12 Ιουλ 2017

ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

SZ: Πόσα χρήματα έχει κερδίσει η Γερμανία από την ελληνική κρίση


Το γερμανικό δημόσιο έχει αποκομίσει όφελος που φτάνει στα 1,34 δισ. ευρώ, από δάνεια προς την Ελλάδα και αγορές ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται σε ένα έμβασμα ύψους 412 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα, όπως προέβλεπε ο γερμανικός προϋπολογισμός του 2015 υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πληρωμή προς την Ελληνική Δημοκρατία».
Ομως, σημειώνει το δημοσίευμα, τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στην Αθήνα. «Και ως προς αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι. ''Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή την ώρα κανένα τέτοιο έμβασμα'', έγραψε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα Προϋπολογισμού, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ».
Το συγκεκριμένο ποσό είναι μέρος ενός μεγαλύτερου, η ύπαρξη του οποίου μόνο σπανίως λαμβάνεται υπόψη στη Γερμανία, συνεχίζει το δημοσίευμα. Πρόκειται για κέρδη από δάνεια και αγορές ομολόγων προς όφελος της Ελλάδας, για τη χρηματοδότηση της χώρας.
Το κέρδος ανέρχεται συνολικά σε 1,34 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία που έθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη διάθεση του κόμματος των Πρασίνων, σημειώνει η εφημερίδα.
Ακόμη, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε δάνειο ύψους 22,3 δισ. ευρώ που χορήγησε το 2010 στην Ελλάδα η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, από τα οποία η χώρα μας έλαβε τελικά 15,2 δισ. ευρώ. «Αυτό το δάνειο απέφερε από το 2010 κέρδος από τους τόκους ύψους 393 εκατ. ευρώ και μάλιστα καθαρά».
Ετήσια κέρδη εισρέουν και από άλλη πηγή, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Το 2010 η ΕΚΤ είχε εκπονήσει ένα πρόγραμμα -που ολοκληρώθηκε το 2012- για την αγορά κρατικών ομολόγων (SMP) με στόχο να στηριχθούν χώρες που πλήττονταν από την κρίση, όπως η Ελλάδα. Αυτά τα ομόλογα αποφέρουν κάθε χρόνο κέρδη, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. (…) Από το 2015 το γερμανικό μερίδιο κέρδους από το SMP ανέρχεται αθροιστικά σε 952 εκατ. ευρώ».
Γιατί δεν αποδόθηκαν τα κέρδη στην Ελλάδα
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι τον Νοέμβριο του 2012 τα κράτη της ευρωζώνης αποφάσισαν να καταβάλλουν στην Ελλάδα από το 2013, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Ομως, σημειώνει το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα εξέπνευσε το 2015 σε ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης.
Ετσι, τα κέρδη του 2014 παρέμειναν δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό, ενώ των επόμενων ετών δεν εμβάσθηκαν καν, και για αυτό δεν έγινε ποτέ η πληρωμή που προβλεπόταν στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2015. Παρόλα αυτά, ίσως να χορηγηθούν στην Αθήνα τα κέρδη του SMP για το 2017, εφόσον το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει εφαρμοστεί πλήρως το 2018, σημειώνει η εφημερίδα.
«Μπορεί μεν να είναι νόμιμο η Γερμανία να κερδίζει χρήματα από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν νομιμοποιείται όμως μέσα από το ηθικό πρίσμα της αλληλεγγύης», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα Προϋπολογισμού, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ
«Τα κέρδη από τους τόκους πρέπει επιτέλους να καταβληθούν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θέλει με τα κέρδη από τα ελληνικά επιτόκια να εξυγιάνει και τον γερμανικό προϋπολογισμό», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής των Πρασίνων, Μάνουελ Σάρατσιν.
Πηγή: Deutsche Welle

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη