29 Ιουλ 2016

Σταθερή, καταστροφική πορεία προς το Grexit προβλέπει νέα έκθεση της Citi

Η Citi εξακολουθεί να εμφανίζεται απαισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και στη νέα της, τριμηνιαία έκθεση, για
την παγκόσμια οικονομία επαναλαμβάνει ότι οι εκτιμήσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών θα διαψευστούν.
Φροντίζει μάλιστα να διατηρεί στο κάδρο την απειλή του Grexit μέσα στα επόμενα 1 – 3 χρόνια διαβλέποντας μία νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα με φόντο τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.
Είναι ενδεικτικό πως οι προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία κατ’ ουσία «χτίζονται» πάνω στην υπόθεση ότι εντός τριετίας θα υπάρξει Grexit και ως εκ τούτου η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ακολουθεί μία υφεσιακή πορεία, η οποία μάλιστα θα εντείνεται φθάνοντας στο 2018, για το οποίο θεωρεί ότι η ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ θα φθάσει το 7,1%, ενώ ο πληθωρισμός θα «καλπάζει» – προφανώς λόγω του νέου νομίσματος – φθάνοντας στο 46%!



 Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί μάλιστα ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας φθάνοντας στα επίπεδα «στάσης πληρωμών»!



Η πορεία
Για φέτος οι αναλυτές της επενδυτικής, που επιμένουν στο σενάριο του Grexit από το 2010 βάζοντας μάλιστα και χρονικά περιθώρια τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί, εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι 1,2% και όχι 0,5%, που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη να δείξει κάποια βελτίωση, ιδίως για τους καταναλωτές και τους κλάδους των υπηρεσιών.
Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit, τονίζει η Citi.
Για το 2017 η Citi εκτιμά ότι η ύφεση θα βρεθεί στο 3,1% και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,1%! Παράλληλα «βλέπει» εκτόξευση του πληθωρισμού από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε… 10,1% το 2017 και στο… +46% το 2018!
Σύμφωνα με τη Citi το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2017 και στο 221% του ΑΕΠ το 2018, ενώ σε καμία περίπτωση δεν βλέπει έξοδο της χώρας μας στις αγορές αφού οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25% και το 2017 απόδοση θα διαμορφωθεί στο 7,84% και το 2018 στο 8,17%.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη