12 Ιουλ 2017

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΚΟΤΖΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Κοτζιά: Είναι ο μόνος υπεύθυνος για το «ναυάγιο» στο Κυπριακό


Απαράδεκτα χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τα σχόλια του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάτσιτς, στον απόηχο της κατάρρευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.
Η δήλωση του κ. Κοτζιά ότι «η Τουρκία θέλει να μπορεί να επεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο κράτος» οδήγησε στην επιθετική ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, που επισημαίνει ότι «προσήλθε στη Διάσκεψη με καλή θέληση και με την εποικοδομητική στάση που είχε επιδείξει από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο να επιτευχθεί ένας βιώσιμος συμβιβασμός στο Κυπριακό».
Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου, στο τουρκικό ΥΠΕΞ «δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο υπουργός Κοτζιάς προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς και εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», καθώς «όσοι έχουν επίγνωση ότι η προσέγγισή τους είναι μη εποικοδομητική και μακριά από το πνεύμα του συμβιβασμού, είναι επιρρεπείς στο να εκφράζουν αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, ώστε να είναι σε θέση να κατηγορούν μετά όσους εμφανίζουν καλή πίστη και εποικοδομητικότητα, σε αντίθεση με τους ίδιους» όπως αναφέρεται.

Τέλος, η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Ελλάδα ως τον μοναδικό υπαίτιο του ναυαγίου τόσο στο Κραν-Μοντανά όσο και στην Γενεύη, και επιρρίπτει ευθύνες στον Ν. Κοτζιά, ο οποίος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στην Τουρκία προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της έλλειψης καλής πίστης και πολιτικής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.
Μέσω της ανακοίνωσης η Αγκυρα κατηγορεί επίσης τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ότι «δεν έκανε καμία προσπάθεια για επιτυχή έκβαση στη Διάσκεψη» και τον καλεί «να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα τουλάχιστον από εδώ και στο εξής».


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη