26 Φεβ 2009

Σοκ και οργή στη Βουλγαρία για την τελευταία έμπνευση των Σκοπίων


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus, η απόφαση του σκοπιανού επισκόπου Πρεσπών και Πελαγονίας, Πέταρ, σύμφωνα με την οποία τα οστά Bούλγαρων στρατιωτών και αξιωματικών που βρίσκονται θαμμένα σε βουλγαρικά στρατιωτικά κοιμητήρια, ή σε κοινά κοιμητήρια της ενορίας του, θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα κενοτάφιο πάνω στο οποίο θα στηθεί "μακεδονικό" μνημείο όπου θα αναγράφονται τα εξής: "στη μνήμη των "μακεδόνων" στρατιωτών που έπεσαν το 1915-1918 και 1941-1944".

Ο σκοπιανός επίσκοπος κατηγορείται από τους Bούλγαρους ότι προσπαθεί... "να σβήσει" από την ενορία του "τις βουλγαρικές αναμνήσεις", καθώς στην περιοχή του υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια με ζωντανά ακόμη τα βουλγαρικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο επίσκοπος Πέταρ προσανατολίζεται στο να κάνει υποχρεωτική στους βούλγαρους τουρίστες την άδεια απ' το γραφείο του, ώστε να τους επιτρέπεται η επίσκεψη στις εκκλησίες.
Το θέμα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στη Βουλγαρία, αφού ο βούλγαρος υπουργός εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του στα Σκόπια να ξεκαθαρίσει το θέμα και να διαμηνύσει στην κυβέρνηση των Σκοπίων ότι αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και πλήττουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο ίδιο κλίμα ο ηγέτης του VMRO, Krasimir Karakachanov, ζήτησε να δοθεί στο θέμα διεθνής διάσταση και να σταλθεί το μήνυμα στα Σκόπια πως μια χώρα που καταστρέφει κοιμητήρια δεν ικανοποιεί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

If Macedonia ruins cemeteries, it does not meet NATO, EU criteria: VMRO leader
26 February 2009 FOCUS News Agency
Sofia. The issue of Bulgarian military cemeteries in Macedonia has to be raised at an international level, VMRO leader Krasimir Karakachanov told Focus News Agency.“The Macedonian government has to be told explicitly that since it has restored Greek, Turkish, German, English, French and Serbian cemeteries in Macedonia and is destroying Bulgarian cemeteries, Macedonia does not meet criteria for NATO and EU memberships,” he said.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη