1 Απρ 2015

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον... Λούκας Κατσέλη!

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια, εμπεριέχει και μία εσωτερική σύγκρουση. Καθώς σε ορισμένες από τις υπό εξέταση περιόδους, υπουργός Οικονομίας (2009 – 2010) και στη συνέχεια Εργασίας (2010-2011) της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν η διορισθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ νέα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Βεβαίως, η κυρία Κατσέλη πιστώνεται πολιτικά ότι καταψήφισε το περίφημο άρθρο 37 που πάγωνε τις κλαδικές συμβάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου – σκούπα για το Μνημόνιο 2. Κίνηση που την έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2011 είχε αποπεμφθεί και από τη θέση της Υπουργού, μετά από διαφωνία με την Τρόικα. Και όπως εκτιμούν πολιτικές πηγές, πιθανότατα αυτές οι ενέργειες είναι που θα αξιοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθεί στο απυρόβλητο.

Ωστόσο, η «αντίσταση» αυτή την κυρίας Κατσέλη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπερψήφισε και το πρώτο Μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση και ότι δεν είχε εκδηλώσει άλλες αντιθέσεις ως προς το Μνημόνιο 2, πέραν του συγκεκριμένου άρθρου. Και είναι βέβαιο ότι αυτό θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από την αντιπολίτευση στο πλαίσιο της εξεταστικής.

Και τούτο, καθώς η κυρία Κατσέλη, δια του νευραλγικού υπουργικού αξιώματος που κατείχε την περίοδο 2009 – 2010, στο Υπουργείο Οικονομίας, και λόγω των προσωπικών σχέσεων, ήταν μεταξύ εκείνων που βρίσκονταν την περίοδο εκείνη πολύ κοντά στον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Και θεωρείται άλλωστε ως ένα από τα πρόσωπα που υποστήριζαν την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης. Σύμφωνα μάλιστα με τα ρεπορτάζ της εποχής, η κ. Κατσέλη ήταν από τα κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούσαν ότι ο Μηχανισμός έπρεπε να ενεργοποιηθεί άμεσα. Και φυσικά ήταν από τους υπουργούς που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στο αλησμόνητο πλέον ταξίδι του στο Καστελόριζο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πράγματι πιθανό, ο ρόλος της κυρίας Κατσέλη στην επίμαχη περίοδο να μην ήταν καθοριστικός, δεδομένου ότι είχε βρεθεί και σε ευθεία αντιπαράθεση με τον πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Βεβαίως, γνώριζε για τις εξελίξεις και είχε εκφράσει άλλωστε και την εκτίμηση μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα θα προσέφευγε στο ΔΝΤ. Η ίδια βέβαια έχει υποστηρίξει ότι διαφωνούσε με τις μεθόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως αυτό αφορά τις εξελίξεις μετά την ψήφιση του Μνημονίου 1.

Όμως όλα αυτά μικρή σημασία έχουν. Πιθανότατα άλλοι φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη. Άλλωστε οι διαφωνίες της στον τρόπο άσκησης της πολιτικής του Μνημονίου είναι γνωστές. Εκείνο που ατυχώς για την πρόεδρο της Εθνικής έχει σημασία, είναι ότι με δεδομένο το βαρύ και ιδιαίτερα οξύ πολιτικό κλίμα κάτω από το οποίο θα διεξαχθεί αυτή η εξεταστική, προφανώς το όνομά της θα εμπλακεί και κατά πάσα πιθανότητα όχι με θετικό τρόπο. Δεν θα το αφήσει να περάσει η αντιπολίτευση. Έστω και επικοινωνιακά δημιουργώντας αντίβαρα ή και αντιπερισπασμούς. Και σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή αυτή δεν θα είναι και πολύ τιμητική για την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.


dimitris.papakonstantinou@capital.gr


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη