5 Μαΐ 2017

Τι θα συμβεί στις καταθέσεις με το κλείσιμο της αξιολόγησης

Σε επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό και επαναφορά από τα στρώματα ελπίζουν οι τράπεζες, που προσφέρουν
πλεονεκτήματα για το “νέο” χρήμα.

Της Λίλυς Σπυροπούλου

Σταδιακά μεν, σταθερά δε, θα αλλάξει το τοπίο των καταθέσεων στην Ελλάδα. Με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα συμβούν κάποιες «δομικές» αλλαγές, που θα επηρεάσουν, με θετικό πρόσημο, τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, που σήμερα ανέρχονται σε 129,9 δις ευρώ.
Κατ΄αρχήν, θα τεθούν οι βάσεις για την επάνοδο καταθέσεων στα τραπεζικά καταστήματα, ως απόηχος μιας σταδιακής επανάκτησης της εμπιστοσύνης προς το σύστημα. Θα έχει λογική και νόημα, να επαναπατρισθούν κεφάλαια από το εξωτερικό, αλλά και να γυρίσουν στο σύστημα, διαθέσιμα που «κρύφτηκαν» σε συρτάρια και στρώματα, ως άμεση αντίδραση αμφιβολίας, πανικού, φόβου, όταν προ μηνών, άρχισαν να φουντώνουν αρνητικά σενάρια περί κουρέματος. Η εμπιστοσύνη είναι βασική παράμετρος για να λειτουργήσει θετικά και ολοκληρωμένα η αγορά και εδραιώνεται κάθε φορά που η χώρα κάνει ένα βήμα μπροστά, τηρώντας τις δεσμεύσεις της. Αυτό έχει μεγάλη σημασία ακόμη και για τον πιο μικρό καταθέτη, γιατί θα μπορεί να νιώθει ασφαλής, αφήνοντας τις αποταμιεύσεις του σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Άλλωστε, ότι θα ξαναμπεί στις τράπεζες λογίζεται ως νέο χρήμα και αυτό έχει πλεονεκτήματα, τόσο ως προς το ποσό που θα μπορεί να γίνεται ανάληψη ακόμη και τώρα που είναι σε ισχύ τα capital controls, όσο και στην προσέλκυση καλύτερων επιτοκίων, έναντι παλαιών καταθέσεων.
Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν νέες καταθέσεις, προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ή bonus που μπορούν να εξαργυρωθούν σε αγορές. Την ίδια στιγμή, όποιος καταθέσει νέα κεφάλαια, μπορεί να τα σηκώνει σωρευτικά, παρακάμπτοντας το όριο των 420 την εβδομάδα ή 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο και λαμβάνοντάς τα επιπλέον.
Μείωση επιτοκίων προ των πυλών
Την ίδια στιγμή όμως, η αγορά είναι προ των πυλών μιας νέας, οριακής, μείωσης επιτοκίων, ειδικά στους λογαριασμούς μισθοδοσίας ή επιλεγμένους ταμιευτηρίου. Οι μειώσεις θα είναι ελάχιστες, αλλά θα συμβάλουν στη βελτίωση του δείκτη εσόδων. Κατά κύριο λόγο, οι μειώσεις θα αφορούν το «παλιό χρήμα».

Επίσης, σε χαμηλότερα επίπεδα έχουν διαμορφωθεί οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, συγκριτικά με το τέλος του 2016. Οι τράπεζες, για το νέο χρήμα, προσφέρουν πάντως ή αποδόσεις της τάξεως του 0,50% – 0,70% ή συνδυασμό μικρής απόδοσης με bonus (συστήματα επιβράβευσης και συλλογής πόντων) ή και μόνο πόντους εξαργύρωσης και ανταμοιβής.
Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προ καιρού ανακοινώσει ότι  από τις 22 Μαΐου θα προβεί σε μικρές μειώσεις σε επιλεγμένους λογαριασμούς καταθέσεων. Η Τράπεζα έχει αποκλείσει τις μειώσεις στους τρεχούμενους λογαριασμούς και στο ταμιευτήριο, αλλά θα περιορίσει το κόστος της στους on line λογαριασμούς και σε επιλεγμένα αποταμιευτικά προϊόντα.
Ξανά στο τραπέζι η χαλάρωση των  capital controls  από φθινόπωρο
Μία άλλη θετική επίπτωση από τις εξελίξεις που δρομολογούνται πέριξ της αξιολόγησης, είναι ότι θα ξαναρχίσει η συζήτηση – μετά το καλοκαίρι – για τη δυνατότητα χαλάρωσης των πιστωτικών περιορισμών (capital controls). Αυτή η προοπτική έχει άμεση σχέση με τη συμπεριφορά του αποταμιευτικού κοινού και με το πόσο θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια στις τράπεζες και να αυξηθούν οι καταθέσεις.

Αντίστοιχη συζήτηση, θα αρχίσει και για την ένταξη των τραπεζών στο QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που και αυτή δρομολογείται για το φθινόπωρο.
Το Μάρτιο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 312 εκατ ευρώ και ανήλθαν σε 98,8  δις ευρώ, αλλά η μείωση ήταν σχεδόν η μισή από αυτή που είχε συμβεί το Φεβρουάριο (όπου αποσύρθηκαν από τις τράπεζες 637 εκατ ευρώ).
Γενικά ο ιδιωτικός τομέας, είχε το Μάρτιο συνολικές καταθέσεις ύψους 119,3 δις ευρώ τα οποία  αυξήθηκαν κατά 278 εκατ ευρώ το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, όπου είχε παρατηρηθεί μεγάλη μείωση κατά 750 εκατ ευρώ.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις κατέθεσαν κεφάλαια κατά 590 εκατ ευρώ περισσότερα το Μάρτιο, έναντι μείωσης κατά 113 εκατ ευρώ το Φεβρουάριο.  Συνολικά οι καταθέσεις τους το Μάρτιο έφτασαν τα 20,5 δις ευρώ, με βάση πάντα τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος.
Η μείωση των καταθέσεων που συνέβη κυρίως το Φεβρουάριο (αφού το Μάρτιο υπήρξε μια τάση αποκατάστασης) είτε αφορούσε νοικοκυριά,  που σήκωσαν τα χρήματά τους για να πληρώσουν υποχρεώσεις, είτε επιχειρήσεις που είχαν επίσης λόγους δαπανών, ήταν ως ένα μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα αρνητικής ψυχολογίας.
Γι αυτό και ο παράγοντας εμπιστοσύνη έχει πρώτιστη σημασία.



News247
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη