28 Ιουλ 2016

Tο είδαμε και αυτό: Ο Σόιμπλε «ακύρωσε» τα πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Απίστευτο κι όμως, αληθινό. Ο Σόιμπλε είναι πίσω από τις ποινές – χάδι της Κομισιόν προς την Ισπανία και την
Πορτογαλία. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτός παρενέβη σε μια πολιτική στήριξη κατά κύριο λόγο της Ισπανίας και του Μ. Ραχόι ο οποίος προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση
Οπως μεταδίδει η Handelsblatt, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε προσωπικά σε Ευρωπαίους Επιτρόπους για να επιχειρηματολογήσει κατά της επιβολής οικονομικών κυρώσεων, αναφέρουν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Κατά συνέπεια μόνο τέσσερις Επίτροποι στήριξαν τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια τις σύσκεψης της Τετάρτης.
Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, οι δύο χώρες δεν θα μείνουν αλώβητες καθώς μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με την απόσυρση των διαρθρωτικών κεφαλαίων εάν δεν προβούν σε σημαντικές μειώσεις των ελλειμμάτων τους το 2017.
«Λάβαμε δύο αποφάσεις σήμερα, να αφήσουμε τις οικονομικές κυρώσεις και να παρακρατήσουμε τα διαρθρωτικά κεφάλαια» είπε στην εφημερίδα ο Γιούνκερ. «Η παρακράτηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων θα πλήξουν σφοδρότερα την Ισπανία και την Πορτογαλία, οικονομικά, απ’ ότι οι κυρώσεις».
Η παρέμβαση Σόιμπλε ενδεχομένως να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου καθώς θα μπορούσαν κι άλλες χώρες να απαιτήσει πολιτική παρέμβαση για ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και φυσικά η Ελλάδα η οποία έχει γνωρίσει ουκ ολίγες φορές τη σκληρή πλευρά του Β. Σόιμπλε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την πρόταση της Κομισιόν να ακυρωθεί η επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για μη ικανοποιητική λήψη δράσης για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
Σε ανακοίνωσή του, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν θα ληφθούν μέτρα μετά τη διαπίστωση ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματική δράση για την εξυγίανση των προϋπολογισμών τους».
«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, Ισπανία και Πορτογαλία κινδυνεύουν ακόμα» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι θα περιμένει από την Κομισιόν να αποσαφηνίσει την πρότασή της και θα συζητήσει το θέμα με άλλες χώρες της Ευρωζώνης
Μετά από την απόφαση του Συμβουλίου στις 12 Ιουλίου 2016 σύμφωνα με την οποία η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, η Κομισιόν προτείνει μια νέα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για τις δύο χώρες.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το Κολέγιο των Επιτρόπων επίσης συστήνει να ακυρωθεί το πρόστιμο και για τις δύο χώρες, μια πρόταση την οποία το Συμβούλιο θα χρειαστεί να εγκρίνει, τροποποιήσει ή απορρίψει. Το Συμβούλιο δεν δεσμεύεται από τη σύσταση της Κομισιόν αλλά μπορεί να αυξήσει το πρόστιμο μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε..
Οι σημερινές συστάσεις ακολουθούν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, τις οποίες έχουν συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Κράτη-Μέλη. Με βάση αυτούς τους κανόνες, η Κομισιόν πρέπει επίσης να προτείνει μια αναστολή μέρους των δεσμεύσεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Funds (ESI) για το 2017. Το Κολέγιο αποφάσισε σήμερα να κάνει μια τέτοια πρόταση σε μεταγενέστερο στάδιο μετά από έναν διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να αρθεί η αναστολή των ESI Funds, και τα δύο κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν πλήρη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και όταν παρουσιάσουν τα προσχέδια του προϋπολογισμού τους αυτό το φθινόπωρο.
Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, η Κομισιόν συστήνει στην Πορτογαλία να βάλει ένα τέλος στο υπερβολικό έλλειμμά της μέχρι το 2016 και η Ισπανία μέχρι το 2018, το αργότερο.Και για τις δύο χώρες, το deadline για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης θα είναι η 15η Οκτωβρίου 2016.
Όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τις ενστάσεις των δύο κρατών, αλλά και την οικονομική συγκυρία, και έκρινε πως δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη ανάκαμψη στις δύο χώρες. Ως εκ τούτου, θα δοθούν νέες προθεσμίες στις δύο χώρες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τέλος του 2016 για την Πορτογαλία και τέλος του 2018 για την Ισπανία.
Επιπλέον, ο Μοσκοβίσι υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό «κομμάτι» των σημερινών συστάσεων αφορά στη μελλοντική δημοσιονομική προσπάθεια που έχουν δεσμευτεί οι χώρες να καταβάλουν.
Πορτογαλία: «Καλή είδηση» για τη χώρα και για την Ευρώπη η απόφαση να μην επιβληθεί πρόστιμο στη Λισαβόνα για δημοσιονομική παρέκκλιση
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επιβληθούν κυρώσεις για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι «ένα πολύ καλό νέο για την Πορτογαλία και για την Ευρώπη», έκρινε σήμερα ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
Η Πορτογαλία αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να της επιβληθεί πρόστιμο διότι δεν τήρησε το 2015 τον στόχο που είχε οριστεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, παρά το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2011 από την κυβέρνηση της δεξιάς.
«Η Πορτογαλία κατέβαλε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη δημοσιονομική της προσαρμογή και ο πορτογαλικός λαός έκανε πολλές θυσίες», τόνισε ο Σάντος Σίλβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα και πρόσθεσε ότι η χώρα του παρουσίασε «τεκμηριωμένα επιχειρήματα» στην επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες για να καλέσει να μην επιβληθεί πρόστιμο.
Η Λισαβόνα δεν θα σταματήσει «την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης» την οποία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο, υπολογίζει ότι θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016.
Λιγότερο αισιόδοξη, η Κομισιόν ζητεί από τη Λισαβόνα να περιορίσει το έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό τα τυχόν μέτρα που θα ληφθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την Πορτογαλία να προετοιμάσει «το συντομότερο δυνατόν» συμπληρωματικά μέτρα ύψους 0,25% του ΑΕΠ, και να τα παρουσιάσει στην Κομισιόν «το αργότερο την 15η Οκτωβρίου», όταν η Λισαβόνα υποχρεούται να υποβάλει τον προϋπολογισμό της για το 2017.
«Η πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να προασπίσει το εθνικό συμφέρον και τα κατάφερε», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Ζουάου Γκαλάμπα, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε «απειλήσει να προσφύγει» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη