24 Μαΐ 2017

Τελικός Europa League: Άγιαξ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος!

Στη σκιά της τραγωδίας του Μάντσεστερ, Γιουνάιτεντ και Άγιαξς διεκδικούν την κούπα που δεν έχει την λάμψη του
Champions League, αλλά… οδηγεί σ’ αυτό! - Δείτε σε βίντεο πως έφτασαν οι δύο ομάδες στον τελικό της Στοκχόλμης

Η πρώτη Ευρωπαϊκή κούπα της χρόνιας έχει ήδη φτάσει στην Στοκχόλμη, εκεί όπου σήμερα το βράδυ θα μάθουμε σε ποιανού την τροπαιοθήκη θα καταλήξει; Σ’ αυτήν του τυπικά γηπεδούχου Άγιαξ ή στης φιλοξενούμενης Μάντσεστερ;

Αν τα καταφέρουν οι Ολλανδοί θα το έχουν κάνει δικό τους ξανά μετά από 26 χρόνια (την σεζόν 1991-1992 κέρδισαν σε διπλό τελικό την ιταλική Τορίνο), ενώ για τους Άγγλους θα είναι το πρώτο 

Στη δεκαετία του ‘90 το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν θα προκαλούσε καμία απορία αν το συναντούσαμε σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό τελικό (συνολικά έχουν κατακτήσει 7 Champions League, , καθότι ο Αίαντας ακόμη διατηρούσε τα στοιχεία της μεγάλης ομάδας και η Γιουνάιτνετ ήταν στις αρχές της δημιουργίας της πολύ μεγάλης ομάδας τους Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αλλά η αλήθεια είναι πως το τωρινό ραντεβού τους μοιάζει με σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων.

Από τη μια η πλούσια Γιουνάιτεντ που μπορεί να έχει χάσει τα πρωτεία στην Αγγλία, αλλά εξακολουθεί να… ξοδεύει λεφτά που προκαλούν ίλιγγο (πάνω από 100 εκατ. ευρώ ο Πογκμπά, ενώ τόσα δεν ξόδεψε σε μια δεκαετία ο Άγιαξ για όλες του τις μεταγραφές) κι από την άλλη ο Αίαντας που τροφοδοτεί συστηματικά την πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες τους και κάθε καλοκαίρι πουλάει αρκετά από τα φυντάνια του σε όλη την Ευρώπη.

Όπως ακριβώς είχε κάνει πριν από πολλά χρόνια με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τον μεγάλο απόντα του σημερινού αγώνα… Με τον τελικό να γίνεται στην πατρίδα του (ο ίδιος βέβαια κατάγεται από το Μάλμε) ο Σουηδός φορ ήθελε να αγωνιστεί μπροστά στους συμπατριώτες του, αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του στον επαναληπτικό προημιτελικό με την Άντερλεχτ (ρήξη χιαστών) του στέρησε αυτή τη χαρά…

Η απουσία του Ζλάταν είναι η πιο ηχηρή, αλλά το κακό για τον Μουρίνιο έχει να κάνει με το ότι δεν είναι η μοναδική σημαντική καθώς θα στερηθεί και τον Μπαγί (αποβλήθηκε στον ημιτελικό με την Θέλτα) και τους τραυματίες Σο, Ρόχο, Γιανγκ.

Την ίδια ώρα ο Πίτερ Μποζ δεν υπολογίζει μόνο τον τιμωρημένο Φιέργκεβερ και όλα τα υπόλοιπα απίθανα πιτσιρίκια του είναι στη διάθεση του για να γράψουν ιστορία. Στο τελευταίο παιχνίδι τους πριν τον τελικό με την Βίλεμ στο Τίλμπουργκ, ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας των Ολλανδών ήταν τα 20 χρόνια και 139 ημέρες. Όχι ότι στα άλλα παιχνίδια ήταν πολύ μεγαλύερος…

«Αν δεν ήταν αγχωμένοι θα τους είχαν στείλει στο γιατρό! Είναι ο πρώτος τελικός στην καριέρα τους κι είναι απολύτως λογικό να έχουν άγχος, αλλά αυτή είναι κι η δική μου δουλειά να τους προετοιμάσω όσο καλύτερα γίνεται», είπε χθες ο Ολλανδός τεχνικός, ο οποίος στην αρχή της σεζόν δεν είχε την εκτίμηση του κόσμου (καθότι παλιός παίκτης της Φέγενορντ), αλλά η… Ελλάδα του έφερε γούρι.

Ο Άγιαξ απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στο β’ προκριματικό γύρο του Champions League (1-1 στο Άμστερνταμ και 2-1 στην Τούμπα) και παρόλο που δεν μπήκε στους ομίλους, στο Europa League ξαναβρέθηκε από τα μέρη μας όπου νίκησε δύο φορές τον Παναθηναϊκό (2-1 στην Λεωφόρο, 2-0 στο Άμστερνταμ)….

Για τον Μποζ, αυτός είναι ο πρώτος τελικός της καριέρας του γενικά, την ώρα που ο Ζοζέ Μουρίνιο ετοιμάζεται για την 14η του συμμετοχή σε τελικό, έχοντας το εκπληκτικό ποσοστό των 11 νικών σε 13 αγώνες!

Μόνο το 2004 (ήττα της Πόρτο από την Μπενφίκα του Φύσσα στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας) και το 2013 (ήττα της Ρεάλ από την Ατλέτικο στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας) δεν πανηγύρισε ο Special One που έχει κατακτήσει το Europa League με την Πόρτο.

Σίγουρα πάντως τόσο ο Πορτογάλος όσο και όλοι οι υπόλοιποι στους «κόκκινους διαβόλους» έχουν να ξεπεράσουν και το σοκ της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ που επισκίασε σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή της ομάδας στον τελικό.

Μάλιστα πριν την έναρξη του αγώνα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ η UEFA σε ανακοίνωση που εξέδωσε εμφανίστηκε καθησυχαστική τονίζοντας πως δεν πέραν του ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη, έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ζητώντας παράλληλα από τον κόσμο να προσέλθει νωρίς στο γήπεδο καθώς θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε όλους.

Πως έφτασαν στον τελικό
Αήττητος εντός έδρας, αλλά με μόλις μία νίκη μακριά από το Άμστερνταμ (αυτή κόντρα στον Παναθηναϊκό στους ομίλου) ο Άγιαξ τα… χρειάστηκε στα νοκ άουτ ματς, ωστόσο οι νεαροί παίκτες του απέδειξαν ότι έχουν καρδιά. Ειδικά στους προημιτελικούς κόντρα στην Σάλκε, όταν στον επαναληπτικό (είχαν νικήσει 2-0 στο πρώτο ματς) βρέθηκαν να χάνουν με 3-0 στην παράταση και να παίζουν με παίκτη λιγότερο, αλλά πέτυχαν δύο γκολ!

Δείτε σε βίντεο την πορεία του Αίαντα ως τον τελικό

Η Γιουνάιτεντ κόντρα σε Ολλανδική ομάδα (Φέγενορντ) ξεκίνησε τη φετινή της Ευρωπαϊκή πορεία και κόντρα σε Ολλανδική θα την κλείσει, ελπίζοντας βέβαια ότι θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα (είχε ηττηθεί με 1-0 στο Ρότερνταμ).

Στον όμιλο είχε πολλά σκαμπανεβάσματα κι ενώ μέχρι τους «8» έφτασε εύκολα, στα προημιτελικά με την Άντερλεχτ χρειάστηκε την παράταση για να αποκλείσει τους Βέλγους, ενώ στους ημιτελικούς ακόμη και τώρα όλοι θυμούνται την χαμένη ευκαιρία της Θέλτα στο 96’ (αστόχησε σε κενή εστία ο Γκουϊντέτι)…

Δείτε σε βίντεο την πορεία των «κόκκινων διαβόλων μέχρι την Στοκχόλμη»

Η προϊστορία
Αυτή θα είναι η 5η Ευρωπαϊκή αναμέτρηση των δύο ομάδων (όλες για το UEFA ή το Europa League) και μπορεί στις προηγούμενες κόντρες τους ναι μεν η προϊστορία είναι μοιρασμένη (από 2 νίκες), αλλά και στις δύο περιπτώσεις αυτή που πανηγύρισε ήταν η Γιουνάιτεντ!

Την σεζόν 1976-1977 (UEFA Cup, 1ος γύρος) ο Άγιαξ είχε κερδίσει 1-0 στο Άμστερνταμ, αλλά στο Μάντσεστερ ηττήθηκε με 2-0, ενώ στους "32" του Europa League την σεζόν 2011-2012 η Γιουνάιτεντ είχε επιβληθεί με 2-0 στο Άμστερνταμ, με τον Αίαντα να επικρατεί με 2-1 στο "Ολντ Τράφορντ".

Υπάρχει όμως ένα ακόμη αξιομνημόνευτο στοιχείο ως προς την παράδοση, που έχει να κάνει με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος αποτελεί πραγματικό... εφιάλτη για τους Ολλανδούς, αφού έχει 6 νίκες σε ισάριθμα ματς εναντίον τους και συντελεστή τερμάτων 20-2!
 







 protothema.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη