13 Φεβ 2013

Παγκόσμια πρωτιά σε 19χρονη στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Επιτυχής ενιαία αφαίρεση όγκου πνεύμονα, καρδιάς!
Ένα «θαύμα» έζησε 19χρονη, χάρη στην παγκόσμια ιατρική πρωτιά αφαίρεσης μεγάλου όγκου πνεύμονα και καρδιάς, ‘en bloc’, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Η επέμβαση διενεργήθηκε από την..
ομάδα χειρουργών θώρακος- καρδιάς - αγγείων με επικεφαλής τον Ευάγγελο Σιβιτανίδη και τους Στάθη Αμπατζίδη, Γεώργιο Καρκάνη, Θανάση Γραμμένου (αναισθησιολόγο). Η διάμετρος του όγκου που αφαιρέθηκε ενιαία, ξεπερνούσε τα 14 εκατοστά.


Η 19χρονη είχε χειρουργηθεί πρώτη φορά σε ηλικία 13 χρόνων για οστεοσάρκωμα στο κάτω άκρο. Πριν από ενάμισι χρόνο χειρουργήθηκε σε νοσοκομείο για μετάσταση σε τμήμα του αριστερού πνεύμονα, το οποίο και αφαιρέθηκε. Ενάμισι χρόνο μετά, υπήρξε τοπική υποτροπή του ίδιου σαρκώματος στον αριστερό πνεύμονα με διήθηση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς (δια μέσου της πνευμονικής φλέβας), όπως επιβεβαιώθηκε από τις διενεργηθείσες εξετάσεις.

Ο θωρακοκαρδιοχειρουργός Ευάγγελος Σιβιτανίδης, υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό δεν είναι ανεγχείρητο, ανέλαβε να χειρουργήσει την 19χρονη. Η ασθενής, υποβλήθηκε σε θωρακοτομή σε «πεδίο» το οποίο λόγω της προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης είχε πρόβλημα με συμφύσεις που δυσκόλευαν την επέμβαση. Κατά την θωρακοτομή διαχωρίστηκε ο κάτω λοβός του πνεύμονα τον οποίο είχε προσβάλει ο διηθητικός καρκίνος, αλλά δεν αφαιρέθηκε. Ο ιατρός επέλεξε να τον κρατήσει σε αναμονή, μέχρι το σημείο εισόδου της πνευμονικής φλέβας, στον αριστερό κόλπο της καρδιάς.

Στη συνέχεια, μέσω στερνοτομής, η ασθενής συνδέθηκε με το μηχάνημα εξωσωματικής στήριξης της καρδιάς για 58 λεπτά και αφαιρέθηκε ως ενιαίο «block» ο αριστερός κάτω λοβός του πνεύμονα που εμπεριείχε την μάζα του σαρκώματος στον πνεύμονα μαζί με μέρος του αριστερού κόλπου της καρδιάς και του όγκου που ήταν μέσα στον αριστερό κόλπο.

Η αντικατάσταση του μεγάλου ελλείμματος στον αριστερό κόλπο, έγινε με συνθετικό εμβάλωμα (Dacron patch), καρδιοχειρουργική εργασία εξαιρετικά σύνθετη, καθώς ο κορυφαίος στόχος ήταν να διατηρηθεί η γεωμετρία της καρδιάς και η φυσιολογική λειτουργία της μιτροειδούς βαλβίδας. Το χειρουργείο διήρκεσε 6,5 ώρες. Κατά την επέμβαση, δεν υπήρξε σημαντική απώλεια αίματος, γεγονός που συνέβαλε στην ταχεία ανάρρωση της ασθενούς.

Η 19χρονη επέστρεψε στον θάλαμο νοσηλείας μετά από διήμερη παραμονή στην Εντατική και εξήλθε από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Η καρδιά της λειτουργεί άριστα όπως απέδειξαν το διοισοφάγειο και διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς. Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις που έγιναν με ταχεία βιοψία πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση, αλλά και στη συνέχεια ο έλεγχος του συνόλου του όγκου που αφαιρέθηκε, επιβεβαίωσαν ότι τα σημεία της εκτομής ήταν ελεύθερα καρκινικών κυττάρων.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ομάδας θωρακο-καρδιοχειρουργός Ευάγγελος Σιβιτανίδης, ανάλογοι όγκοι είναι πολύ σπάνιοι και αντιμετωπίζονται ως ανεγχείρητοι. Διευκρίνισε ότι μοναδικό ανάλογο περιστατικό «en bloc» αφαίρεσης, καταγράφεται στην διεθνή ιατρική βιβλιογραφία πριν από 23 χρόνια (Τόκιο-1991) που αφορούσε όμως σε μικρότερο όγκο, δεν περιλάμβανε την αναγκαία αντικατάσταση εμβαλώματος και δεν είχε διενεργηθεί σε προβληματικό «έδαφος» επανεγχείρησης. Ωστόσο, για τον ίδιο και την ομάδα του, «η ζωή της 19χρονης κοπέλας, ήταν στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί οριστικά», όπως υπογράμμισε
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη