26 Απρ 2017

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ


H xρυσή 10αδα των τροφίμων που… απογειώνουν τη διάθεση!

 

 

 

 


Η ευδιαθεσία μας φτάνει στο ζενίθ, όταν έχουμε σύμμαχο συγκεκριμένες τροφές και φρούτα οι οποίες εμπεριέχουν βιταμίνες και μέταλλα.
Αν συμπεριλάβουμε τις παρακάτω τροφές στο διαιτολόγιο μας αυξάνεται ιδιαίτερα η πιθανότητα για μια πιο θετική διάθεση

Για να δούμε ποιες είναι αυτές...

Μπανάνες: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και τρυπτοφάνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται και σε φάρμακα που καταπολεμούν την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη.

Μούρα: Υπεύθυνα για την παραγωγή των «καλών» ενζύμων στον εγκέφαλο και πιστοποιημένα από πολλές έρευνες ως αντικαρκινικά. Τα μούρα αποδεικνύονται και εξαιρετικά αποτελεσματικά απέναντι στην κατάθλιψη.
Αβοκάντο: Περιέχει «καλά» λίπη που αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης και βοηθούν την έκκριση ενδορφίνης ή αλλιώς ορμόνης της "ευτυχίας".

Σοκολάτα:  Πολλοί την αποφεύγουν ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη σιλουέτα και ως μια ανούσια λιχουδιά, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι η σοκολάτα (ιδιαίτερα η μαύρη) μειώνει την ορμόνη του στρες, ηρεμεί τον οργανισμό και παράλληλα βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.  Να σημειώσουμε ότι η σεροτονίνη είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής, αυτός που σχετίζεται με την ηρεμία. Μας ανακουφίζει από τις έννοιες και το έντονο stress..

Πράσινο τσάι:  Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και αντιστρεσογόνο, βοηθάει τον οργανισμό να νιώθει σε εγρήγορση. Η θεανίνη L που περιέχεται στο πράσινο τσάι βοηθάει στη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Πουλερικά: Όπως και οι μπανάνες, τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες περιέχουν επαρκή ποσότητα τρυπτοφάνης και είναι πλούσια σε τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Η τυροσίνη είναι το βασικό συστατικό της νορεπινερφρίνης και της ντοπαμίνης, ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση.

Σαρδέλες: Πλούσιες σε Ω3 και Ω6, πιθανόν να μην είναι προσφιλής διατροφική πρόταση για αρκετούς , όπως και όλα τα παστά ψάρια, όμως η κατανάλωση έστω και λίγων μόνο δεν βλάπτει. Οι σαρδέλες τουναντίον βοηθούν και στην καλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, κρατούν ευέλικτα τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Καρύδια: Ιδανικά για την θωράκιση και ενδυνάμωση των κυττάρων του εγκεφάλου. Δέκα καρύδια την ημέρα ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος αυξάνει και την ευεξία του οργανισμού.

Αυγά: Εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη D (ιδιαίτερα ο κρόκος), αυξάνουν κι αυτά την ποσότητα της σεροτονίνης και βοηθούν στην καλή μνήμη. Συνιστώνται, βέβαια, ιδιαίτερα σε ψυχρά κλίματα, ώστε να προλαμβάνεται η λεγόμενη «κατάθλιψη του χειμώνα», αλλά μπορούν να καταναλωθούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αρκεί να μην το παρακάνουμε…

Σκούρα λαχανικά: Η μεγάλη περιεκτικότητα σε οξέα τα κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των αντιστρεσογόνων εδεσμάτων. Λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι βοηθούν στην καλή και απρόσκοπτη  λειτουργία των νεύρων και των μυών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη