25 Φεβ 2017

Άδεια μετ' αποδοχών για σεξ στη Σουηδία;

Το «σουηδικό μοντέλο»… αναμένεται ίσως να βελτιωθεί έτι περαιτέρω μετά την πρόταση τοπικού αξιωματούχου της πόλης
Overtornea, να χορηγείται στους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση άδεια μετ’ αποδοχών, μία ώρα την εβδομάδα, για να έρχονται σε επαφή με το σύντροφό τους.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ήδη στη Σουηδία οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν καλού επιπέδου κοινωνικές παροχές που περιλαμβάνουν 480 ημέρες γονική άδεια, υγειονομική περίθαλψη για όλους κ.α. 

Τώρα, ο Pier Erik Muskos, ένας 42χρονος δημοτικός σύμβουλος θέλει οι 550 εργαζόμενοι στον δήμο να μπορούν να πάρουν άδεια, μία ώρα την εβδομάδα, για να επιστρέφουν στα σπίτια τους και να κάνουν σεξ. 

Έτσι θα είναι πιο χαρούμενοι και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. «Το σεξ είναι καλή σωματική άσκηση και προσφέρει πολλά στην ευεξία των ανθρώπων» δήλωσε ο κ. Muskos, εξηγώντας πως «η καθημερινή ζωή έχει πολύ στρες» και συχνά τα ζευγάρια δεν καταφέρνουν να συνευρίσκονται γιατί είναι τα παιδιά στο σπίτι.

Η πρότασή του – που έχει προκαλέσει συζήτηση στη Σουηδία – θα τεθεί σε ψηφοφορία την άνοιξη στο δημοτικό συμβούλιο που αριθμεί 31 μέλη, με απλή πλειοψηφία. 

Η Malin Hansson, ειδική στην σεξουαλική υγεία, χαιρέτισε την πρόταση λέγοντας πως το σεξ μειώνει το στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενθαρρύνει την οικειότητα μεταξύ των ζευγαριών.«Αν ήταν στο χέρι μου θα το έκανα νόμο του κράτους. Στη Σουηδία το σεξ είναι απλά μία καθημερινή δραστηριότητα» λέει.

Ωστόσο η ιδέα δεν ενθουσιάζει όλο τον κόσμο.

Ο Tomas Vedestig, δημοτικός σύμβουλος στην Overtornea δηλώνει ότι πρόκειται για μία παρέμβαση στην προσωπική ζωή των εργαζομένων, θα φέρει σε αμηχανία τους ανθρώπους που δεν έχουν σύντροφο, αυτούς που δεν έχουν επιθυμία να κάνουν σεξ ή έχουν κάποια πάθηση που δεν τους επιτρέπει να κάνουν.

«Δεν νομίζω ότι είναι δουλειά του εργοδότη να πει ‘πήγαινε στο σπίτι σου για μία ώρα και κάνε μωρά’. Επίσης άλλοι θεωρούν πως η πρόταση δεν είναι γενναιόδωρη. Μίλησα με μεγαλύτερους ανθρώπους που μου είπαν: ‘μία ώρα; Δεν μου φτάνει ο χρόνος’», προσθέτει.
.nooz.gr
Με πληροφορίες από New York Times
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη