22 Σεπ 2017

Ο Α.Τσίπρας χρησιμοποιεί για επικοινωνιακούς λόγους το Άγιο Όρος – Ετοιμάζεται για εκλογές αν η τρίτη αξιολόγηση ακολουθήσει την…

… πορεία της δεύτερης
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος την επόμενη εβδομάδα, η περιοδεία του σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά την Κρήτη και οι πρόσφατες εξαγγελίες από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι θα δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα, ίσως με άλλη μορφή και με τη συγκατάθεση των δανειστών, αποτελούν μια «πρόβα εκλογών» για την κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει τακτικά κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για να καταγράψει την τάση και τις αντιδράσεις της κοινωνίας και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σε περίπτωση που αντιληφθεί πώς έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές χωρίς να τις χάσει με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ θα το πράξει.

Σημειώνεται πώς στις εκλογές που θα γίνουν μπορεί να μην ισχύσει ο εκλογικός νόμος που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αλλά στις επόμενες το σύστημά γίνεται πιο αναλογικό και μειώνεται ο αριθμός του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμματα, οπότε στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πώς μπορεί να βρεθούν και πάλι στην εξουσία με την κατάλληλη συνεργασία.

Πιστεύουν πώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμπράξουν με κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς ή την Κεντροαριστερά αν τελικά καταφέρει να γίνει ενιαία απ’ ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρούν πώς το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει ξανά τη ΝΔ γιατί θα χάσει και όσους ψηφοφόρους του απέμειναν, ενώ το μόνο που μπορεί να συγκυβερνήσει με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το Ποτάμι, αν βεβαίως μπει στη Βουλή.

Όλα αυτά συνιστούν βεβαίως σενάρια στη βάση ότι δεν θα βγει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Αυτό προϋποθέτει να πάνε καλά τα έσοδα, να κλείσει σύντομα η τρίτη αξιολόγηση (το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους) και να μην προκύψουν άλλα προβλήματα που διαταράξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως οι αξιώσεις του ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέχρι στιγμής πάντως τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την κυβέρνηση. Στα έσοδα υπάρχει υστέρηση, ο τουρισμός μπορεί να γνώρισε αριθμητική αύξηση όσων αφορά στις αφίξεις αλλά τα έσοδα δεν φαίνεται να συμβαδίζουν, η τρίτη αξιολόγηση φαίνεται να πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω και οι δανειστές εγείρουν ολοένα και πιο πολλά ζητήματα.

Ο κ. Τσίπρας έχει εναποθέσει τις… ελπίδες του στην Άνγκελα Μέρκελ πώς θα τον βοηθήσει να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και αυτό έχει δύο πολύ μεγάλους αστερίσκους. Ο πρώτος είναι να καταφέρει να σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση και ο άλλος, και πιο δύσκολος, να καταφέρει η κ. Μέρκελ να απαλλαγεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όσο ο κ. Σόιμπλε είναι στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει «άσπρη ημέρα» αν και δεν αποκλείεται να δούμε και χειρότερα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν θέλουν να είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια και έχουν στο μυαλό τους την προσφυγή στις κάλπες αν δουν πώς η τρίτη αξιολόγηση έχει την πορεία της δεύτερης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να περάσει δηλαδή το καλοκαίρι και η Ελλάδα να μην βγει στις αγορές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει με τεράστια διαφορά και η ΝΔ μπορεί να πάρει και αυτοδυναμία.

Η επικοινωνιακή λοιπόν ομάδα του Μαξίμου έχει πει στον Αλέξη Τσίπρα να παίζει με το τί έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, να δίνει ένα… τυράκι στους πολίτες, ανεξάρτητα αν αυτό τους το παίρνει πίσω πολλαπλάσια με τους φόρους και να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για εκλογές.

Αυτό αποσκοπεί και η επίσκεψη του στο Άγιο Όρος την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβαλε απέναντι της την Εκκλησία σε πολλά ζητήματα, όπως το μάθημα των θρησκευτικών και ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας θέλει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος για να… πάρει την ευλογία των Μοναχών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθή στο Άγιο Όρος, μετά από πρόσκληση της Ι.Μ. Παντοκράτορος για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας που ολοκληρώθηκε φέτος. Δεν ξέρουμε αν θα συμπέσουν Οικουμενικός Πατριάρχης και Αλέξης Τσίπρας, αλλά το βέβαιο είναι πώς η επίσκεψη του δεύτερου γίνεται με καθαρά επικοινωνιακούς όρους και έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.



pentapostagma.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη