14 Σεπ 2017

ΕΚΔΗΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ


Σε έναν μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της ακτογραμμής.

Εντονη ανησυχία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό.

 

 

Σε 20 ημέρες με ένα μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό εκτίμησε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός.

Στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, στην Φρεατίδα, στην Πειραϊκή και σε άλλα σημεία των ακτών της Αττικής στρέφεται πλέον η προσπάθεια των συνεργείων απορρύπανσης, ενώ σε παραλίες σε Ελληνικό και Γλυφάδα η δυσοσμία είναι έντονη και οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες.


Την ίδια ώρα περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τη μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου.

«Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).

Όπως είπε ο κ. Ακύλας, «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα στην περιοχή, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών, ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».

 εικόνα 1: Γλυφάδα


«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; 
Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε» δήλωσε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καθώς ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.

Ακτιβιστές της οργάνωσης που βρίσκονται στην Σαλαμίνα, ξεδίπλωσαν πανό στην παραλία Λιμνιώνα στα Σελήνια, με το μήνυμα «Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας».
Απ’ την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση (WWF) σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία - διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών - παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης».

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, «δυστυχώς, ο κίνδυνος για περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης είναι υπαρκτός και μπορεί γίνει εύκολα κατανοητός, κοιτάζοντας τους χάρτες που αφορούν σε κίνηση tankers και σε ατυχήματα θαλάσσιων μεταφορών στις ελληνικές θάλασσες».

 εικόνα 2: Γλυφάδα


Καταλήγοντας το WWF τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της καταστροφής. Ως προς αυτό, το WWF Ελλάς δηλώνει «παρών» σε κάθε πιθανό κάλεσμα από το Λιμενικό Σώμα για συμμετοχή εθελοντών σε επιχείρηση καθαρισμού. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις αντιμετωπίζονται με άμεσο έλεγχο και σχέδιο, αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων και κοινωνική εγρήγορση».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. 
























 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη