10 Φεβ 2016

Κάτω από τα $28 το αργό, "βουτιά" 13% σε 4 συνεδριάσεις

Τέταρτη διαδοχική η χθεσινή συνεδρίαση  για το πετρέλαιο, με τις απογοητευτικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού
Ενέργειας που "βλέπει" διατήρηση της υπερπροσφοράς στην αγορά
του "μαύρου χρυσού" ώθησαν το αμερικανικό WTI κάτω από τα επίπεδα των 28 δολαρίων.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού τύπου WTI, συμβολαίου Μαρτίου, υποχώρησε κατά 1,75 δολάρια ή 5,9% στα 27,94 δολάρια το βαρέλι, εγκαταλείποντας την αρχική απόπειρα ανάκαμψης. Το αμερικανικό αργό μετρά απώλειες μεγαλύτερες του 13% σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων.

Στο ICE του Λονδίνου, η τιμή του Brent "κατρακύλησε" κατά 2,56 δολάρια ή 7,8% στα 30,32 δολάρια το βαρέλι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Association - IEA) αύξησε τις εκτιμήσεις του για το παγκόσμιο απόθεμα πετρελαίου, που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη πτώση στα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, με χώρες του OPEC όπως το Ιράν και το Ιράκ να ενισχύουν την παραγωγή όσο η ζήτηση υποχωρεί.

Η προσφορά θα υπερβαίνει την κατανάλωση κατά μέσο όρο 1,75 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με την εκτίμηση των 1,5 εκατ. βαρελιών τον περασμένο μήνα, ενώ τα αποθέματα θα μπορούσαν να διογκωθούν εάν ο OPEC αυξήσει περισσότερο στην παραγωγή, σύμφωνα με την έκθεση του IEA.

Το Ιράν αύξησε την παραγωγή του τον Ιανουάριο μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων, ο όγκος ιρανικού πετρελαίου έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η Σαουδική Αραβία επέκτεινε τις εξαγωγές.

Η παραγωγή από τα μέλη του OPEC αυξήθηκε κατά 280.000 βαρέλια την ημέρα τον τελευταίο μήνα στα 32,63 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι παράγονται περίπου 900.000 βαρέλια τη μέρα περισσότερα από τη μέση κατανάλωση του 2016 εκτιμά ο IEA.

Παράλληλα ο οργανισμός περιέκοψε και τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι καθώς η αναζήτηση ενός επιπέδου που θα επανεξισορροπεί την προσφορά με τη ζήτηση εντείνει ακόμη περισσότερο τη μεταβλητότητα των τιμών, προέβλεψε η Goldman Sachs.

Mε τη δυναμικότητα αποθήκευσης πετρελαίου να έχει εξαντληθεί σε ορισμένες περιοχές, οι τιμές ενδέχεται να χρειαστεί να φτάσουν αρκετά χαμηλότερα ούτως ώστε να αποτρέψουν την επιπλέον παραγωγή που δεν μπορεί να αποθηκευτεί, εξήγησε ο Jeff Curie, επικεφαλής έρευνας τομέα εμπορευμάτων της Goldman.

"Μόλις αγγίξεις το μέγιστο όριο αποθηκευτικής ικανότητας, οι τιμές πρέπει να υποχωρήσουν κάτω από το κόστος επειδή πρέπει να διακόψεις άμεσα την παραγωγή", είπε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη