28 Σεπ 2016

''ΜΕΓΑΛΩΣΕ'' ΚΑΙ Η GOOGLE. ΕΓΙΝΕ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Την ενηλικίωσή της γιορτάζει σήμερα η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, η Google, η οποία συμπληρώνει 18 χρόνια στο διαδίκτυο και το «φωνάζει» με ένα doodle.

H Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία Page Rank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.
Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Γκούγκλ» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Γκούγκολ», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιχείρησε να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρείας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.
Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και δημιουργήθηκε η εταιρία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, ωστόσο τα γενέθλιά της γιορτάζονται εδώ και πολλά χρόνια στις 27 του Σεπτέμβρη με το καθιερωμένο -πλέον- doodle.
Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη