12 Οκτ 2016

«Άδικη μοριοδότηση στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία…»



Την τροποποίηση του συστήματος που ισχύει για την εντοπιότητα και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ζητά ο
δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών - Έως και την Πέμπτη οι αιτήσεις 
Τη διαμαρτυρία του για την άδικη μοριοδότηση ωφελούμενων του προγράμματος απασχόλησης μέσω Κοινωφελούς Εργασίας σε 34 δήμους της χώρας, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή των αιτήσεων, εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης-ΣυκεώνΣίμος Δανιηλίδης. Μάλιστα, ζητά επείγουσες παρεμβάσεις για την αλλαγή του συστήματος ώστε να εκλείψουν οι αδικίες και να αποκατασταθεί η ισότητα και η ισονομία μεταξύ των ωφελούμενων.

Με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ.Κατρούγκαλο και Θ.Φωτίου, που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π.Κουρουμπλή και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη (39632/6 Οκτωβρίου 2016), ο κ. Δανιηλίδης υπογραμμίζει την αδικία που εμφανώς υπάρχει στη μοριοδότηση των ωφελούμενων όσον αφορά το κριτήριο της εντοπιότητας και της ακραίας φτώχειας, μοριοδότηση η οποία, όπως δηλώνει, είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ήταν αυτός που ανέδειξε το θέμα με την εισήγησή του να γίνεται αποδεκτή από τα όργανα της ΚΕΔΕ, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η δημόσια παρέμβαση του προέδρου της Γ.Πατούλη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, η επιλογή του υπουργείου και του ΟΑΕΔ να δίδονται επιπλέον μόρια σε όσους έχουν καταγραφεί ως δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), προκαλεί ζητήματα ισονομίας, διότι είναι ελάχιστοι οι δήμοι στους οποίους εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα (σε μόλις 30 από τους 325 δήμους).

«Ενώ για πρώτη φορά, όπως έχετε πολλαπλά τονίσει, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης λαμβάνει υπόψη την εντοπιότητα και μοριοδοτεί ειδικά τους κατοίκους ενός δήμου (με επιπλέον 15 μόρια), την ίδια στιγμή δίνει περισσότερα μόρια σε όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (επιπλέον 20 μόρια). Βεβαίως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στα νοικοκυριά που διαβιούν σε ακραία φτώχεια. Με δεδομένο, όμως, ότι το πρόγραμμα αυτό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχει επεκταθεί πανελλαδικά, παρά έχει εφαρμοστεί μονάχα σε 30 δήμους της χώρας, είναι άνισο και εκτός νομιμότητας και ανταγωνισμού να λαμβάνουν περισσότερα μόρια οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Με αυτά τα δεδομένα, οι κάτοικοι του δήμου μας που ενδεχομένως επίσης ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής να αιτηθούν του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, υπολείπονται σε μόρια έναντι των κατοίκων των γειτονικών δήμων που ήδη εντάχθηκαν στο ΚΕΑ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του.Ο κ. Δανιηλίδης ζητά την τροποποίηση της πρόσκλησης ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, η ισότητα και η νομιμότητα.
Έως την Πέμπτη οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις για τις 6.339 θέσεις 8μηνης απασχόλησης, από τις οποίες οι 297 στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, μπορούν να υποβάλλονται έως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 13ης Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για θέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίαςσε 34 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του αρμόδιου φορέα, του ΟΑΕΔ, οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του Ο.Α.Ε.Δ., με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Με στόχο την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων δημοτών και κατοίκων, οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα είναι ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθημερινά, προκειμένου να βοηθούν όσους επιθυμούν στη συμπλήρωση της αίτησης, και συγκεκριμένα:

· Στη Δ.Ε. Αγίου Παύλου: Ηπείρου 9-11 (δημοτικό κατάστημα Αγίου Παύλου) - Τηλ.: 2313.300206

· Στη Δ.Ε. Νεάπολης: Ελ. Βενιζέλου 125 (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, 2ος όρ.) – Τηλ.:2313.329525

· Στη Δ.Ε. Πεύκων: Ειρήνης 19 (δημοτικό κατάστημα Πεύκων, ισόγειο) - Τηλ.: 2313.502226

· Στη Δ.Ε. Συκεών: Στρ. Σαράφη 1 (Δημαρχείο, ισόγειο) - Τηλ.: 2313.313151 & 2313 313 117
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους τον κλειδάριθμο του ΟΑΕΔ (όνομα χρήστη και συνθηματικό), ΑΦΜ και ΑΜΚΑ αιτούντων, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συζύγου και ΑΜΚΑ ανήλικων τέκνων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη