19 Οκτ 2017

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!! Πώς μπορούν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων!!!

Σε βραχνά για χιλιάδες φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές εξελίσσονται οι
κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται για νέο γύρο κατασχέσεων σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μιλούν τα νούμερα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 8,551 δισ. Μόνο τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία διογκώθηκαν κατά 1,068 δισ. σε σχέση με τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα ωστόσο έχει ανεβάσει ρυθμούς και η ΑΑΔΕ στις εισπράξεις μέσω κατασχέσεων καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 3,14 δισ. στο οκτάμηνο από 971.508 οφειλέτες! Απ’ αυτά τα 1,97 δισ. αφορούσαν παλαιά χρέη και τα υπόλοιπα 1,177 ευρώ από τις νέες οφειλές.
Οι οφειλέτες μπορούν με κάθε νόμιμο να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις στα εισοδήματα καθώς και τις περιουσίες τους.
Η πιο ασφαλής λύση είναι η ρύθμιση τόσο των ληξιπρόθεσμών όσο και των μη ληξιπρόθεσμών οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση των 12 έως και 24 δόσεων.
Ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές
  • Η πρώτη αφορά την ρύθμιση που μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στην εφορία πριν κάποια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 4152/2013
  • Η δεύτερη εκδοχή της πάγιας ρύθμισης είναι αυτή που γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση του φορολογούμενου μέσω του Taxisnet (νόμος 4174/2013).
  • Επίσης, για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ και αφορά καταθέσεις σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Για να ισχύσει το ακατάσχετο όριο θα πρέπει να δηλωθεί ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός στο σύστημα TAXISnet.
  • Παράλληλα, αν ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις να ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση μπορεί να εξοφλεί ανά μη τακτικά χρονικά διαστήματα ποσά «έναντι».
  • Η πιο έσχατη, ίσως, λύση αφορά περίπτωση μεγάλου χρέους, όπου τότε ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να πουλήσει ακίνητο που είναι στην κατοχή του, με την προϋπόθεση ότι μέρος ή και το σύνολο του ποσού που θα εισπράξει, θα αποδοθεί στο Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη