14 Ιουλ 2017

Τσίπρας προς Άγκυρα: Δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ

… «αλλά προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»
Κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Σέρβο Πρόεδρο κ.Βούτσιτς και τα μέλη της σερβικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, για την πρώτη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.
Θα έλεγα ότι η Σύνοδος αυτή έχει ιδιαίτερη  ιστορική  σημασία για τις σχέσεις μας, καθώς αναβαθμίζουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε μία περίοδο κρίσιμη, κατά την οποία εκφράζονται ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής μας, αλλά ταυτόχρονα και μια περίοδο κατά την οποία ανοίγονται νέες δυνατότητες και νέες προοπτικές.
Μια περίοδο κατά την οποία διαμορφώνεται ολοένα και περισσότερο, η ανάγκη για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των χωρών μας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Στο πνεύμα αυτό – όπως είχαμε και οι δύο την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά την επίσκεψή μου στη Σερβία τον Ιανουάριο – οι σημαντικοί ιστορικοί, πολιτικοί και πολιτισμικοί μας δεσμοί, η μεγάλη φιλία μεταξύ των λαών μας, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν με σύγχρονους όρους, σε νέα πλαίσια που επιτρέπουν γρήγορη και πολυεπίπεδη συνεργασία και συντονισμό.
Θέλω να τονίσω, ότι για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, που αυτή η πρώτη συνάντηση σε αυτό το ανώτατο επίπεδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας, Σερβίας λαμβάνει χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μια πόλη με ιστορικό ρόλο για τα Βαλκάνια, αλλά και μια πόλη δυναμική και σύγχρονη, της οποίας ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο.  Μια πόλη που καθίσταται σταδιακά, κόμβος μεταφορών, ενέργειας, εμπορίου και τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.  Μια πόλη διπλωματικό κέντρο της διαβαλκανικής συνεργασίας, που έδωσε πνοή στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και αποτελεί παράθυρο για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, στη Μεσόγειο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε, σήμερα, και συμφωνήσαμε στην ανάγκη ενίσχυσης του μεταξύ μας πολιτικού διαλόγου και ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας, σε μια σειρά από τομείς, που αποτυπώνονται και στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήσαμε.

Συνομιλήσαμε για τις σημαντικές προοπτικές για εκατέρωθεν επενδύσεις, με την Ελλάδα να παραμένει – υπενθυμίζω – μέσα στους τρεις σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία.
Δώσαμε έμφαση στη διασυνδεσιμότητα και στις υποδομές, συζητήσαμε για την ανάπτυξη δικτύων μεταφορών, με ειδικότερη αναφορά τόσο στην σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά-Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου όσο, όμως, και στην πλωτή διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, αξιοποιώντας τα ποτάμια που μας ενώνουν.  Υπογράψαμε συμφωνία που αφορά την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών, η οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και, μέσω αυτής της διάδρασης, την οικονομία της περιοχής.
Τονίσαμε ότι η προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας είναι καίρια για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας. Υπό το πρίσμα αυτό συμφωνήσαμε να προωθήσουμε και την ενεργειακή μας συνεργασία και τονίσαμε τη σημασία ενεργειακών έργων όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP και ο κάθετος διασυνδετήριος αγωγός  IGB, καθώς και ο αγωγός διασύνδεσης Βουλγαρίας – Σερβίας (IBS), αλλά και Ιονίου-Αδριατικής.
Παράλληλα, συμφωνήσαμε για τον τουρισμό, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις μας. Ο σημαντικός αριθμός επισκεπτών εκατέρωθεν, πέραν της οικονομικής διάστασης, ενδυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των πολιτών μας. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της θετικής τάσης τουριστικών ροών και υπογράψαμε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας καθώς και συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης.
Η συνεργασία μας βεβαίως δεν έχει μόνο οικονομική πτυχή.
Όπως είπα οι σχέσεις των λαών μας έχουν βαθιές ρίζες. Συμφωνήσαμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πολιτιστική διάσταση της σχέσης μας και στην κατεύθυνση αυτή υπογράψαμε Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Πολιτιστικής Συνεργασίας.
Είχαμε περαιτέρω μια ιδιαίτερη και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για τις διμερείς μας σχέσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Και συμφωνήσαμε στην ανάγκη αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου.
Τονίσαμε ότι στο στρατηγικό πλέγμα των διμερών μας σχέσεων εντάσσεται η ολοένα ενισχυόμενη στρατιωτική μας συνεργασία και υπογράψαμε συμφωνία στο πεδίο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Παράλληλα, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και της εξάρθρωσης δικτύων human trafficking. Μια συνεργασία κρίσιμη, για την ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής μας- θα έλεγα- κρίσιμης για την ασφάλεια ολόκληρης  της Ευρώπης.
Ενισχύσαμε δε το διάλογό μας για το μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι ο συντονισμός και η συνεργασία είναι η μόνη απάντηση στις ευρωπαϊκές, εθνικιστικές αυτές δυνάμεις που θεωρούν την προάσπιση του διεθνούς δικαίου πολυτέλεια και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όλα τα βάρη αυτού του φαινομένου θα πέφτουν στις χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Τονίσαμε ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση στη λογική των αποκλεισμών και των μονομερών ενεργειών.
Βεβαίως, υπογραμμίσαμε τη σημασία σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη να αντιταχθούμε ενεργά σε όλα τα φαινόμενα εθνικισμού, αλυτρωτισμού και μισαλλοδοξίας στην περιοχή, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.  Σε αυτή τη βάση και με αμοιβαίως αποδεκτό τρόπο πρέπει να διευθετούνται  οι όποιες  διαφορές υπάρχουν μεταξύ των κρατών στα Βαλκάνια.
Και βεβαίως συζητήσαμε και για την πΓΔΜ, και για την ανάγκη να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση από την πλευρά της νέας κυβέρνησης στην γείτονα, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που χρόνια επιδιώκουμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στη διαφορά που υπάρχει στο ζήτημα της ονομασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράσαμε τη σταθερή μας υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με την εκπλήρωση βεβαίως όλων των απαραίτητων όρων.
Και τονίσαμε ότι ο στόχος αυτός – που καθορίστηκε με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης – πρέπει να παραμείνει πρωταρχικός για την ΕΕ, προς όφελος όχι μόνο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά θα έλεγα προς όφελος της ίδιας της ΕΕ.
Επανέλαβα στον Πρόεδρο Βούτσιτς, ότι η χώρα μας θα είναι πάντοτε αταλάντευτος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και θα υποστηρίζει σταθερά την πρόοδο της Ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας. Είμαστε στο πλευρό της και με εφαρμογή του διμερούς πλαισίου, που έχουμε συμφωνήσει από το 2010 για παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους της Ελλάδας προς επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και με συμφωνίες για συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.
Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές ρίζες των χωρών της περιοχής μας δεν μπορούν – σε μια εποχή εντεινόμενης παγκοσμιοποίησης – παρά να συνδυάζονται με μια εξωτερική πολιτική με ευρύτερους ορίζοντες. Με την προώθηση σχέσεων και σχημάτων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των λαών μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής μας.
Είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Βούτσιτς και για τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτούν την οριστική πια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την έξοδο από την κρίση και την τελευταία χθεσινή εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Μια διαδικασία που υφίστατο από το 2009 και μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα καταφέρνει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι η Ελλάδα ξεπερνώντας την οικονομική κρίση ανακτά σιγά αλλά σταθερά τη μεγάλη της σημασία, το ιδιαίτερό της γεωπολιτικό της βάρος, ως μια κρίσιμη χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια χώρα που παραμένει στον πυρήνα της Ε.Ε., μια χώρα- σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή και πάντοτε με στόχο τη σταθερότητα, την ειρήνη, τον διάλογο, τη συνεργασία.
Είπα, λοιπόν, στον Πρόεδρο Βούτσιτς, ότι οι φίλοι μας οι Σέρβοι, ο σερβικός λαός και ο ίδιος έχουν να περιμένουν από την Ελλάδα, έναν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο. Έχουν να περιμένουν από εμάς να παίξουμε το ρόλο μιας χώρας που θα μπορέσει να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στη Σερβία και την Ε.Ε., αλλά και εμείς έχουμε να περιμένουμε από τη Σερβία, μια φίλη χώρα, την ουσιαστική συνεργασία για να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε τα Βαλκάνια σε ήρεμα νερά. Να είναι η χερσόνησος της Βαλκανικής μια χερσόνησος φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς και όχι μια διαρκής πηγή κινδύνου και εθνικισμού.
Είχαμε, λοιπόν, μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία και πιστεύω ότι αυτή τη συνεργασία θα μπορέσουμε στο ευρύτερο μέλλον να την εμβαθύνουμε και να την επεκτείνουμε.

Ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι τον Σέρβο Πρόεδρο και πιστεύω ότι το επόμενο σημαντικό βήμα, το οποίο θα ήθελα να ανακοινώσω, είναι ότι μετά από πρόσκληση του Προέδρου Βούτσιτς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, τον Οκτώβριο. Μία ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη για τις χώρες μας και για την περιοχή μας. ΒΟΥΤΣΙΤΣ: Κυρίες και κύριοι, κύριε Πρωθυπουργέ, Αλέξη, θα προσπαθήσω να πω εν συντομία γιατί για τη Σερβία είναι πολύ σημαντική η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας εδώ στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι τόσον οι Έλληνες όσο και οι Σέρβοι δημοσιογράφοι είχαν και θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικά πράγματα, με αφορμή και τις προ ολίγου υπογραφείσες Συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ναι μεν είναι γενικού περιεχομένου, ωστόσο σηματοδοτούν το μέλλον των διμερών μας σχέσεων και ταυτοχρόνως αφορούν και την καθημερινότητα των πολιτών Ελλάδας και Σερβίας και αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης. Επομένως, οι Σέρβοι πολίτες μπορούν να οδηγήσουν ελεύθερα στην Ελλάδα με τα αυτοκίνητά τους και το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες στη Σερβία.
Όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, θα ήθελα να επισημάνω ότι ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε εγώ είμαστε ικανοποιημένοι από τον όγκο των συναλλαγών μας, που φτάνουν μόλις τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώθηκε, πάντως, μια τάση αύξησης των σερβικών εξαγωγών προς την Ελλάδα το πρώτο πεντάμηνο του 2017, μια αύξηση κατά 10,5%. Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν, ασφαλώς, δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των εμπορικών συναλλαγών.
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμώς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τις θετικές εξελίξεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, που σηματοδοτούν την έξοδο της χώρας σας από την κρίση, από αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώσατε. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η ελληνική οικονομία βασίζεται και πάλι πάνω σε υγιείς βάσεις.
Ως προς τις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα μου, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Έλληνες έχουν επενδύσει μέχρι τώρα 2,5 δις. ευρώ και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από την ελληνική πλευρά. Επενδύσεις που όχι μόνον θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα, αλλά και άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Από πλευράς μας, τόνισα στον φίλο Αλέξη, ότι Σέρβοι επιχειρηματίες επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Κάνοντας την ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων, διαπιστώσαμε ότι είναι καλές και με ικανοποίηση επεσήμανα στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στο Βελιγράδι συνέβαλε ουσιαστικά στην περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Ως συμπέρασμα, θα μπορούσα να πω ότι μετά από μια περίοδο στασιμότητας, οι σχέσεις μας οδεύουν προς μια ορθή και καλή κατεύθυνση.
Με τον φίλο Αλέξη, είχαμε ανοικτές και ειλικρινείς συνομιλίες για όλα τα σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα και διαπιστώσαμε σχεδόν μια ταύτιση απόψεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμώς την Ελλάδα για τη στήριξη που μας παρέχει στον ευρωπαϊκό δρόμο μας.
Είπα στον κύριο Πρωθυπουργό, στον φίλο Αλέξη, ότι η Σερβία ούτε εκβιάζει ούτε ζητά τίποτε από κανέναν, αλλά θα θέλαμε να ξέρουμε πότε η Σερβία θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς και η χώρα μου θα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις προς επίτευξη αυτού του στόχου και είναι έτοιμη για το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων που πρέπει να ανοιχθούν, στο πλαίσιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό, οι Σέρβοι πολίτες να αισθάνονται μια ευδιάκριτη ενταξιακή προοπτική και έτσι, να έχουν περισσότερα κίνητρα. Για να είμαι σαφής, δεν ζητάμε τον ακριβή προσδιορισμό του χρόνου, αλλά να έχουμε ένα πλαίσιο, ένα -θα έλεγα- χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα μπορούσε να καταστεί εφικτός ο στόχος της ένταξής μας ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τον φίλο μας, τον Αλέξη, να μας βοηθήσει, προκειμένου να λάβουμε μια απάντηση. Επαναλαμβάνω, ότι μια θετική έκβαση αυτού του αιτήματός μας θα επηρέαζε ευνοϊκά τη στάση των πολιτών μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα διευκόλυνε την υλοποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εμείς σας βλέπουμε ως εξαιρετικά φιλική χώρα, ο λαός μας τρέφει αισθήματα φιλίας προς τον εξίσου φίλο ελληνικό λαό και νομίζω πως και οι Έλληνες στη Σερβία αυτό το αισθάνονται, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Και όταν υπολογίζετε ότι οι Σέρβοι πολίτες που επισκέπτονται ως τουρίστες τη χώρα σας, ξοδεύουν 200-400 ευρώ, συνεισφέρουν και αυτοί, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω τη χώρα σας για την ξεκάθαρη ελληνική θέση σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, τη μη αναγνώριση της μονομερούς κηρυγμένης ανεξαρτησίας του. Ξέρω τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Από πλευράς μου, τόνισα στον φίλο μου, τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η Σερβία θέλει να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεών της με όλα τα εδάφη και τα κράτη σε αυτόν τον χώρο. Η ειρήνη και η σταθερότητα αποτελούν προτεραιότητές μας, γιατί έτσι βελτιώνουμε και τη θέση της ίδιας μας της χώρας, της Σερβίας.
Επιπροσθέτως, ενημέρωσα τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μου, που κρίνεται θετική. Συγκεκριμένα, έχουμε 2,2% ανάπτυξη και του χρόνου προσδοκούμε ανάπτυξη 3% και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, σημαίνει καλύτερη ζωή για τους πολίτες μας. Ο Προϋπολογισμός μας εκτελείται κανονικά και μάλιστα, παρουσίασε πλεόνασμα, όχι μόνον πρωτογενές. Είμαστε αποφασισμένοι να το διατηρήσουμε και με το 3% ανάπτυξη που προσδοκούμε για το 2018, θα έχουμε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια. Η θετική εξέλιξη στην πορεία της οικονομίας μας θα διευκολύνει έτι περαιτέρω την ενταξιακή μας πορεία, για να συνδεθούμε κι εμείς με την Ευρώπη.
Να αναφερθώ και στα έργα υποδομής, που ενδιαφέρουν και τις δυο χώρες μας. Είχαμε πολύ σοβαρές συζητήσεις για αυτό το θέμα και η πρώτη Συμφωνία, την οποία υπογράψαμε, είναι η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιώς – Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, η οποία συνδέεται με τη σιδηροδρομική σύνδεση που ακολουθεί, Βελιγραδίου – Βουδαπέστης. Το έργο αυτό είναι για εμάς ζωτικής σημασίας, γιατί συνδέει το Βελιγράδι τόσο με τον Νότο όσο και με τον Βορρά.
Αγαπητέ Αλέξη, θα ήθελα, για μιαν ακόμη φορά, να σε ευχαριστήσω για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία προς εμένα και όλα τα μέλη της σερβικής αποστολής. Να ευχαριστήσω, επίσης, και όλους τους Έλληνες φίλους μας. Να ευχαριστήσω τον κύριο Καμμένο που ήταν στο Βελιγράδι κατά την επίσημη τελετή αναγόρευσης του νέου Προέδρου, εμού, ως Προέδρου.
Και πάλι, ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ της φίλης χώρας Ελλάδας. Αλέξη, καταφέραμε, όχι μόνο να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας στα παλαιά καλά επίπεδα, αλλά και να προσδώσουμε σε αυτές καινούρια ώθηση, πράγμα που θα μας οδηγήσει σε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Για πολλοστή φορά, εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς όλους. Ειλικρινά, σήμερα νιώθω περήφανος και ευτυχισμένος που ηγούμαι της σερβικής αντιπροσωπείας εδώ στη Θεσσαλονίκη. Επιφυλασσόμεθα να σας φιλοξενήσουμε, ως οικοδεσπότες, σύντομα, 2 – 3 Οκτωβρίου, στο Βελιγράδι.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Σέρβος Πρόεδρος απάντησαν στις παρακάτω ερωτήσεις δημοσιογράφων:
ΣΕΡΒΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ B92: Κύριε Τσίπρα, συζητήσατε με τον Σέρβο Πρόεδρο για το ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας μπορεί να είναι καλύτερη. Ακούσαμε για όγκο εμπορικών συναλλαγών ύψους 397 εκατομμυρίων ευρώ. Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να αυξήσετε τις εμπορικές συναλλαγές; Και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιώς – Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, επειδή ακριβώς βρίσκεται στον κινέζικο δρόμο του μεταξιού, πότε συγκεκριμένα θα υλοποιηθεί αυτό το project; ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πρέπει να σας πω ότι συζητήσαμε διεξοδικά για τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές. Βεβαίως, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες μπροστά μας, αλλά ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα σε επενδύσεις στη Σερβία. Και βεβαίως, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία και σερβικές στην Ελλάδα.
Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να ορίσουμε τους νέους συμπροέδρους της διμερούς επιτροπής οικονομικών θεμάτων, που θα βρίσκονται από εδώ και στο εξής σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία για να ενισχύσουν αυτές τις δυνατότητες και να τις αξιοποιήσουν.
Στις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί, εδώ στη Θεσσαλονίκη, ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό forum και ελπίζω να έχει την ίδια μεγάλη επιτυχία με αυτήν που είχε το Γενάρη, το forum που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι με αφορμή την επίσημη επίσκεψή μου εκεί.
Να πω, επίσης, ότι οι υπουργοί μας δουλεύουν εντατικά σε μια σειρά από τομείς, προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία των δυο πλευρών στον τραπεζικό τομέα, στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και στις δυο πλευρές.
Και βεβαίως, όπως αναφέρθηκα και στην εισαγωγική μου ομιλία, μελετάμε ιδιαίτερα δυο projects πολύ σημαντικά:
-Το ένα είναι η πλωτή διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, ένα τεράστιας σημασίας έργο, ένα τεράστιο έργο για όλη την Ευρώπη.
– Αλλά και σ’ αυτό στο οποίο αναφερθήκατε που είναι η σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιώς – Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, το οποίο, όπως σωστά είπατε, εντάσσεται και μέσα στις επιδιώξεις των επενδυτικών προγραμμάτων του λεγόμενου «δρόμου του μεταξιού» ή στη νέα του εκδοχή του one belt one road, στη Σύνοδο του οποίου σχεδίου ήμασταν μαζί με τον Πρόεδρο Βούτσιτς στο Πεκίνο πριν από έναν περίπου μήνα.
Βεβαίως, όλα αυτά τα σχέδια, μικρότερα ή και μεγαλύτερα, έχουν μια ιδιαίτερη ξεχωριστή σημασία. Εμείς θα δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα, και στα μικρά και στα μεγάλα. Τα μεγαλόπνοα σχέδια είναι προφανές ότι έχουν και έναν μακρύτερο χρόνο εφαρμογής και υλοποίησης. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι η σιδηροδρομική διασύνδεση δεν είναι ένα μακρινό σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο που θα ξεκινήσει άμεσα, διότι η χρηματοδότηση είναι δεδομένη και η επιθυμία, η πολιτική βούληση από τις δυο πλευρές, είναι επίσης δεδομένη, ώστε να μικρύνουμε την απόσταση ανάμεσα στις δυο χώρες, να μικρύνουμε την απόσταση μειώνοντας το χρόνο που θα απαιτείται, προκειμένου οι πολίτες ή τα εμπορεύματα να βρεθούν από τη Θεσσαλονίκη ή από την Αθήνα στο Βελιγράδι. Αυτός είναι ο στόχος μας, να φέρουμε τις χώρες μας και τους λαούς μας ακόμη πιο κοντά. Και πιστεύω ότι με όλες αυτές τις συνέργειες και με όλες αυτές τις συγκροτημένες πια προσπάθειες, θα το καταφέρουμε.
ΒΟΥΤΣΙΤΣ: Πρέπει να σας πω ότι πέρα από τη σιδηροδρομική σύνδεση, καταφέραμε να λύσουμε ακόμη πιο δύσκολες υποθέσεις. Επομένως, πρέπει να βάζουμε τον πήχυ ψηλά. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σήμερα, είναι ότι υπάρχει επιπρόσθετη εμπιστοσύνη προς τους υπουργούς και τις κυβερνήσεις μας μέχρι και στο ανώτατο κρατικό επίπεδο. Και με την οικοδόμηση τέτοιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η Σερβία και η Ελλάδα μπορούν να υπολογίζουν η μία στην άλλη. Αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα, πιστεύω, αλλά και για τη Σερβία, επιβεβαιώνω.
Η Ελλάδα μπορεί να αγωνιστεί για τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομικά, πολιτικά. Αν δουλεύουμε μαζί, αν η δράση μας είναι κοινή, είμαστε πολύ πιο δυνατοί. Και έτσι, μπορούμε να υπεραμυνθούμε των ζωτικής σημασίας στόχων μας, επιλύοντας τα προβλήματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
ΡΟΥΜΠΟΣ (ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ): Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε ότι συζητήσατε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τους κινδύνους που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω ένα σχόλιο για τις προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας και όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ με τις έρευνες που γίνονται στο οικόπεδο 11. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι η φιλία, η συνεργασία, η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί, χρειάζεται όλοι, μα όλοι, όλες οι χώρες -και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση- να σεβόμαστε ένα πράγμα: το Διεθνές Δίκαιο και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό.
Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ, ότι οι τελευταίες εξελίξεις, σε σχέση με το Κυπριακό, ήταν, βεβαίως, εξελίξεις που δεν μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς. Εν τούτοις, αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που, πολλές φορές, αρέσκεται να μην σέβεται αυτή την ουσιώδη προϋπόθεση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία. Να μην σέβεται, δηλαδή, το Διεθνές Δίκαιο και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό.
Ωστόσο, εμείς παραμένουμε αταλάντευτα προσανατολισμένοι στην προσπάθεια τις διαφορές να τις επιλύουμε μέσα από τον διάλογο, μέσα από μια θετική ατζέντα συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, και αποφασιστικοί, προκειμένου να υπερασπιστούμε, να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Θα ήθελα, επίσης, να σας πω ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο, στρατηγική, δημιουργεί διεθνή ερείσματα, δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, αλλά είναι σταθερός στις θέσεις του, διαπραγματεύεται με δημιουργικό τρόπο, αλλά, ταυτόχρονα, είναι σταθερά προσανατολισμένος στην υπεράσπιση δικαιωμάτων, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, τότε καταφέρνει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει.
Μπορεί να μην πετύχαμε την επίλυση του Κυπριακού, σε αυτή τη φάση των συνομιλιών. Θα παραμείνουμε, όμως, σταθεροί στην ανάγκη να μην υπάρξει ένα οριστικό τέλος στις συνομιλίες και κάποια στιγμή, με την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Και ταυτόχρονα, όπως είδατε στην εξωτερική πολιτική, θυμάμαι μια ρήση, την κρατώ πάντα στο μυαλό μου, που λέει ότι «ο αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας, δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, αλλά, πιστεύω, ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Και νομίζω ότι είχαμε μια φυσιολογική εξέλιξη χτες. Και τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια φυσιολογική εξέλιξη. Ας κρατήσουν αυτή τη ρήση και οι γείτονές μας. Διότι, κάποια στιγμή, ξέρετε, όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, τότε δεν κάνεις καλό, ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Και τώρα που ανακάμπτει από μια μακρόχρονη οικονομική κρίση, ξανακερδίζει χαμένο έδαφος και αναδεικνύεται ως μια χώρα πολύτιμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και στην Βαλκανική. Μια χώρα πολύτιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα πολύτιμη στο ΝΑΤΟ, εξαιτίας και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ PINK: Για τον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα: αν αυτές τις δυο ώρες με τον Πρόεδρο της Σερβίας, συζητήσατε για το Κοσσυφοπέδιο και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της λεγόμενης «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».
Και για τον κύριο Βούτσιτς: Θα συζητήσετε και με τον κύριο Μπορίσοφ και με τον κύριο Γιούνκερ. Θα ζητήσετε επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, προφανώς, συζητήσαμε και για το Κόσσοβο και για άλλα σημαντικά θέματα. Είχαμε μια ουσιαστική, ειλικρινή συζήτηση και με άνεση χρόνου, όπως θα διαπιστώσατε.
Η στάση μας σε σχέση με το Κόσσοβο είναι γνωστή και παραμένει σταθερή. Η στάση μας στηρίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στον σεβασμό των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ανάγκη εμπέδωσης συνθηκών ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς βεβαίως και από τα ιδιαίτερα εθνικά μας συμφέροντα.
Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες Βελιγραδίου – Πρίστινας, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας. Και όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, πιστεύουμε αταλάντευτα ότι οι διαφορές στα Βαλκάνια πρέπει να λύνονται επί τη βάσει του διαλόγου και της επίμονης προσπάθειας εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών τρόπων, αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Και βεβαίως, ο διάλογος, προφανώς, πρέπει να διεξάγεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Έχουμε μια μακρά αρνητική εμπειρία από τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Και βεβαίως, αυτή η εμπειρία μπορεί να έρχεται από τα βάθη των χρόνων, να ξεκινά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο με τις μεγαλύτερες ανθρωποθυσίες στην Ευρώπη, αλλά, δυστυχώς, έχουμε και πρόσφατη αρνητική εμπειρία. Από όταν πολύ αργότερα και πολύ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και πολύ μετά ακόμη και από το οριστικό κλείσιμο του κύκλου με την Πτώση του Τείχους και την επανένωση των δύο Γερμανιών, είχαμε, δυστυχώς, πολύ αρνητικές εξελίξεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την αναζωπύρωση των εθνικισμών.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, οι λαοί μας να ζήσουν με ευημερία. Και νομίζω ότι βρισκόμαστε σ’ αυτό το πλαίσιο, στην ίδια γραμμή με τον Πρόεδρο Βούτσιτς. Δεν λησμονούμε, αλλά ταυτόχρονα, κοιτάμε και μπροστά.
ΒΟΥΤΣΙΤΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος. Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ τον κ. Τσίπρα, για όλα αυτά που είπε για το Κοσσυφοπέδιο, όπως και για όλα όσα είπε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Εγώ δεν περιμένω σύντομα απάντηση. Θα θέσω την ερώτηση τους επόμενους μήνες όχι γιατί θεωρώ πως έχω δίκιο, επειδή πρόκειται για εμένα ως Πρόεδρο, αλλά επειδή θεωρώ ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης και θα δώσει μεγαλύτερη ελπίδα και δύναμη. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει οποιοσδήποτε που μπορεί να δώσει απάντηση. Διότι η απλή απάντηση είναι ότι είστε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αν εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις. Αν μπορείτε να τα αναλύσετε όλα. Δεν είμαι σίγουρος ότι το 2007 πως η Βουλγαρία ήταν πιο έτοιμη απ’ ότι εμείς τώρα. Το απόγευμα θα μιλήσω και με τον κύριο Μπορίσοφ, και με τον κύριο Γιουνκέρ, θα το πω και στους δυο. Ο κύριος Γιούνκερ ήταν πολύ σωστός γιατί, χτες, είπε και παρόμοια πράγματα στην Τεργέστη. Πρόκειται περί πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πει ποια πολιτική είναι αυτή. Και μετά, πίσω από διάφορες παρατηρήσεις για τα κεφάλαια 23-24, θα το θέσω εγώ, καθώς ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να το πει, αν είναι όλα εντάξει σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο, εμείς θα ήμασταν οι πρώτοι για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ και πέντε χρόνια, κάθε μέρα, αναμένουμε το τι θα γίνει με το Κοσσυφοπέδιο. Πείτε μας ξεκάθαρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε και μέχρι πότε. Δεν υπάρχουν για εμάς εναλλακτικοί δρόμοι. Αλλά, νομίζω, ότι θα είναι δίκαιο απέναντι στους πολίτες της Σερβίας να μάθουν μέχρι πότε μπορούν να περιμένουν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τίποτε άλλο.
Ειδικά, ευχαριστώ την Ελλάδα για τη σταθερή και πολύ σημαντική υποστήριξη της χώρας μας στον ευρωπαϊκό της δρόμο. Ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι κοιτάζουμε κάπου αλλού ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Μόνο ζητάμε να μας σέβονται. Και να μας αντιμετωπίζουν, όπως έχουν αντιμετωπίσει και όλους τους άλλους. Δεν ζητάμε κάτι καλύτερο, δεν ζητάμε να συμβεί κάτι που δεν μας αξίζει, αλλά θέλουμε να ξέρουμε: Αν εμείς κάνουμε όλα όσα χρειάζονται, πότε θα γίνουμε αποδεκτοί; Αυτό θα ήταν τίμιο απέναντι στους πολίτες της Σερβίας.
ΤΖΙΜΑΣ(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι συζητήσαμε μεταξύ άλλων -και αυτό έχει το δικό του ενδιαφέρον- τα περί ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα κάνατε ειδική αναφορά στην πΓΔΜ. Με δεδομένο ότι αυτήν την εποχή –όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα- η FYROΜ αποτελεί τον βασικό, τον κυριότερο και τον πιο επικίνδυνο παράγοντα αστάθειας –θα έλεγα- στην περιοχή, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι σε αυτήν, εδώ, σήμερα τη συνάντηση δεν έχουν κληθεί ή δεν ξέρω πραγματικά εάν έχουν κληθεί και δεν ανταποκρίθηκαν τα Σκόπια. Σημειώνω ότι δεν πρόκειται πλέον περί μιας διμερούς συνάντησης σε επίπεδο κυβερνητικών συμβουλίων, από τη στιγμή που προσκλήθηκε και δεν ξέρω πως την τελευταία στιγμή –και πολύ καλά κατά τη γνώμη μου, εάν έχει σημασία- έκανε ο κ. Μπορίσοφ. Άρα, αυτή η συνάντηση έχει τα χαρακτηριστικά μιας ευρύτερης περιφερειακής πρωτοβουλίας.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο λόγο κρίθηκε, αν κρίθηκε, μη σκόπιμη μια τέτοια πρόσκληση; Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε θέσει σε αυτήν εδώ τη συνάντηση σήμερα και επισημαίνω ότι είναι μια χώρα γειτονική, είναι μια χώρα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως εν δυνάμει πυροκροτητής ανεπιθύμητων εξελίξεων στα Βαλκάνια.
Και για τον  κ. Βούτσιτς: Ευχαρίστησε επανειλημμένα τον κ. Τσίπρα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για τη στάση του στο Κόσσοβο. Ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Πρόεδρε εάν συμφωνείτε με τις δηλώσεις του κ. Ντάτσιτς στην Αθήνα, πριν από δύο ημέρες, ότι ήταν λάθος του Βελιγραδίου η αναγνώριση της πΓΔΜ με το σημερινό της όνομα και εάν συμφωνείτε, υπάρχει κάποιο σχέδιο να αποκαταστήσετε αυτήν την –αν κατάλαβα καλά όπως το είπε ο κ. Ντάτσιτς- αδικία;
ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα, δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά εδώ έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας. Και με αφορμή αυτό το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, προφανώς δεν χωρούν τρίτες χώρες. Θελήσαμε να κάνουμε και μια τριμερή συνάντηση το απόγευμα με μια χώρα που παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή μας, μια χώρα της Ε.Ε., μια γειτονική χώρα, τη Βουλγαρία.
Αλλά, με αφορμή το ερώτημά σας, θέλω να πω δύο λόγια για την πΓΔΜ, για να το κλείσουμε εδώ.
Συναντιόμαστε με τη Σερβία και η συνάντηση είναι διακρατική και δεν συναντιόμαστε με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ώστε να φωνάξουμε εδώ όλες τις χώρες.
Όμως, έχετε δίκιο ότι η πΓΔΜ, είναι μια χώρα που έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας, καθώς επιδιώκουμε διακαώς τη σταθεροποίησή της. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε όλους μας στη Βαλκανική, στην Ευρώπη θα έλεγα, είναι να έχουμε μια διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια και στη γειτονιά μας. Γι’ αυτό το λόγο και από την πρώτη στιγμή, δυόμιση χρόνια τώρα  που εγώ έχω την ευθύνη και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, έχουμε πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης αυτής της χώρας τόσο σε διεθνές όσο και σε διμερές επίπεδο. Προτείναμε και προωθούμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η εκάστοτε ηγεσία της γειτονικής χώρας να επαναπροσεγγίσει τον ρεαλισμό και τη συνεργασία που είναι αναγκαία. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς. Επίσης, έχουμε εντατικές επαφές των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα εντατικά για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γειτονική χώρα. Αλλά και σε ό,τι αφορά την χρόνια τώρα διαφορά που έχουμε για την προοπτική εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο όνομα –το λογικό- που εμείς θα θέλαμε, είναι μια λύση, ένα όνομα για χρήση έναντι όλων  erga omnes – όπως λέμε. Θέλω, όμως να επισημάνω κάτι το οποίο είναι κρίσιμο: Η αποκατάσταση της σταθερότητας στη γειτονική χώρα περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών της και των εντάσεων. Και το έχουμε ήδη καταστήσει σαφές στον νέο Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δείξει μια διάθεση επαναπροσέγγισης, προσέγγισης σε μια πιο ρεαλιστική βάση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή προοπτική της πΓΔΜ, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. , υπάρχουν αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ οι οποίες είναι πάρα πολύ σαφείς. Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να επιλυθεί με αμοιβαίως αποδεκτό τρόπο η εν λόγω διαφορά στο ζήτημα της ονομασίας και βεβαίως αμέσως μετά εμείς όχι απλά δεν θα είμαστε εμπόδιο, αλλά θα είμαστε αρωγός στην ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψουμε εντατικά, με ειλικρίνεια και με υπευθυνότητα, που νομίζω μας διακρίνει στη διαχείριση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.
ΒΟΥΤΣΙΤΣ: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και εγώ συζητήσαμε σοβαρά για την περιοχή. Εγώ, ήθελα, με την κυβέρνηση των Σκοπίων να υπάρχει συμφωνία και όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Θα ήταν κάτι σημαντικό για όλη την περιοχή. Σε ό,τι αφορά τη Σερβία θα σας πω ειλικρινά και ανοιχτά, ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και μας βοήθησε όταν είχαμε δυσκολίες. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε δείξει πάντα αρκετό σεβασμό για αυτό το γεγονός. Και δεν θα ήθελα ενώπιον ξένων να πω ποιοι είναι οι λόγοι ή  να  κριτικάρω τους προκατόχους μου. Η Σερβία στο μέλλον θα κοιτάζει τα συμφέροντά της, θα διάκειται φιλικά με όλους όσοι είναι στην ίδια πλευρά και οι οποίοι βοήθησαν στη διατήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Και σε σχέση με αυτό οι Έλληνες φίλοι μας πάντα μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας.
Δεν θα επιθυμούσα να κριτικάρω, ούτε να διαψεύσω τις δηλώσεις του κ. Ντάτσιτς. Αυτό ποτέ δεν θα το έκανα και όπως φαίνεται δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο. Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία.





 .enimerosi24.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη