12 Ιουλ 2017

Γιάννης Στουρνάρας: «Είναι νωρίς ακόμα για έξοδο στις αγορές»

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, στην παρούσα φάση, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης
της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος βοήθειας.
Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά «νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο. Μπορεί να βγει αργότερα στις αγορές».
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια στο θέμα του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάρθρωσή του, ειδάλλως η έξοδος της χώρας στις αγορές θα καθυστερήσει, με συνέπεια να μην αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας. «Φοβάμαι ότι ένα ακόμη βοήθειας θα είναι αναπόφευκτο. Φυσικά, κανείς δεν εύχεται κάτι τέτοιο» τονίζει.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ασκεί κριτική σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, που αυξάνουν τα πλεονάσματα στο εξωτερικό τους ισοζύγιο «την ώρα που άλλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας».
Όσον αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), ο διοικητής της ΤτΕ πιστεύει ότι υπάρχει χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πιστεύει ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να διακοπεί απότομα.
Στο δημοσίευμα της WSJ γίνεται επίσης λόγος στην αντιπαράθεση Στουρνάρα – κυβέρνησης, αν και διευκρινίζεται ότι οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τον κ. Στουρνάρα να έχει χαιρετίσει δημόσια τη συμφωνία με τους πιστωτές στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Όπως δηλώνει ο διοικητής της ΤτΕ, η συμφωνία έχει βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ καλεί και τους πολίτες να επανατοποθετήσουν τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη