11 Νοε 2017

Σουηδία: 456 ηθοποιοί καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση και «κουλτούρα σιωπής»

«Ηθοποιοί και σκηνοθέτες που θεωρούνται ιδιοφυίες, στηρίζονται από το επάγγελμα, όσα κι αν κάνουν εναντίον των
συναδέλφων τους», γράφουν οι ηθοποιοί.
456 ηθοποιοί κατήγγειλλαν την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, σε ένα άρθρο γεμάτο προσωπικές μαρτυρίες, την σεξουαλική παρενόχληση, τις επιθέσεις και την «κουλτούρα σιωπής» στην βιομηχανία του κινηματογράφου και του θεάτρου στη Σουηδία.
Οι ηθοποιοί καταγγέλλουν επίσης «την λατρεία των ιδιοφυιών» η οποία επικρατεί στις τέχνες από την εποχή του Ινγκμαρ Μπέργκμαρ και η οποία αφήνει ανενόχλητους τους υπεύθυνους «αφού τα έργα που δημιουργούν λιβανίζονται ως υψηλής καλλιτεχνικής αξίας».
«Χάρη στην θέση τους ως σταρ, αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καμία συνέπεια», γράφουν οι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων οι Lena Endre, Sofia Helin και Ruth Vega Fernandez, στην καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας Svenska Dagbladet.
Οι γυναίκες αφηγούνται με λεπτομέρειες πολλές σκηνές σεξουαλικών επιθέσεων, αρκετά βίαιων (υπάρχουν τουλάχιστον δύο βιασμοί) και κατηγορούν, χωρίς να τους κατονομάσουν, διάσημους ηθοποιούς και σκηνοθέτες στην Σουηδία και στο εξωτερικό.
«Επρεπε να παίξω σε μια ερωτική σκηνή με έναν «μεγάλο ηθοποιό». Επρεπε να βρίσκομαι πάνω του την ώρα της σεξουαλικής πράξης. Στη διάρκεια μιας επανάληψης με ρώτησε αν μπορούσε να θηλάσει το στήθος μου το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτο γάλα (ήξερε ότι είχα παιδί και θήλαζα), ενώ σφιγγόταν πάνω μου, με στήση», διηγείται μια ηθοποιός.
«Τους θαύμαζα τόσο», γράφει μια άλλη.
Η υπουργός Πολιτισμού, Alice Bah Kuhnke, κάλεσε αμέσως τους επικεφαλής των μεγάλων εθνικών θεάτρων της χώρας, του Δραματικού Θεάτρου της Στοκχόλμης, το οποίο επί χρόνια διηύθυνε ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν και του Εθνικού Θεάτρου της Βασιλικής Λυρικής Σκηνής.
Αυτή είναι η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας:

«Αυτές οι σεξουαλικές επιθέσεις είναι πολύ σοβαρές. Απαιτούνται πολύ σοβαρά μέτρα σε όλους τους δημόσιους καλλιτεχνικούς θεσμούς, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας», δήλωσε η υπουργός, η οποία είναι σύντροφος του διάσημου ηθοποιού Johannes Bah Kuhnke, πρωταγωνιστή στην ταινία Snow Therapy.
google_ad_client = "ca-pub-7691334551475503"; google_ad_host = "ca-host-pub-1556223355139109"; google_ad_host_channel = "L0001"; google_ad_slot = "4995873471"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; >
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη