30 Ιουλ 2015

H Εύα Καϊλή ρωτά την ΕΚΤ, για τα Εικονικά Συστήματα ή Συναλλάγματα»

Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, με μία νέα επίκαιρη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζήτησε να
λάβει πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ απέναντι σε εναλλακτικές μορφές χρήματος.
Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση της κας Καϊλή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βασίζεται στα σενάρια χρήσης εικονικών νομισμάτων στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις Υπουργών του Eurogroup και σε πλήθος αναφορών σε έκδοση εναλλακτικού χρήματος (επί παραδείγματι IOUs) ως συμπληρωματική δράση στο ευρώ, πράξη που μπορεί και να σημαίνει πρώτο βήμα εξόδου από το κοινό νόμισμα. Τα εικονικά συστήματα συναλλαγμάτων που ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, για παράδειγμα, αναπτύσσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του, απασχολούν όχι μόνο την δημοσιότητα αυτές τις μέρες, αλλά και κάθε Ευρωπαίο Πολίτη. Σε ποιο βαθμό μπορεί να αναπτυχθούν τέτοια σχέδια, μέχρι αυτό να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την συνθήκη της ΕΕ αλλά και τους όρους συμμετοχής στην ΕΖ;

Δεδομένου ότι η Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει μια πρώτη διερεύνηση των εικονικών συναλλαγμάτων Virtual Currencies, (πχ. Bitcoin) η Εύα Καϊλή κατέθεσε ερώτηση προς τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναφορικά με την στάση της ΕΚΤ απέναντι στις εναλλακτικές μορφές χρήματος και το κατά πόσο αυτές οι μορφές αποτελούν δυνάμει παράγοντες αποσταθεροποίησης του συστήματος πληρωμών της ευρωζώνης. Επιπροσθέτως, η Ευρωβουλευτής ρώτησε ποια θα είναι η στάση της ΕΚΤ σε περίπτωση που κράτος μέλος της ευρωζώνης αναγκαστεί να εκδώσει IOUs.
Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς συνεχίζει τις προσπάθειες της για την επαρκή και διάφανη πληροφόρηση όλων των Ευρωπαίων πολιτών, ασκώντας έλεγχο για την αποσαφήνιση σημαντικών διαστάσεων όλων των ενδεχομένων και των σεναρίων που εξετάστηκαν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Παράλληλα επιχειρεί να πληροφορήσει τους Έλληνες πολίτες σχετικά με νέες μεθόδους πληρωμής που χρησιμοποιούνται ήδη ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη