19 Ιουν 2017

ΜΕΓΚΑ-ΝΤΙΛ: Σε Αυστριακούς περνά ιστορική εγχώρια εταιρεία – Στα 111,5 εκατ. ευρώ το τίμημα

Υπογράφηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η prepack συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ της Centracore και
των πιστωτών της Mamidoil-Jetοil, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να πάρει τον δρόμο του το deal διάσωσης.
Το σχέδιο στηρίζεται στο άρθρο 106 δ” του πτωχευτικού κώδικα για prepack συμφωνία πιστωτών και προβλέπει μερική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής (σ.σ. το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές), ή συνδυασμό τιμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού από τον αγοραστή.
1471162-jetoil
Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τη Centracore Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία (σ.σ. περίπου 110 εκατ. ευρώ) στην οποία είχαν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Πέραν των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι, η Centracore αποκτά το δίκτυο, τα assets που υποστήριζαν την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Mamidoil καθώς και το σύνολο των αδειών που είναι απαραίτητες για την άμεση επαναλειτουργία εγκαταστάσεων και δικτύου (σ.σ. μετά τη δικαστική επικύρωση).
Επιπρόσθετα, στη νέα εταιρεία θα περάσει το σύνολο των εργαζομένων της Mamidoil.
Σημειώνεται ότι Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν εγγράψει υποθήκες επί των δεξαμενών στο Καλοχώρι έναντι του ομολογιακού δανείου ύψους 117 εκατ. ευρώ που χορήγησαν πριν από μερικά χρόνια. Η συνολική δανειακή τους έκθεση στη Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ (σ.σ. περίπου 61 εκατ. η Alpha, 42 εκατ. η Eurobank και 35 εκατ. η Πειραιώς).
Η Εθνική, από την πλευρά της, έχει ως ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο ύψους 51 εκατ. ευρώ, το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ενοικίαση μέρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι. Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονται σε 125 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων και δευτερευόντως στη Motor Oil.
Η Centracore Energy εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους την U ΕΦΤΖΙ -9,79%FG Europe ΕΦΤΖΙ -9,79% Holdings (80,1%) και απευθείας τη Rosneft (19,9%).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη