10 Αυγ 2017

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ-ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μπορεί οι μισθοί να μειώνονται, αλλά η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανεβάζει τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Στην ατυχία τους όμως, τα νοικοκυριά είναι και τυχερά γιατί παρά τις αυξήσεις φόρων, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πέφτουν, συμπαρασύροντας και βασικά είδη διατροφής, των οποίων το κόστος παραγωγής επηρεάζεται από τα καύσιμα και τα μεταφορικά.


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο ο τιμάριθμος αυξήθηκε 1%. Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται όμως στην ανάπτυξη ή σε αυξημένη ζήτηση. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αυξήσεις φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα βρισκόταν και επισήμως σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού ή και αποπληθωρισμού.

Αντιθέτως όμως, οι διακοπές για τον Έλληνα είναι φέτος πολύ ακριβότερες σε σχέση με το καλοκαίρι πέρυσι, τόσο στη διαμονή όσο και στη μετακίνηση.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση 1% στον πληθωρισμό τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στις αυξήσεις:

-κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης εν σχέσει με πέρυσι (+0,97 εκατοστιαίες μονάδες από αυτήν και μόνον την αύξηση). Και αυτό παρότι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει πέσει σχεδόν 10% τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο το καλοκαίρι δεν καταναλώνεται πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε και η αύξηση του τιμαρίθμου για τα νοικοκυριά τον Ιούλιο ήταν ανεπαίσθητη.

-κατά 18,3% στο φυσικό αέριο, εξαιτίας των αυξήσεων των ειδικών φόρων στα ενεργειακά προϊόντα

-κατά 4,3% στα λοιπά καύσιμα και λιπαντικά

-15% στον καφέ

-12,3% στο ελαιόλαδο

-10% στον καπνό και τα τσιγάρα

-13,9% στα αεροπορικά εισιτήρια

-11% στα ξενοδοχεία

-1% σε εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφενεία

-1,5% στην τηλεφωνία

Όλες αυτές οι αυξήσεις, που οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στους φόρους -και παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου- θα οδηγούσαν σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%, αν οι τιμές στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες διατηρούνταν αμετάβλητες.


Αντιθέτως όμως, οι τιμές πέφτουν στα περισσότερα άλλα είδη, κυρίως λόγω έλλειψης ζήτησης ή για συγκυριακούς-εποχικούς λόγους. Για παράδειγμα οι τιμές μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι:

-κατά 9,6% στις πατάτες

-κατά 3,4% στα γαλακτοκομικά

-κατά 11% στα φρέσκα φρούτα

-κατά 3,2% στα νωπά λαχανικά

-κατά 2,9% στα φρέσκα ψάρια

-κατά 3,6 στα είδη νοικοκυριού

-κατά 5,1% στις ηλεκτρικές συσκευές

-κατά 7,5% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

-κατά 6,9% στις παραϊατρικές υπηρεσίες

-κατά 6,5% στα φάρμακα

-κατά 2,9% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

-κατά 4,3% στα έπιπλα και είδη διακόσμησης σπιτιού

-2% στα ενοίκια

-0,6% στον ηλεκτρισμό (λόγω και του ανταγωνισμού με τους εναλλακτικούς παρόχους).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη