10 Ιουλ 2017

Ο Ερντογάν «τρέμει» το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο Ιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι είναι όλο και πιο σημαντικό το γειτονικό Ιράκ να παραμείνει μια
ενωμένη χώρα και δήλωσε ότι το σχεδιαζόμενο κουρδικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, ενώ γνωστοποίησε πως η Τουρκία θέλει να αρχίσει το συντομότερο την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη και έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες για έναν τρίτο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι αρχές του βόρειου Ιράκ έχουν ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters πως δεν μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση στην επιδίωξη για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
«Η σημασία της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ αυξάνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. «Θα πρέπει να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες, όπως ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία».

Δεύτερος πυρηνικός σταθμός στη Σινώπη

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως θέλει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν την κατασκευή του σχεδιαζόμενου δεύτερου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για έναν σχεδιαζόμενο τρίτο πυρηνικό σταθμό.
Μιλώντας στο World Petroleum Congress ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αξιολογήσει νέα προγράμματα, περιλαμβανομένων σχεδίων για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και στο Ιράκ.






newsbeast.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη