4 Σεπ 2017

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ...

ΦΕΛΝΙΚΟΣ
Χθες η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της Δημοκρατικής
Συμπαράταξης. Ουσιαστικά κοινοποίησε τη βούλησή της να παραμείνει, μέσω εκλογής τώρα, στη θέση που ήδη, ex officio, κατέχει. Και δεν υπήρχε καλύτερη μέρα να το ανακοινώσει από την 3η Σεπτέμβρη, στα 43α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη θέλησε να εκμεταλλευθεί τη γιορτινή ατμόσφαιρα του Ζαππείου για να υπενθυμίσει ότι αυτή είναι η επικεφαλής του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του Κινήματος που ίδρυσε το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι σύμβουλοι της Φώφης ήθελαν η γιορτή του ΠΑΣΟΚ να είναι το φόντο της υποψηφιότητάς της.
Με την ανακοίνωση της Φώφης ολοκληρώνεται και ο κύκλος των σοβαρών υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της ΔΗΣΥ. Αν εξαιρέσει κανείς τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, που θα ανακοινώσει κι αυτός, την Τετάρτη ή Πέμπτη, την υποψηφιότητά του οι άλλες δύο "βαριές" υποψηφιότητες (υπό την έννοια της αυξημένης πιθανότητας να βρεθούν στον δεύτερο γύρο ή ακόμη και να επικρατήσουν), του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη, ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Βεβαίως, εκτός των προαναφερθέντων τεσσάρων έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιοι και δύο πρώην υπουργοί, Γιάννηδες και οι δύο, ο Αργολιδεύς Μανιάτης και ο Παριανός Ραγκούσης, ενώ άλλοι δύο -ο αρχηγός της ΕΔΕΜ Πόντας και ο βουλευτής Αρκαδίας Κωνσταντινόπουλος- έχουν εκφράσει τη βούληση να είναι και αυτοί υποψήφιοι. Υποψήφιος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές θα ήθελε να είναι και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ, και παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, σίγουρα δεν θα είναι υποψήφια η Άννα Διαμαντοπούλου παρότι η Ώρα Αποφάσεων, η πολιτική κίνηση της οποίας, μαζί με τον Γιώργο Φλωρίδη, ηγείται αποφάσισε ότι τα μέλη της μπορούν εφόσον το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογή ηγεσίας της ΔΗΣΥ. Την Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τι θα κάνει. Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι μετά από τις πολλές υποψηφιότητες είναι δύσκολο στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να θέσει σε δοκιμασία την πολιτική του αξιοπρέπεια βάζοντας υποψηφιότητα. Το πιθανότερο είναι να στηρίξει την υποψηφιότητα Καμίνη, "εκτός κι αν", όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, "τα ανταλλάγματα που θα λάβει από τη Φώφη είναι μεγαλύτερα από το μέγεθος του κόμματός του".
Αν και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα, μέχρι στις 8 Σεπτεμβρίου που είναι η τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων, να εκδηλωθεί κι άλλη υποψηφιότητα στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως με τα ανωτέρω ονόματα ο κατάλογος των δελφίνων της Φώφης έχει κλείσει. Κάποιοι συνεργάτες της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν μάλιστα αρχίσει και να εκνευρίζονται από τις υπερβολικά πολλές υποψηφιότητες καθώς, όπως λένε, υπό τύπον αστείου: "εάν υπάρξουν και άλλες θα φτάσουμε στο σημείο να είναι πιο πολλοί οι υποψήφιοι από τους εκλέκτορες". Στηλιτεύουν δε το γεγονός ότι "ορισμένοι έβαλαν υποψηφιότητα μόνο και μόνο για ν' ακούγεται τ' όνομά τους και ν' αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής ή επανεκλογής τους στη Βουλή". Για κάποιους δε λένε ότι εμπνέονται από τον Άδωνι Γεωργιάδη: "κάποιων τα μυαλά έχουν πάρει αέρα. Λένε: αφού ο Άδωνις με 10 και κάτι τα εκατό που πήρε ως υποψήφιος αρχηγός έγινε αντιπρόεδρος της ΝΔ, γιατί να μην γίνει και με μας το ίδιο. Ακόμη κι αν το ποσοστό που πάρουμε είναι μικρό θα είμαστε στην ηγετική ομάδα της ΔΗΣΥ".
Βεβαίως, υπάρχει ένας άγνωςτος Χ: ακόμη δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν θα είναι δηλαδή ο ίδιος υποψήφιος, όπως τον πιέζουν πολύ από το κόμμα του, το ΚΙΔΗΣΟ, να κάνει ή αν θα αποφασιστεί να είναι κάποιος άλλος, όπως για παράδειγμα ο Φίλιππος Σαχινίδης. Το πιθανότερο -εφόσον ο Γιώργος δεν θα είναι υποψήφιος ή το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατεβάσει κάποιον δικό του εκλεκτό- είναι να ζητήσει από τους υποψηφίους και κυρίως από την τριάδα Φώφης, Καμίνη και Σταύρου, προκειμένου να τους στηρίξει, να δεσμευθούν σ' ένα πολιτικό πλαίσιο που αφορά το μέλλον της χώρας (θεσμικές αλλαγές, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δημοκρατικοί θεσμοί, μετανάστες, νέες τεχνολογίες κ.λ.π), αλλά και της ΔΗΣΥ, αν θα συνεχίσει δηλαδή να είναι πολυκομματικό το σχήμα, όπως ο ίδιος επιθυμεί και ποιές θα είναι η προτεραιότητες, πολιτική στρατηγική και οι συμμαχίες της.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει, μελλοντικά, όποιος εκλεγεί Πρόεδρος στη ΔΗΣΥ είναι τι θα γίνει με τα υπάρχοντα κόμματα. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ έχουν αποφασίσει να μην διαλυθούν. Τα δύο πρώτα μάλιστα εκτός από τις κοινοβουλευτικές τους δεσμεύσεις έχουν και νομικά και οικονομικά θέματα που πρέπει να επιλύσουν σε περίπτωση αυτοδιάλυσης. Ενδέχεται λοιπόν να έχουμε το παράδοξο σε περίπτωση παραδείγματος χάριν εκλογής του Καμίνη να ηγείται ενός σχήματος όπου ο ίδιος θα είναι κάτι σαν στρατηγός χωρίς στρατό αφού τα κόμματα με τις επιμέρους ηγεσίες τους θα είναι αυτά που ουσιαστικά θα αποφασίζουν. Επίσης θα έπρεπε ο Καμίνης, εφόσον αυτός εκλεγεί αρχηγός, να υπερασπίζεται τα έργα και τις ημέρες και των άλλων κομμάτων και κυρίως το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει και για τον Θεοδωράκη. Αν εκλεγεί ο Σταύρος θα πρέπει να διαχωρίσει η ΔΗΣΥ τη θέση της από την ιστορία, τα πρόσωπα και τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Θα το κάνουν; Δύσκολα, χωρίς τσακωμούς και ενδεχομένως διασπάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί θεωρούν ότι το εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες και δύσκολα θα τελεσφορήσει.
Δυσκολίες τις οποίες, σύμφωνα με ορισμένους, μεγάλωσε και ο Νίκος Αλιβιζάτος καθώς δεν περιορίστηκε στο ρόλο, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, του εγγυητή των διαδικασιών, αλλά ανέπτυξε φιλοδοξίες ως προς τον ειδικό ρόλο που μπορεί να έχει ο ίδιος στο παιχνίδι, περιλαμβανομένων και των προσώπων, για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως "πρέπει να μετρηθεί στα υπέρ του Νίκου εάν συνέβαλε και αυτός στο να είναι υποψήφιοι ο Καμίνης, ο Σταύρος και ο Ραγκούσης. Χωρίς αυτές τις υποψηφιότητες θα είχαμε μονομαχία Φώφης, Ανδρουλάκη, Πόντα, Οδυσσέα και Μανιάτη. Μιά θλίψη δηλαδή".
Σε κάθε πάντως περίπτωση, όπως υποστηρίζει ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: "οι πολιτικές εξελίξεις, ο χρόνος και οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών είναι αυτές που τελικά θα καθορίσουν αν η ΔΗΣΥ θα ευδοκιμήσει ως φορέας ανασύστασης της Κεντροαριστεράς". Η αλήθεια πάντως είναι, κι ας μην θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν, ότι οι εξελίξεις στο νέο φορέα θα είναι περισσότερον ομαλές εφόσον εκλεγεί πρόεδρος ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος, δηλαδή η Φώφη Γεννηματά. Εάν εκλεγεί κάποιος άλλος αναμφισβήτητα το εγχείρημα θα αποχτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω και των όσων θα επισυμβούν την επομένη ημέρα στη Χαρ. Τρικούπη, αλλά και του πολιτικού προσανατολισμού που θα επιδιώξει να προσδώσει στη ΔΗΣΥ ο νέος της Πρόεδρος. Θα είναι αντισυριζα και εγγύτερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως πιθανολογείται ότι θα συμβεί σε περίπτωση εκλογής του Σταύρου ή του Καμίνη, ή θα επιμείνει και στο αντιδεξιό-αντιμητσοτακικό πόλεμο που είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη γραμμή στο ΠΑΣΟΚ, υπό την πίεση στελεχών όπως ο Κ. Λαλιώτης και άλλοι;
Αδιαμφισβήτητα η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στη ΔΗΣΥ (ανεξάρτητα από τα εγγενή οργανωτικά και πολιτικά προβλήματα που εμφανίζει το εγχείρημα εκλογής αρχηγού σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει και ενδεχομένως με σύντομη θεσμική μακροημέρευση εάν δεν καταφέρει να επιλύσει τις επιμέρους κομματικές διαφορές όσων την συγκροτούν) είναι θετική για την προοπτική αναδιοργάνωσης της κεντροαριστεράς, αλλά και την ευστάθεια του πολιτικού συστήματος. Ένας ισχυρός κεντρώος φορέας μπορεί να αποδυναμώσει την ακραία πόλωση που αναμένεται να υπάρξει ανάμεσα στη δεξιά (ΝΔ) και την αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την ευδοκίμηση του εγχειρήματος την πριμοδοτούν ακόμη και σοβαροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας αφού ένας ενδιάμεσος, στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, χώρος, που έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εμφορείται από φιλελεύθερες προοδευτικές ιδέες, μπορεί να δώσει διέξοδο σε περίπτωση κυβερνητικού αδιεξόδου.
Βεβαίως, ο βασικός λόγος που ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ γνωρίζουν πιένες είναι επειδή αφενός φθείρονται με ταχείς ρυθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας και αφετέρου επειδή ο Μητσοτάκης και η ΝΔ -παρά τη σοβαρή άνοδο των ποσοστών τους και την ισχυρή πιθανότητα να είναι η επόμενη κυβέρνηση- δεν είναι και το ελκυστικότερο πολιτικό προϊόν. Επίσης, κάποια συμφέροντα, για προφανείς λόγους, τους θέλουν μεν στην κυβέρνηση, αλλά όχι και παντοδύναμους. Και οπωσδήποτε επειδή οι απογοητευμένοι και αντιδεξιοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αντί να διασκορπιστούν στους πέντε ανέμους ενισχύοντας έστω και πρόσκαιρα αντισυστημικές δυνάμεις, θα πρέπει να βρουν έκφραση σ' έναν κεντροαριστερό φορέα που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορεί μελλοντικά, αποτινάσσοντας και τα βαρίδια του παρελθόντος του, να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.
Βεβαίως, όπως παραδέχονται και σοβαρά στελέχη της ευρύτερης Προοδευτικής Παράταξης, καμμία από τις υποψηφιότητες δεν είναι ιδαίτερα λαμπερή ούτε συγκινεί τους ψηφοφόρους με τη φρεσκάδα των ιδεών του ή ακόμη και την αισθητική ελκτικότητά του. Είναι πρόσωπα γνωστά και εν πολλοίς καταναλωμένα. Ουδείς εκ των υποψηφίων είναι ο Έλληνας Μακρόν ή έστω ο Σάντερς των Δημοκρατικών ή ακόμη και ο Κόρμπιν των Βρετανών Εργατικών που να εμπνεύσουν τους πολίτες της Κεντροαριστεράς. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου και προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας χρειαζόνταν ένα καθαρτήριο σοκ, κάτι να εκπλήξει, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει. Να αισθανθεί, ο μεσαίος χώρος, διανοητική ακόμη και αισθητική υπεροχή έναντι των αντιπάλων του, δεξιών τε και εξ ευονήμων. Οι έως σήμερα εκδηλωθείσες υποψηφιότητες, όπως ομολογούν σημαντικοί παράγοντες του λεγόμενου ιστορικού ΠΑΣΟΚ, δεν καταφέρνουν να γεννήσουν τέτοια αισθήματα ούτε παρουσίασαν κάποιο ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο ούτε οι ιδέες τους είναι ανατρεπτικά ελκυστικές και δημιουργικά συνεγερτικές, όμως θα πρέπει πρώτον, να περιμένουμε να δούμε αν τελικά θα είναι υποψήφιοι όλοι όσοι σήμερα δηλώνουν τη βούλησή τους. Αυτό θα το μάθουμε στις 22 Σεπτεμβρίου όταν θα πρέπει να καταθέσουν και τις 1.000 υπογραφές για την υποψηφιότητά τους και όλα όσα έχει αποφασίσει ή επιπρόσθετα θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Αλιβιζάτου. Και βέβαια θα έχουμε κι άλλες 40 ημέρες, μέχρι την 5η Νοεμβρίου που θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία, για να μάθουμε αν από τους υποψήφιους κάποιος έχει κατοχυρώσει σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του.
Προσώρας, τα στοιχήματα φέρνουν την Φώφη στην πρώτη θέση. Για τη δεύτερη θα παλέψουν, σύμφωνα με τους ειδήμονες των συσχετισμών, οι Καμίνης και Θεοδωράκης, οι οποίοι διαθέτουν μηχανισμούς. Ο μεν πρώτος του δήμου Αθηναίων, ο δε Σταύρος του Ποταμιού. Κάποιοι δίνουν τύχη και στον Νίκο Ανδρουλάκη, που έλεγχει σημαντικό τμήμα του κομματικού και συνδικαλιστικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις και εφόσον βεβαίως παραμείνουν μέχρι τέλους στην κούρσα, θα καταγράψουν -εκτός φυσικά δραματικού απροόπτου και ανατροπών που δεν μπορούν σήμερα να προβλεφθούν- μικρά ποσοστά με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να έχει ενδεχομένως μεγαλύτερη τύχη για την πέμπτη θέση αφού στην εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το 2015, είχε λάβει 11.944 ψήφους έναντι 13.167 του Ανδρέα Λοβέρδου και 26.868 της Φώφης Γεννηματά, η οποία και εξελέγη από την πρώτη Κυριακή.
Στην εκλογή για την ηγεσία της ΔΗΣΥ η Φώφη θα μπορούσε να εκλεγεί ενδεχομένως και από την πρώτη Κυριακή εάν οι εκλέκτορες ήταν μέχρι 70.000. Εξάλλου η πρωτιά της Γεννηματά, σε αυτό τον αριθμό των εκλεκτόρων, καταγράφεται και σε κάποιες κρυφές δημοσκοπήσεις που ήδη γίνονται. Εάν οι εκλέκτορες υπερβούν τις 100-120.000 το πιθανότερο είναι πως θα πάμε σε επαναληπτική εκλογή, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει πρόβλημα, πρωτίστως έναντι του Καμίνη και δευτερευόντως του Θεοδωράκη, όσο μεγαλώνει ο αριθμός των εκλεκτόρων. Και ο λόγος είναι επειδή στην περίπτωση της αθρόας συμμετοχής (που μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 ή και να φτάσει, όπως κάποιοι αισιόδοξοι ελπίζουν τις 200.000) μειώνεται η δύναμη των κομματικών μηχανισμών και αυξάνεται η δύναμη των πολιτών - φίλων της κεντροαριστεράς. Σημειώνουμε πως την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη ενδέχεται να προτιμήσουν και αρκετοί εκ των λεγόμενων βενιζελικών στελεχών καθώς ο Νίκος ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όταν Πρόεδρος ήταν ο Βαγγέλης, ενώ οι λεγόμενοι σημιτικοί θα μοιραστούν ανάμεσα στους Καμίνη, Θεοδωράκη και Ανδρουλάκη. Το μήλο της έριδος πάντως θα είναι οι Παπανδρεϊκοί ψηφοφόροι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελείων οι "τζιχαντιστές" του Γιώργου, που θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν, είναι περίπου 30.000. Αν δεν υπάρχει, ως πιθανολογείται υποψήφιος του ΚΙΔΗΣΟ, όλοι θα θέλουν να τους προσεταιριστούν αφού μπορούν να γείρουν αποφασιστικά την πλάστιγγα αν όχι για τον νικητή σίγουρα για αυτόν που θα πάει στο δεύτερο γύρο.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προτιμήσεις των Τσίπρα και Μητσοτάκη. Κατά ένα παράδοξο τρόπο και οι δύο φαίνεται να προτιμούν να εκλεγεί η Φώφη. Ο μεν Τσίπρας επειδή θεωρεί πως με την Φώφη επικεφαλής δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψει τον αντιδεξιό - αντιμητσοτακικό αγώνα με αποτέλεσμα μελλοντικά να αντιμετωπίσει ακόμη και προβλήματα διάσπασης από όσους (Βενιζέλος, Λοβέρδος κ.α.) επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Επιπροσθέτως, έχει τη γνώμη πως στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί καλύτερα να συννενοηθεί με ένα κεντροαριστερό κόμμα στο οποίο επικεφαλής είναι η Φώφη παρά με ένα του οποίου στην ηγεσία θα βρίσκεται ο Καμίνης ή ο Σταύρος. Από την άλλη τη Φώφη φαίνεται να προτιμά και ο Κυριάκος αφού σε περίπτωση εκλογής πρωτίστως του Καμίνη θα αντιμετωπίσει προβλήματα διεμβολισμού του Κέντρου, ενώ ο Καμίνης έχει και συμπάθειες στο φωτισμένο εκείνο τμήμα της αστικής τάξης και του σημιτικού εκσυγχρονισμού που ο Μητσοτάκης ελπίζει να βρίσκεται στο πλευρό του προκειμένου να εκδιώξει τον Τσίπρα από την εξουσία. Η Φώφη δεν συγκινεί τόσο τους ψηφοφόρους του Κέντρου, και ειδικά εκείνους που δεν τρέφουν φιλικά αισθήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο έχει συμπάθειες σε απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, λόγω των αντιδεξιών τους αισθημάτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσουν τη ΝΔ και τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του ιστορικού αντιπάλου του Ανδρέα Παπανδρέου, από την εποχή της αποστασίας του 1965. Κάτι που φρόντισε να το επικαιροποιήσει με πολυσέλιδη αρθρογραφία του ο Κώστας Λαλιώτης, όστις στηρίζει τη Φώφη Γεννηματά και απειλεί θεούς και δαίμονες σε περίπτωση που κάποιος, μέσω του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, επιχειρήσει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ...




.matrix24.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη