9 Φεβ 2016

Έγιναν οι Ιερές Ακολουθίες στις Εκκλησίες ένα «θέαμα», μια «παράσταση» που απλά φωτογραφίζουμε και βιντεοσκοπούμε;

Πήγα σήμερα στον Πανηγυρικό Εσπερινό μιας κοντινής μου Εκκλησίας, που γιορτάζει
αύριο.

Ο μικρός Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος από νωρίς. Κόσμος πολύς, ακόμα και στο προαύλιο - βοηθούσε κι ο καιρός.

Αναπόφευκτα υπήρχαν διάφοροι θόρυβοι, όπως γίνεται συνήθως σε μεγάλες Πανηγύρεις Ι. Ναών που βρίσκονται σε μεγαλουπόλεις. Δεν είναι κάτι που μας προξενεί εντύπωση, μάλιστα το έχουμε...συνηθίσει.

Εκείνο όμως που δεν μπορώ, προσωπικά, να «χωνέψω» είναι η συμπεριφορά μας ως...τουρίστες στην Εκκλησία. Και εξηγούμαι:

Ξαφνικά, ενώ παρακολουθούσα την Ιερά Ακολουθία, βλέπω κάτι να λαμπιρίζει μπροστά μου. Νόμισα πως είδα λάθος, όταν ξαναείδα ένα κινητό με μεγάλη οθόνη (από αυτά που έχουν πλέον οι περισσότεροι) να υψώνεται μέσα στον Ι. Ναό!

Φυσικά, κάποιος το κράταγε. Τι ήθελε όμως; Γιατί σήκωσε το κινητό ψηλά εν ώρα Ιερουργίας, ενώ ως γνωστόν κάτι τέτοιο απαγορεύεται...;

Μα, να βγάλει φωτογραφία! Αυτό ήθελε! Είναι μια κίνηση τόσο απλή, τόσο φυσική που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην καθημερινότητά μας: Η χρήση του κινητού ως φωτογραφικής μηχανής, είτε για να βγάλουμε κάτι που θέλουμε, είτε για «αυτοφωτογραφία» (selfie)...

Ναι λοιπόν. Φυσική κίνηση. Όμως ΚΑΙ ΜΕΣΑ στην Εκκλησία;

Αυτά σκεφτόμουν όσο έβλεπα την κυρία με το κινητό να βγάζει απανωτά στιγμιότυπα, προφανώς επειδή δεν είχε αποτυπώσει το «θέαμα» όπως επιθυμούσε.

Μέχρι να διακόψει τις σκέψεις μου η δυνατή συνομιλία δυο αντρών πίσω μου: Ένας μεγαλύτερος σε ηλικία κι ένας μικρότερος, συζητούσαν:

«Άντε, ρε, τράβα φωτογραφία. Τώρα!», φώναζε ο μεγάλος.

Ο μικρός δίσταζε. Μάλλον...ντρεπόταν.

«Φέρε να βγάλω εγώ. Δεν βλέπεις, όλοι βγάζουν!», επέμενε ο μεγάλος (σε ηλικία).

Τελικά, η φωτογραφία βγήκε. Την ώρα που έβγαιναν οι Ιερείς εν πομπή για να κάνουν την Αρτοκλασία.

Αυτό το «ΟΛΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ» μου κακοφάνηκε. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Όμως, μάλλον έτσι πρέπει νά' ναι.

«Όλοι βγάζουν»! Κατάντησαν οι Ιεροί Ναοί σαν...θέατρα, όπου οι «θεατές» πρέπει να απαθανατίσουν την «παράσταση»!

Ποιος όμως φταίει γι' αυτή την κατάσταση; Μόνον οι πιστοί;

ΟΧΙ. Φταίνε κυρίως όσοι έχουν την ευθύνη ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ εντός της Εκκλησίας. Από τους Επιτρόπους, μέχρι τους Ιερείς και τους Επισκόπους.

Πώς όμως να τηρηθεί αυτή η τάξη, όταν βλέπουμε διάφορους Μητροπολίτες να φωτογραφίζονται σε εκατοντάδες ενσταντανέ, ακόμα και εντός του Ιερού Βήματος, με «φόντο» την Αγία Τράπεζα και «ντεκόρ» τα Φρικτά Μυστήρια που τελούνται εκείνη την ώρα!!!

Καλά καταλάβατε, αναφέρομαι στην μάστιγα των «εκκλησιαστικών πρακτορείων» και μέσων «ενημέρωσης» που, εκμεταλλευόμενοι τη ματαιοδοξία και επιδειξιομανία κάποιων ταγών της Εκκλησίας, πλουτίζουν φωτογραφίζοντας τα «εκκλησιαστικά μοντέλα» (!!!) όπου εκείνα τους ζητήσουν. Μάλιστα, το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο έχει επεκταθεί, δυστυχώς, ακόμα και σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Μην αναρωτιόμαστε λοιπόν μετά, τι βλέπει ο Πιστός και...μιμείται: Όσοι έκαναν τις Ιερές Ακολουθίες μια «φιέστα» προς δημοσίευση και προβολή, έχουν τις ευθύνες για την αταξία που παρατηρείται σήμερα στους Ι. Ναούς.

Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης του καθενός μας. Επιτρέψτε μου λοιπόν να κάνω μια έκκληση, με όλο το θάρρος:

ΜΗΝ φωτογραφίζετε, ΜΗΝ βιντεοσκοπείτε εν ώρα Ιεράς Ακολουθίας.

Οι Ιερωμένοι δεν είναι κάτι το «αξιοπερίεργο».

Οι Ιερές Ακολουθίες δεν είναι κάτι το «γραφικό», ούτε προσφέρονται για να κάνουμε...δημοσίευση στο Facebook και αλλού, λες και πήγαμε κάπου για καφέ ή διασκέδαση.

Ακόμα κι αν βλέπετε τους άλλους να συμπεριφέρονται έτσι, εμποδίστε τους! Πείτε τους μια κουβέντα. Ζητείστε να υπάρχει ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΤΑΞΗ και ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ.

Διαφορετικά, είναι θέμα χρόνου αυτή η σκανδαλώδης εκκοσμίκευση να αποϊεροποιήσει την Ορθόδοξη Πίστη μας, που οι Άγιοι Πατέρες μας παρέδωσαν ατόφια και πνευματική, με κύριο γνώρισμα την ταπείνωση.

Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Φωτογράφος - Εκδότης

- See more at: http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2016/02/blog-post_82.html#sthash.K7DDjXtg.dpuf
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη