τι αφορά τον Καραμανλή, έγινε κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο: αναγνωρίστηκε ως τέτοιος πολιτευόμενος σε καιρό ειρήνης. Και αυτό λέει πολλά για το μέγεθος των επιτευγμάτων του. Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραμένει ακρογωνιαίο σημείο αναφοράς της πορείας αυτού του τόπου. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται γι' αυτόν ανατρέχοντας στην Ιστορία της, όπως και όταν έρχεται αντιμέτωπη με τα πιο βασανιστικά ερωτήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Όταν αναζητά αξιακά πρότυπα δημόσιας εξουσίας, σταθερές κατευθύνσεις και πραγματικές λύσεις προβλημάτων, τα οποία σήμερα διαρκώς πληθαίνουν και μεγεθύνονται. Στην ουσία, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν αφορά απλώς το παρελθόν. Αφορά, κυρίως, το μέλλον»  

Γεώργιος Π. Μαλούχος Δημοσιογράφος – Επιμελητής έκδοσης   






Οι τόμοι σειράς περιλαμβάνουν:


28.4 - ΤΟΜΟΣ 1. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (A' ΜΕΡΟΣ)
05.5 - ΤΟΜΟΣ 2. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (Β' ΜΕΡΟΣ)
12.5 - ΤΟΜΟΣ 3. O ΜΑΚΕΔΩΝ
19.5 - ΤΟΜΟΣ 4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
25.5 - ΤΟΜΟΣ 5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
02.6 - ΤΟΜΟΣ 6. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
09.6 - ΤΟΜΟΣ 7. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΣ
16.6 - ΤΟΜΟΣ 8. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 






parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη