27 Αυγ 2015

ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΧΥΠΗΜΑΤΑ ΕΞΠΡΕΣ

Περίπου 800 ισλαμιστές εξτρεμιστές που έχουν επιστρέψει από τη Συρία ή το Ιράκ ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, προειδοποίησαν αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής στην Ισπανία.




Πρόκειται για εξτρεμιστές που κατοικούν στην ήπειρο και έχουν στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος ή ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Επίσης, περίπου 350 Βρετανοί έχουν επιστρέψει από μάχες στην εμπόλεμη ζώνη, με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας να υποστηρίζουν ότι σχεδιάζουν, ειδικότερα, επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προειδοποίηση ήρθε μετά τη σύλληψη του μαροκινού εξτρεμιστή που εισέβαλε σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας που ταξίδευε από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, ο οποίος λέγεται ότι είχε περάσει χρόνο στη Συρία. Ο 25χρονος Αγιούμπ Ελ Καζανί πιστεύεται ότι έλαβε οδηγίες από ένα τρομοκρατικό δίκτυο για να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση, αλλά εξουδετερώθηκε από έξι επιβάτες. Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν το κίνητρο της επίθεσης, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ, είπαν ότι οι ισπανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τις γαλλικές υπηρεσίες για τον ύποπτο, καθώς ανήκει σε ένα «ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα».
Πηγές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ισπανία δήλωσαν ότι 800 ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν επιστρέψει στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσουν παρόμοιες επιθέσεις, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser. Κάποιοι παρακολουθούνται, αλλά κάποιοι έχουν ξεφύγει. Η πηγή είπε: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, αλλά είναι έτοιμοι και διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα. Μόλις τους γίνει η πλύση εγκεφάλων, λαμβάνουν την ελάχιστη εκπαίδευση».
Μία πηγή των ισπανικών αρχών είπε ότι ο Καζανί είχε ζήσει στην Ισπανία για επτά χρόνια, μέχρι το 2014. Μπήκε στο στόχαστρο των υπηρεσιών επειδή έδινε σκληροπυρηνικές ομιλίες υπεράσπισης του τζιχάντ και επειδή επισκεπτόταν ένα ριζοσπαστικό τζαμί στην Αλγκεσίρας. Ο πατέρας του είπε ότι έφυγε για τη Γαλλία επειδή έκλεισε ένα συμβόλαιο με μία εταιρία κινητής τηλεφωνίας – κάτι που επιβεβαίωσε και η εταιρεία που ονομάζεται Lycamobile. Γαλλικές πηγές, ωστόσο, λένε ότι δεν τους απασχόλησε ξανά, μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν οι γερμανικές αρχές προειδοποίησαν ότι επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία και εξαφανίστηκε. Πιστεύεται ότι πήγε να επισκεφθεί τον αδελφό του, Ιμράν, που είναι κληρικός στη Συρία.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε την Παρασκευή, όταν επιβιβάστηκε σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας στις Βρυξέλλες, με προορισμό το Παρίσι, οπλισμένος με ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ, ένα αυτόματο πιστόλι Luger, πυρομαχικά και έναν κόφτη. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο προτού αφοπλιστεί από τρεις νεαρούς αμερικανούς στρατιωτικούς που ήταν εκτός καθήκοντος. Ο Καζανί ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική και επιμένει ότι προσπάθησε μόνο να ληστέψει τους επιβάτες.
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, οι αρχές μπορούν να ανακρίνουν τον Καζανί, που δεν μιλά γαλλικά, επί τέσσερις ημέρες μετά την κράτησή του, προθεσμία η οποία λήγει την Τρίτη το βράδυ. Τότε αναμένεται είτε να του απαγγείλουν κατηγορίες, ή να υποβάλουν αίτηση για παράταση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη