1 Ιουν 2016

capital controls! Ποιοι θα παίρνουν μέχρι και 1.680 ευρώ τον μήνα;

Πρόκειται για ένα σχέδιο των συστημικών τραπεζών για σταδιακή χαλάρωση των capital controls το οποίο συζητήθηκε
ήδη με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και με τους κυρίους Τσακλώτο και Σταθάκη.

Το σχέδιο που προτείνεται προβλέπει αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων στα 500 ή και στα 550 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα θα δίδεται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης η οποία θα μπορεί να γίνει ανά δεκαπενθήμερο ή ακόμη και ανά μήνα.
Με τη σωρευτική ανάληψη η πολίτης θα μπορεί να κάνει ανάληψη δύο εβδομάδων, χωρίς να χάνει το εβδομαδιαίο όριο δηλαδή όπως σήμερα ή θα μπορεί μια φορά τον μήνα να εισπράξει το εβδομαδιαίο όριο τεσσάρων εβδομάδων. Δηλαδή αν μείνει το όριο στα 420 ευρώ την εβδομάδα το σχέδιο προβλέπει να μπορούν οι καταθέτες να κάνουν είτε ανάληψη 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο, είτε 1.680 ευρώ ανά μήνα.
Ταυτόχρονα συζητείται να ενταχθεί και ο μισθός ή η σύνταξη στο λεγόμενο νέο χρήμα το οποίο δεν έχει περιορισμούς από τα capital controls.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες αναμένεται να προτείνουν μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και σε ό,τι αφορά στα εμβάσματα προς το εξωτερικό που σήμερα έχουν περιορισμό στα 1.000 ευρώ, αλλά και δυνατότητα για μεγαλύτερη του 10% ανάληψη από τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό.Όλα τα παραπάνω βέβαια πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν σε ένα πλήρες σχέδιο το οποίο θα κοστολογηθεί, θα τεθεί σε έναν χρονικό ορίζοντα προς έγκριση. Είναι πιθανό κάποιες από τις προτάσεις να υιοθετηθούν τώρα και κάποιες να τεθούν σε εφαρμογή αργότερα
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη