20 Αυγ 2017

Εσύ πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι πραγματικά;

Βρες την απάντηση απαντώντας μερικές απλές ερωτήσεις.
Ο θρεπτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, αλλά δεν είναι πάντα απλό να τον πετύχεις. Αν λοιπόν το να μετράς προβατάκια δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικό σε εσένα, σου δίνουμε τα κατάλληλα tips για να κοιμάσαι γαλήνια και ευτυχισμένα σαν την Πριγκίπισσα Ορόρα από το αγαπημένο παραμύθι, «Sleeping Beauty». Το ξέρεις ότι αν έχεις κοιμηθεί λιγότερο από 6 ώρες το προηγούμενο βράδυ η αποδοτικότητά σου στη δουλειά, η ψυχική και σωματική σου κατάσταση και τα αντανακλαστικά σου είναι στα ίδια επίπεδα με κάποιον που βρίσκεται σε φάση hangover; Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως ο ύπνος είναι απαραίτητος για να διατηρείται ισορροπημένη η ψυχολογία μας και να μην νιώθουμε διαρκώς κουρασμένες και κατηφής. Σε μία εποχή του το «είμαι πτώμα» το ακούς πιο συχνά από το «γεια σου, τι κάνεις», πρέπει να διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο το πόσο και το πώς κοιμόμαστε. Προσέχουμε για να έχουμε κοινώς.

Μάθε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι πραγματικά μέσα από ένα εύκολο test απλών ερωτήσεων
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου, για να έχουν πνευματική διαύγεια και να έχεις ο οργανισμός τους την απαιτούμενη ενέργεια για να αντεπεξέλθει στην καθημερινή τους ρουτίνα. Οι ώρες όμως και ο τρόπος που κοιμόμαστε καθορίζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι γενετικά προδιαγεγραμμένο ώστε να κοιμάται 3 με 4 ώρες κάθε μέρα και να λειτουργεί μια χαρά. Έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες πάσχουν από αϋπνίες σε μεγαλύτερο ποσοστό απ'ότι οι άντρες και πως χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά περισσότερο ύπνο καθημερινά. Επίσης όσο μεγαλώνουμε η ποιότητα του ύπνου μας δεν καθορίζεται από την ποσότητα και χρειαζόμαστε λιγότερες ώρες στο κρεβάτι, για να νιώσουμε καλά. Απάντησε στις παρακάτω 5 ερωτήσεις και μάθε πώς να διαβάζεις τα σημάδια που σου δείχνει το σώμα σου, ώστε να κοιμάσαι πραγματικά όσο σου χρειάζεται.

1. Κοιμάσαι με το που ακουμπήσεις το κεφάλι σου στο μαξιλάρι;
Ένας φυσιολογικός χρόνος για να σε πάρει ο ύπνος αφού ξαπλώσεις είναι τα 15 λεπτά. Αν σου πάρει λιγότερο, σου «λείπει» ύπνος. Αν θες περισσότερο από 30 λεπτά για να κοιμηθείς ίσως είσαι υπερβολικά αγχωμένη.
2. Χρειάζεσαι ξυπνητήρι για να σηκωθείς το πρωί;
Αν δεν ξυπνάς μία τρελή ώρα, όπως 4 τα ξημερώματα, οι ειδικοί λένε πως αν κοιμάσαι όσο πραγματικά πρέπει, το λογικό είναι να ανοίγεις τα μάτια σου από μόνη σου, λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Αν έχεις διάθεση συνεχώς για χουζούρεμα και δεν ακούς ποτέ το ντριν ντριν, τότε κάτι δεν πάει καλά με εσένα και το θέμα ύπνος.
3. Kοιμάσαι παραπάνω από μία extra ώρα τα Σαββατοκύριακα;
Αν η απάντηση είναι θετική, αυτό δείχνει πως το σώμα σου προσπαθεί σε αυτό το 2ήμερο να αναπληρώσει τον ύπνο που στερείτε τις καθημερινές. Αν κοιμάσαι όσο πραγματικά έχεις ανάγκη τότε θα κοιμάσαι και τις ίδιες ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο.
4. Όταν νιώθεις κουρασμένη, γίνεσαι ευσυγκίνητη, επιθετική ή απλά στρεσάρεσαι πιο εύκολα;
Οι αυξομοιώσεις στη διάθεση και στη ψυχολογία μας, είναι από τις συνηθισμένες ενδείξεις του ότι μας λείπει ύπνος. Η κούραση θα μπορούσε να συνδεθεί και με την πεσμένη ενέργεια του οργανισμού μας, οι αυξομοιώσεις στη συμπεριφορά μας όμως, όχι.
5. Νυστάζεις το μεσημεράκι;
Το να αρχίζουν να κλείνουν τα μάτια σου πριν δύσει ο ήλιος είναι σημάδι υπερκόπωσης και έλλειψης ύπνου. Σε περίπτωση βέβαια που κοιμάσαι πάνω από 7 ώρες κάθε βράδυ, θα πρέπει να ψάξεις τι είναι αυτό που απομυζά την ζωτικότητά σου.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τα αποτελέσματα:
Απαντώντας στις ερωτήσεις έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεσαι πιο πολύ ύπνο; Τότε δεν έχεις παρά για μία εβδομάδα να αυξήσεις κατά μία ώρα τον χρόνο που κοιμάσαι και να μεταφέρεις κατά 30-45 λεπτά νωρίτερα, την ώρα που πέφτεις στο κρεβάτι. Απάντησε πάλι τις ερωτήσεις σε 7 μέρες και σημείωσε την όποια διαφορά αισθανθείς. Αν πάλι έχεις καταλήξει ότι κοιμάσαι παραπάνω από όσο πρέπει, μείωσε τις ώρες ύπνου σου κατά μία. Μην προβείς σε ακραία μέτρα. Αν ξαφνικά εκεί που ξάπλωνες για 9 ώρες, ξαπλώνεις για 5 θα πιέσεις τον οργανισμό σου και θα τον εξαντλήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο.




queen.gr 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη