4 Ιουλ 2015

Bloomberg: Αμφίρροπη η μάχη "ναι" και "όχι"


Σε δύο ταυτόχρονες δημοσκοπήσεις του Bloomberg που δείχνουν πως η μάχη είναι αμφίρροπη, το 81% των ερωτηθέντων





αναφέρουν πως θέλουν η χώρα να βρίσκεται στην Ευρωζώνη. 
Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος δεν είναι κάτι το εύκολο, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Πρόσφατες περιπτώσεις όπως αυτή της Γερμανίας με το γερμανικό μάρκο, το “διαζύγιο” της Τσεχίας-Σλοβακίας το 1993, και η περίπτωση ακόμη και του ευρώ, όλες είχαν από πίσω τους χρόνια προετοιμασίας και μεγάλη κοινωνική αποδοχή. 
Ο Ρίτσαρντ Πόρτες, καθηγητής οικονομικών στο London Business School αναφέρει πως “Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρξουν τρομερές δυσκολίες. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη αφού δεν είναι καν σίγουρο πως έχουν την κυβερνητική ικανότητα να μεταπηδήσουν γρήγορα σε νέο εθνικό νόμισμα”. 
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέει πως σκοπεύει να κρατήσει τη χώρα μέσα στο ευρώ, ακόμη και μετά από ένα πιθανό “Όχι” στα προτεινόμενα εκ των δανεισών, μέτρα. 
Πολλοί οικονομολόγοι, όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο, πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο μετά από ένα “Όχι”. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας βασίζεται σε βοήθεια από την ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μη δοθεί σε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό θα ανάγκαζε την Ελλάδα να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα, μία νέα δραχμή, για να συνεχίσει να δουλεύει η οικονομία. 
Οι χώρες οι οποίες αλλάζουν νόμισμα πρέπει να απαντήσουν σε δύο καίρια ερωτήματα: Πως θα εισάγουν νέα χαρτονομίσματα και νομίσματα, και τι θα κάνουν με τις τραπεζικές καταθέσεις, τα χρέη, και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία είναι όλα σε ευρώ. 
Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολο δρόμο, αφού η μετατροπή πρέπει να γίνει γρήγορα, και χωρίς καθόλου προετοιμασία, ενώ το ευρώ, το προηγούμενο νόμισμα θα κυκλοφορεί ακόμα στην Ευρώπη, και οι Έλληνες δεν θα προτιμούν το νέο, υποτιμημένο νόμισμα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη