18 Ιουν 2017

Πως συνδέονται οι τηγανητές πατάτες με τον κίνδυνο θανάτου

Ένας από τους λόγους που υμνώ τον Ιωάννη Καποδίστρια, είναι ότι έφερε την πατάτα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άνθρωπος
πάνω στη γη που να μπορεί να αντισταθεί στην απόλαυση που λέγεται τηγανιτή πατάτα. Ειδικά οι σπιτικές, οι μαγειρεμένες από τις γιαγιάδες νομίζουν έχουν στοιχειώσει όλα τα παιδικά χρόνια.
Και τώρα έρχονται οι επιστήμονες και ανατρέπουν και μας στερούν, αυτό το θείο δώρο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι τρώνε τηγανητές πατάτες πάνω από δύο φορές την εβδομάδα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου!
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε την κατανάλωση τηγανητής πατάτας σε 4.400 συμεμτέχοντες ηλικίας 45-79 ετών σε βάθος 8ετίας. Μέχρι το τέλος της μελέτης, είχαν πεθάνει 236 από αυτούς τους συμμετέχοντες.
Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για να ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες θανάτου, η κατανάλωση πατάτας συνολικά (ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες) δεν αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κανενός ατόμου.
Αλλά όταν οι ερευνητές εξέτασαν πιο προσεκτικά το είδος πατάτας που έτρωγαν οι συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν πολλές τηγανητές πατάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα διέτρεχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου!
Η κατανάλωση μη-τηγανισμένων πατατών, όπως η πατατοσαλάτα, οι βραστές και οι πατάτες φούρνου, δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
 E-Radio.gr Life
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη