27 Μαρ 2015

Bloomberg: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα και η… έξοδος από το ευρώ

Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα αναλύει σε εκτενές δημοσίευμά του το Bloomberg. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από έξι συναπτά χρόνια προσπάθειας διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη η υπομονή όλων εξαντλείται. Κυρίως όμως, σημειώνει το πρακτορείο, εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται το θολό τοπίο γύρω από την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, καθότι όπως σημειώνεται ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν δείχνουν Grexit, κορυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο επικεφαλής της Unicredit Bank AG, Erik Nielsen δηλώνουν πως είναι απλώς θέμα χρόνου η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα ποικίλουν από την παραμονή στο ευρώ μέχρι το καταστροφικό “διαζύγιο”. Πιθανή είναι και μια ενδιάμεση λύση όπως η κυκλοφορία παράλληλων νομισμάτων με χρηματική βοήθεια από τους πιστωτές για την αποπληρωμή χρέους. Εξίσου ασαφές είναι ποιος και με ποιο τρόπο θα πει στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει στην… μετά θάνατο οικονομική ζωή. Ανάμεσα στους πιθανούς αγγελιοφόρους ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Donald Tusk και ο πρόεδρος της Κομισιόν J. C. Juncker.

Σενάριο νούμερο 1: Αποφεύγεται η έξοδος από το ευρώ

Ο Τσίπρας, το κόμμα του οποίου ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενο την άρση της σκληρής λιτότητας που επέβαλλαν τα μνημόνια, τελικά υποκύπτει στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των πιστωτών. Η μικροπολιτική του στράγγιξε τα ταμεία και τις τράπεζες.

Αντιμέτωπος με το δίλλημα: έξοδος από το ευρώ ή εφαρμογή λιτότητας ως αντάλλαγμα για την εκταμίευση δόσεων, ο Τσίπρας θα διαλέξει την ρευστότητα, λέει το Bloomberg. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ θα διατηρήσει την στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και η χώρα εξασφαλίζει την θέση της στην ευρωζώνη.

Σενάριο νούμερο 2: Hotel California

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού των Eagles: Μπορείς να αποχωρείς όποτε θες αλλά δεν μπορείς να φύγεις.

Αυτή η αλληλουχία γεγονότων μπορεί να ακολουθήσει σε περίπτωση που ο Τσίπρας δεν καταφέρει να πετύχει έναν αποδεκτό συμβιβασμό που θα ικανοποιεί τόσο την Γερμανία όσο και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα διακόψει τον ELA που διατηρεί τις ελληνικές τράπεζες στη ζωή.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και πιθανώς κλείσιμο τραπεζών. Τελικώς, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε δύο δρόμους ή δύο υποσενάριο που το Bloomberg ονομάζει “τούμπα” και “Check out”

Υποσενάριο Α: Τούμπα

Οι δραματικές συνέπειες των capital controls αναγκάζουν τον Τσίπρα να συμβιβαστεί. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων επιθυμούν παραμονή στο ευρώ με “οποιοδήποτε κόστος”.

Ο Τσίπρας σχηματίζει νέα κυβέρνηση συνασπισμού με φιλοευρωπαϊκά κόμματα μετά από δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί με κλειστές τις τράπεζες και εν μέσω ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων που θα του δώσει την εντολή αναστροφής πολιτικής πορείας. Μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα σχηματιστεί, η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά βιώνει έναν νέο κύκλο ύφεσης.

Υποσενάριο Β: Check out

Με κλειστές τις τράπεζες, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και η κοινωνική δυσαρέσκεια έναντι της Γερμανίας εντείνεται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δίνουν στην κυβέρνηση την δυνατότητα να τυπώσει νέο νόμισμα ή να εκδώσει IOUs για τις εγχώριες πληρωμές. Το σενάριο αυτό γρήγορα βυθίζεται αντανακλώντας τα αδύναμα θεμελιώδη μιας οικονομίας που συρρικνώθηκε κατά 25% από το 2008.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δίνουν στην Ελλάδα ένα “γλυκαντικό”, ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα με στόχο να αποτραπεί μια πλήρης οικονομική κατάρρευση που θα δημιουργήσει μια χρεοκοπημένη χώρα σε μια στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Το χρέος της Ελλάδας στον επίσημο τομέα αναδιαρθρώνεται και η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες χρεοκοπούν. Μερικές καταθέσεις ψαλιδίζονται για να αναδιαρθρωθεί το καταρρακωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τελικά, στην Ελλάδα κυκλοφορούν παράλληλα δύο νομίσματα. Η χώρα δεν έχει επισήμως βγει από την ευρωζώνη και υπάρχει ένα παραθυράκι επιστροφής της οικονομίας σε καλή κατάσταση αφού προηγηθεί οικονομική κάθαρση.

Σενάριο νούμερο 3: Καταστροφή

Η Ελλάδα οδηγείται σε έξοδο από το ευρώ εν μέσω άτακτης χρεοκοπίας και διαδηλώσεων, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας είναι βυθισμένο στην φτώχεια, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί για τα πάντα την Γερμανία.

Καμία εξωτερική βοήθεια δεν παρέχεται στην Ελλάδα ώστε να στηριχθεί η τύπωση νέου νομίσματος και η εξυπηρέτηση του χρέους προς το ΔΝΤ. Πυροδοτείται διαδοχική αδυναμία αποπληρωμής πιστωτών. Κυβέρνηση και τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια για την ανάδειξη νέων δομών.

Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε νέα ύφεση. Η μεγαλύτερη χρεοκοπία χώρας στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη σε νέα ύφεση και εντείνει τις πιέσεις σε ευάλωτες χώρες όπως η Ιταλία.

Η Ελλάδα οδηγείται σε έξοδο από την Εθρωπαίκή Ένωση και η ιδέα ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο τίθεται εν αμφιβόλω, προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει τον δρόμο ανάληψης της εξουσίας από τους εξτρεμιστές, τόσο της άκρας δεξιάς όσο και της άκρας αριστεράς. Όσοι μπορούν, εγκαταλείπουν την χώρα.

Η αναταραχή που προκαλείται θέτει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας στο NATO. Μια νέα – ασταθής – κυβέρνηση στρέφεται στην Ρωσία για βοήθεια δίνοντας πρόσβαση στη Μεσόγειο στον Vladimir Putin.


Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη