14 Ιουν 2017

Το “εναλλακτικό σενάριο” του Ευάγγελου Βενιζέλου

Τι ακριβώς επιδιώκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Το ερώτημα δεν είναι… εποχικό, ούτε προσπερνάται εύκολα. Επανήλθε στο
προσκήνιο στο περιθώριο του Συνεδρίου “Η Ελλάδα μετά”, που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, τον οποίο ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Θέλει να φύγει από το ΠΑΣΟΚ; Θέλει να κάνει δικό του κόμμα; Θέλει να μετακινηθεί στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Τίποτα από τα παραπάνω, ερωτήματα που εν πολλοίς αδικούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως έκανε αρκετές φορές και ο ίδιος… στον εαυτό του, κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας πολιτικής διαδρομής του. Κάτι βέβαια που έχουν κάνει και άλλοι, σημαντικοί πολιτικοί αυτής της χώρας, αν και ο ίδιος θα μπορούσε να είναι εξαίρεση στον κανόνα, λόγω της φυσικής και γνωστικής υπεροχής που τον χαρακτηρίζει.

Έχοντας πλέον συσσωρευμένη εμπειρία από διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Ελλάδας, από το “βρώμικο 89”, μέχρι την εποχή Σημίτη, το 2004, την… περιπέτεια Παπανδρέου και τη διακυβέρνηση Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δικαιούται να υποστηρίζει ότι τα έχει… δει όλα. Ή έστω, τα περισσότερα.

Η αναζήτηση λοιπόν ενός καινούριου αφηγήματος για την επόμενη Ελλάδα, την “Ελλάδα μετά”, όπως το διατύπωσε ως “Νέα Αλλαγή”, συνιστά πιθανότατα εσωτερική παρόρμησή του. Και έχει ξεκάθαρο εθνικό αποτύπωμα. Είναι χρήσιμο.

Οι θέσεις που διατυπώθηκαν, ενδιαφέρουσες. Όπως και οι περισσότεροι εκ των ομιλητών. Δεν έλειψαν φυσικά οι… τοξικότητες τύπου Μιράντας Ξαφά, ή καλεσμένων με φυσική ροή προς τα άκρα και τις ακρότητες, ακόμη και αυτές οι ανορθογραφίες ωστόσο ήταν περίπου αναμενόμενες για ένα τόσο μεγάλο και μαζικό γεγονός.

Το “εναλλακτικό σενάριο” του Ευάγγελου Βενιζέλου λοιπόν. Για τη χώρα. Χωρίς να διεκδικεί συμμετοχή για τον εαυτό του. Κάτι που το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη