16 Ιουλ 2017

Συμμάζεμα επειγόντως γιατί "μπάζει"

Από τις αρχές του δευτέρου μέρους στο φιλικό με τον Άγιαξ και μέχρι να αντικατασταθεί από τον Ζάιρο ο Ρόμπερτ Μακ, ο
ΠΑΟΚ ξεδίπλωσε σε όλη του την διάσταση το επιθετικό του ταλέντο. Ταχύτητα από τον άξονα (με Πέλκα) και τα άκρα, μεγάλη ισχύς εντός περιοχής με τον Πρίγιοβιτς να σημειώνει ένα ακόμη όμορφο γκολ.

  Κώστας Πετρωτός

Ο "Δικέφαλος" πείθει ότι διαθέτει ποιότητα στην επίθεση και πολλές άμυνες θα δεινοπαθήσουν στη διάρκεια της σεζόν. Το κακό γι' αυτόν είναι ότι προς το παρόν δεινοπαθεί και η δική του. Το γκολ που σημείωσε με κεφαλιά ο Χουντελααρ ή τα δύο τελευταία τέρματα του Αίαντα από τον Κασιέρα και τον Φλέμινγκ δηλώνουν το αρνητικό αποτύπωμα στη φετινή προετοιμασία για την ομάδα του Στανόγεβιτς. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε και σε προηγούμενα παιχνίδια του εκτεθειμένος στο κέντρο της άμυνάς του και-το πιο ανησυχητικό-"πιάστηκε" πολλές φορές κοιμώμενος σε κόντρα επιθέσεις αντιπάλων του.
Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την ως τώρα ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του Στανόγεβιτς είναι η άμυνά του που ανεβαίνει πολύ ψηλά και εκτίθεται. Το έπαθε με την Γάνδη, το έπαθε με τη Φένλο (αν και εκεί δεν κόστισε παρά τις δέκα τελικές προσπάθειες των Ολλανδών) και χθες με τον Άγιαξ.
Προφανώς, το πρόβλημα δεν αρχίζει μόνο από τους παίκτες που συγκροτούν την γραμμή άμυνας, αλλά αφορά στη συνολική λειτουργία της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ, μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από ανισορροπία ως ομάδα (είτε εφαρμόζει 4-4-2 ή 3-4-3, είτε το 4-2-3-1) και αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Ορισμένοι φίλοι του ΠΑΟΚ το περιγράφουν με υπερβολή ("φέτος είμαστε όσα πάνε και όσα έρθουν"), θα μου επιτρέψουν, ωστόσο, να διαφωνήσω γιατί εκτιμώ ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί άπαντες να εστιάσουν εκεί. 

Ο ΡΕΪ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το γεγονός ότι η άμυνα του ΠΑΟΚ μπάζει εξηγεί και γιατί ο Ροντρίγκο Ρέι άρεσε στο ντεμπούτο του παρότι δέχθηκε τέσσερα τέρματα. Ο Αργεντινός βρέθηκε μόνος απέναντι από τους επιθετικούς του Άγιαξ και στα τέσσερα γκολ του Αίαντα. Ίσως, αν είχε αγωνιστικό ρυθμό, να είχε γλιτώσει ένα από τα δύο πρώτα γκολ (οι φάσεις είχαν όμως αρκετά υψηλό δείκτη δυσκολίας), όμως δεν μπορεί κανείς να του αποδώσει ευθύνη.
Αντίθετα, μπορεί να μιλήσει για έναν γκολκίπερ με πλούσια σωματικά προσόντα, γρήγορο στα πρώτα βήματά του και εύκαμπτο (οι συγκρίσεις με τον Μπρκιτς αναπόφευκτες) στοιχεία που τον βοήθησαν πολύ στις εξόδους του ψηλά και χαμηλά, με καλή τεχνική και πολύ καλά χτυπήματα της μπάλας με τα πόδια
Έστειλε μηνύματα ότι πρόκειται για έναν γκολκίπερ με μεγάλη προοπτική και προφανώς δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία στους φίλους της ομάδας ότι λίγο θα ανησυχούν για το ποιος θα κάθεται κάτω από την εστία τους.
Μαζί με τον Ρόμπερτ Μακ, αλλά και τον Ντόριαν Λεβέκ που έδειξε και χθες καλά στοιχεία αφήνοντας και πάλι την αίσθηση ότι θα αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο στη φετινή σεζόν, συγκροτούν μία τριάδα μεταγραφών (δεν αναφέρουμε τον ταλαντούχο Δημήτρη Λημνιό γιατί έπαιξε λίγο στα φιλικά) που αποτελεί απόδειξη ότι ο ΠΑΟΚ βαδίζει σε καλό δρόμο σ αυτόν τον τομέα, απόρροια της πολύ καλής προεργασίας που έχει γίνει από τον Λούμπος Μίχελ και τους συνεργάτες του. 

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Κλείνοντας, ένα γενικότερο σχόλιο για την φετινή προετοιμασία του ΠΑΟΚ, τροφή για προβληματισμό: Όταν έκλεισε η προηγούμενη σεζόν, όλοι μιλούσαν για έναν ΠΑΟΚ που απέκτησε κορμό και αγωνιστική ταυτότητα (είχε συγκεκριμένο, απόλυτα λειτουργικό, σύστημα) και χρειαζόταν μόνο κάποιες συγκεκριμένες προσθήκες παικτών για να υπηρετήσει ένα πλάνο πρωταθλητισμού. Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι περισσότεροι περίμεναν στο βασικό στάδιο προετοιμασίας η ομάδα να ασχολείται με λεπτομέρειες. Πώς θα γίνει ακόμη πιο συμπαγής, πώς θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της στις στημένες φάσεις, πώς θα ξεχωρίσουν τα ζευγάρια παικτών που "δένουν" καλύτερα μαζί στον άξονα η τις πλευρές.
Αντ’ αυτού, ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς πειραματίστηκε με όλα. Με συστήματα και με παίκτες, καταλήγοντας, βέβαια, στο συμπέρασμα ότι η περσινή συνταγή ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα του. Χάθηκε, έτσι,  η ευκαιρία να γίνει ο ΠΑΟΚ καλύτερος στις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Πρέπει, όμως, αυτές να δουλευτούν, αν ο ΠΑΟΚ θέλει να έχει επιτυχία στον στόχο του πρωταθλητισμού.
Γιατί και τα πρωταθλήματα στις λεπτομέρειες κρίνονται...


Κώστας Πετρωτός


sport24.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη