12 Σεπ 2017

Άλλο επενδύσεις, άλλο «αρπαχτές»

Tο ουσιαστικό, το κυρίαρχο θέμα, με αφορμή και την περίπτωση της Eldorado Gold, δεν είναι τι κάνουν ή τι θέλουν
οι εταιρείες να επιβάλλουν, αλλά το τι κάνει το κράτος, τι κάνουν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματαΣτις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν εταιρείες και “εταιρείες”. Υπάρχουν οι εταιρείες που σέβονται τους νόμους του κράτους στο οποίο δραστηριοποιούνται, έχουν μακροχρόνια πλάνα, ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και πάνω απ' όλα τιμούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Υπάρχουν φυσικά και “εταιρείες” που νομίζουν ότι με τον παρά τους και τη δύναμη του παρά τους θα επιβάλλουν ό,τι είναι καλό για τη δική τους “εταιρεία” αδιαφορώντας για όλα τα άλλα. Το μόνο που σέβονται είναι ο παράς τους. Και φυσικά υπάρχουν εταιρείες, που όταν το επιτρέπει η χώρα όπου δραστηριοποιούνται μετατρέπονται σε “εταιρείες”. Όπως και να έχει πάντως οι κανονικές εταιρείες κάνουν πραγματικές επενδύσεις και όλες οι άλλες αποκαλούν “επένδυση” μόνο ό,τι τις συμφέρει, προσβλέποντας στο εύλογο κέρδος, δηλαδή κάνουν “αρπαχτές”.
Το ουσιαστικό, το κυρίαρχο θέμα, με αφορμή και την περίπτωση της Eldorado Gold, δεν είναι τι κάνουν ή τι θέλουν οι εταιρείες να επιβάλλουν, αλλά το τι κάνει το κράτος, τι κάνουν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Αν το κράτος έχει σαφές πλαίσιο επενδύσεων, αν η κυβέρνηση διαφυλάσσει τους νόμους, αν τα κόμματα ελέγχουν την κυβέρνηση που δεν εφάρμοσε τον νόμο.
Διότι στα χρόνια της προπαγανδιστικής υστερίας σύσσωμης της κεντροδεξιάς πτέρυγας της πολιτικής (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ν.Δ.) μείζον θέμα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε για την Eldorado αυτό που ήθελε η εταιρεία πριν καν το ζητήσει, όπως ο Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνάντηση που είχε.
Από τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός με επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις συζητήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις του στη ΔΕΘ έγινε ξεκάθαρο ποιες επενδύσεις έχει ανάγκη η χώρα.
Για τις “άλλες” επενδύσεις φρόντισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει τη διεύθυνση της Ν.Δ. Η συγκεκριμένη διεύθυνση έχει άλλωστε πολλά θαλασσοδάνεια προς νυν πτωχευμένους “επενδυτές” στο ενεργητικό της. Από εθνικούς εργολάβους, καναλάρχες και παντός είδους εγχώριους και αλλοδαπούς “γκουρού”! Μόνο που ξέχασε να αναφέρει ότι θα μείνει για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση αν το όραμά του είναι αυτό!
Διότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από πραγματικές επενδύσεις, με απόλυτη διαφάνεια και κίνητρα για τις κανονικές εταιρείες.



left.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη