30 Απρ 2017

Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην τεχνική συμφωνία στο Χίλτον και εφεξής…
ξημερώνει καινούργια μέρα για την Κυβέρνηση. Η οποία πάντως κινείται προς το άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα.

 Της Νίκης Ζορμπά

Το "δε νομοθετούμε ούτε ευρώ επιπλέον μέτρα", που εξεφώνησε ο κ. Τσίπρας στα μισά της (πολύκροτης) διαπραγμάτευσης, έγινε γρήγορα: "δε νομοθετούμε μέτρα υπό αίρεση" και κατέληξε: "Να κάνουμε το σταυρό μας" που πήραμε μόνο 4 δισ. μέτρα ( ή κάπως έτσι, όπως το είπε ο πρωθυπουργός τις προάλλες).

Στο μεσοδιάστημα έχει χυθεί πολύ λάδι στο γρανάζι των εσωκομματικών ζυμώσεων. Από το "δεν ψηφίζω-δεν ψηφίζω", διαφόρων "ανησυχούντων", η Κεντρική Επιτροπή, με ελάχιστες και χαμηλής έντασης διαφωνίες, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα την έγκρισή της να φέρει για ψήφιση στη Βουλή, μείωση αφορολόγητου, τσεκούρι στις συντάξεις και ό,τι άλλο χρειαστεί τελοσπάντων για να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

"Τυρί" για τους βουλευτές, είναι μεταξύ άλλων και το περιλάλητο επιχείρημα περί "ελάφρυνσης" του χρέους, ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εξόδου στις αγορές.

Ας πάρουμε το QE και βλέπουμε…

Η κόντρα ΔΝΤ- Βερολίνου για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, προδήλως ανησυχεί τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά επιχειρείται το… κατενάτσιο, καταρχήν για να μην ξεσηκωθεί θύελλα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να μην καταρρεύσει το πρωθυπουργικό αφήγημα πως " τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο της χώρας από τα μνημόνια και την Επιτροπεία".

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να τονώσει το συριζαϊκόν ηθικό, με διαφήμιση του τρίπτυχου: "Μέτρα- QE- έξοδος στις αγορές" , με μοναδικό δεδομένο …την λήψη των μέτρων.

Εξ΄ ού και εσχάτως, άρχισαν διαρροές περί "εξόδου στις αγορές στο τέλος του καλοκαιριού" , στο πλαίσιο του… αφήνουμε πίσω τα μνημόνια και βλέπουμε φως στο τούνελ, μετά την ψήφιση των σκληρών μέτρων.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού πάντως, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους φανερώνουν πως μάλλον δεν συμμερίζονται τη βεβαιότητα που εκπέμπεται περί εξόδου στις αγορές το προσεχές καλοκαίρι και λοιπών κυοφορούμενων… success stories.

"Ας πάρουμε πρώτα το QE και… βλέπουμε για τα υπόλοιπα" ανέφερε σχετικώς πηγή πέριξ του Αλέξη Τσίπρα, κρατώντας μικρό καλάθι απέναντι σε τόσο "φιλόδοξους στόχους".

Αγωνία για χρέος

Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ, ομολογούν πως με δεδομένο ότι η συμφωνία για την β’ αξιολόγηση εγκρίθηκε χωρίς σοβαρές ενδοκομματικές αναταράξεις από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η πραγματική αγωνία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, λέγεται "μεσοπρόθεσμα για χρέος".

Σε ό,τι αφορά το πεδίο τούτο, οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον δεν έχουν ρίξει καθόλου "φως" για τις προθέσεις του Ταμείου και τα όρια των υποχωρήσεων του Σόιμπλε.

Η κυβέρνηση μάλλον βαδίζει "στα τυφλά",  προσδοκώντας να τελειώνει με την …άχαρη λάντζα των διαβουλεύσεων για την τεχνική συμφωνία, ώστε έως τις 22 Μαΐου, να αρχίσει το πραγματικό πόκερ για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι "προσλαμβάνουσες" που έχει από την ευρωπαϊκή και διεθνή "περιρρέουσα", επιτρέπουν – σύμφωνα με πληροφορίες- στο Μαξίμου να ελπίζει πως θα βρεθεί μια διατύπωση για τα μεσοπρόθεσμα τέτοια μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου που να είναι τόσο γενική που να "καλύπτει" τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ειδική , που να επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο.

Αυτή είναι η μαξιμινή ευχή από την οποία εξαρτώνται πολύ περισσότερα για την Κυβέρνηση, από μια απλή "επικοινωνιακή νίκη".

Και τούτο, γιατί αν περάσει (ξανά) κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει στους βουλευτές, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της, δεν κινδυνεύει απλώς με ταχύτερη δημοσκοπική και κυβερνητική κατάρρευση.

Η "ανάσα" που προσδοκά να δοθεί στην αγορά και την πραγματική οικονομία, εάν καθυστερήσει περαιτέρω και υπάρξει νέα καθυστέρηση στο "σήμα" σταθερότητας και αλλαγής του κλίματος, θα υπονομεύσει- κυρίως – τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017.

Ανακατατάξεις

Μετά  το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκει να "αναβαπτίσει" την υφεσιακή οικονομική πολιτική που ακολουθεί την τελευταία διετία στην κολυμβήθρα της… ανάπτυξης.

Η στροφή που αναγκάζεται να πάρει το κόμμα προς τα δεξιά, δεν εκδηλώνεται μόνο με φαινόμενα δυσπεψίας από τον… βαθύ ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη οι εσωκομματικές αντιδράσεις έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται σε νέες ομάδες και πρόσωπα.

Την τελευταία εβδομάδα μόνο, ο Νίκος Φίλης, αναζωπύρωσε την κόντρα του με την Εκκλησία επ αφορμής της διαβεβαίωσης που παρέσχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως δεν θα συναινέσει σε διαχωρισμό εκκλησίας- Κράτους και ακολούθως "λάδι" στο φυτίλι έριξε και ο έτερος "βασικός μέτοχος" του ΣΥΡΙΖΑ υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Παραλλήλως, οι "53" ( με τους οποίους συμπορεύεται ο πρώην υπουργός Παιδείας και φλερτάρει ο νυν υπουργός Εσωτερικών) υιοθετώντας άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ΕφΣυν με το οποίο χαρακτηρίζεται εξευτελιστικός αυριανισμός ο χαρακτηρισμός "βοθροκάναλα", εμμέσως πήραν αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη ( "εκλεκτό" του Α. Τσίπρα), ο οποίος καταφέρεται διαρκώς και αδιαλείπτως με τη χρήση του εν λόγω όρου στα ΜΜΕ που δεν βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του κυβερνώντος κόμματος.

Πυκνώνουν πάντως  οι φήμες πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το υπουργείο Οικονομικών. Τούτο αποδίδεται σε προαίρεση του ιδίου. Υπάρχουν πάντως παράλληλα και έτερες διαρροές, που υπενθυμίζουν την κόντρα του με τον πρωθυπουργό και ομνύουν στο ότι η δύναμή του στην Κυβέρνηση έχει …συρρικνωθεί , όπερ θα διαπιστωθεί μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχει… ωριμάσει στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Αναλόγως των εξελίξεων στο πεδίο της οικονομίας ( Ποσοτική χαλάρωση, χρέος κλπ) θα γίνει και ο νέος σχεδιασμός του υπουργικού συμβουλίου.





capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη