31 Μαρ 2015

Berenberg: Σε ένα μήνα η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό

Μάταιες χαρακτηρίζει η τράπεζα Berenberg τις επικλήσεις ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια. «Η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να στηρίξει την Ελλάδα που χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια. Αντ” αυτού τέτοιου είδους σήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στις σχέσεις με τη μοναδική πηγή βοήθειας της Ελλάδας, την Ευρωζώνη. Περιμένουμε από την Ελλάδα, τελικά, να συνταχθεί, αλλά εν τω μεταξύ περισσότερος χρόνος θα χαθεί με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες να αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο με συνέπεια να μην πνεύσει ούριος άνεμος στην Ευρωζώνη» αναφέρει η εν λόγω τράπεζα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η επόμενη επίσημη συνεδρίαση της Ευρωομάδας δεν προβλέπεται να αποφασιστεί πριν από τις 24 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, η Berenberg επισημαίνει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα σε λιγότερο από ένα μήνα και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. «Παρά ταύτα, παραμένει μακριά από μια συμφωνία με τους πιστωτές της, προφανώς γιατί παίζει ένα παιχνίδι εκμετάλλευσης στο οποίο η σκόπιμη μικροπολιτική φαίνεται να συνδυάζεται με την απειρία και την ανικανότητα» αναφέρει η τράπεζα σε σχετική της ανάλυση. Επίσης επισημαίνεται «το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκε ανάμεσα στους Έλληνες αξιωματούχους και τους πιστωτές κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείπεται κατά πολύ αυτού που οι πιστωτές θα μπορούσαν να δεχθούν».

Σύμφωνα με την Berenberg, αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις, «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αυξήσει τα έσοδα του κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ από φέτος με την επιβολή φόρων, προσαρμογές των απαλλαγών από τον ΦΠΑ, αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας. Η επιβολή φόρων δίχως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ό,τι χειρότερο. Γι” αυτό και οι πιστωτές, ορθώς, επιμένουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, οι θεσμοί συμμερίζονται την άποψή μας πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% δεν είναι ρεαλιστικός, λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε από τη νέα κυβέρνηση στην εμπιστοσύνη και στα φορολογικά έσοδα. Οι αγορές εξακολουθούν σταθερά να κλείνουν την πόρτα στην Ελλάδα, το 3ετές ομόλογο βρίσκεται στο 20% και ο Fitch υποβίβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από το Β στο CCC, την περασμένη Παρασκευή».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη