3 Μαΐ 2016

""ΙΣΟΒΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ""....Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΝΑΖΕΙ ΤΗΝ ""ΜΠΑΝΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ""

Με δεδομένη την ρευστή πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι ανοιχτό και πάνω στο
τραπέζι.Βέβαια ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών λόγω του 18 μηνου είναι σημαντικός, γιατί καθορίζει  τον τρόπο εκλογής των υποψηφίων Βουλευτών(λίστα ή σταυρός προτίμησης).Η αίσθηση που υπήρχε για το θέμα αυτό (μέσω διαρροών και απόψεων ))ήταν ότι το 18μηνο λήγει τον Ιούλιο.
Το άρθρο όμως της έμπειρης δημοσιογράφου κ. Μαριάννας Πυργιώτη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αλλάζει τα δεδομένα.
Το άρθρο έχει τίτλο""Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια πιθανή προκήρυξη εκλογών""  Σε ένα σημείο του η κ. Πυργιώτη γράφει ότι η επικρατέστερη ερμηνεία του Συντάγματος για το 18 μηνο είναι ότι αυτό ανανεώνεται κάθε φορά που γίνονται εκλογές .
Δηλαδή  αν στηθούν κάλπες μέχρι τον Μάρτιο του 2017 οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.
Μιλάμε δηλαδή στην ουσία για """ισόβιους βουλευτές"" οι οποίοι θα επανεκλέγονται ελέω εκλογικού συστήματος.και χωρίς να καταγράφεται η βούληση των πολιτών για το πρόσωπό τους.
Όσο για τους νέους που θα μπουν για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα έχουν απλά τον ρόλο της ""γλάστρας""..
Ίσως έτσι να εξηγείτε και η χαλαρότητα των  Βουλευτών , οι οποίοι έχουν αφήσει την πολιτική στήριξη των κομμάτων τους , στα χέρια των ηγεσιών τους..
 ""onlyone""

Διβάστε το απόσπασμα από το άρθρο της κ. Πυργιώτη  στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ:

."".....Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αντιληπτός ο βαθμός… ετοιμότητας, ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη στα χέρια του τις (σχεδόν) τελικές λίστες των υποψήφιων βουλευτών με βάση την επικρατέστερη ερμηνεία του Συντάγματος για το 18μηνο. Βάσει αυτής, το 18μηνο ανανεώνεται κάθε φορά που γίνονται εκλογές, ανεξαρτήτως αν έγιναν με ή χωρίς σταυρό. Οπότε, ακόμη κι αν στηθούν κάλπες μετά τον Ιούνιο και μέχρι τον Μάρτιο του 2017, πάλι θα ισχύει η λίστα. Αυτό εμποδίζει μεν τη ριζική ανανέωση με νέα πρόσωπα στη μάχη του σταυρού, αλλά έχουν αλλάξει πολλά ονόματα από τον τελευταίο εκλεγέντα και μετά, όπου, αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν «κλειδώσει» σε εκλόγιμες θέσεις. Αντίθετα, τίποτε δεν εμποδίζει τις αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς έχουν ήδη εκλεγεί δύο φορές τα ίδια στελέχη, άρα η ανανέωση είναι απόλυτα λογική....."""
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη