13 Φεβ 2015

ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΦΤΙΣΙΑ..ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΜΕ???

Ειρωνείες ή αλήθειες; Εκπρόσωπος Σόιμπλε: «Από σεβασμό προς την Ελλάδα η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα»
Την ώρα που οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν φύλλο και φτερό μέχρι τη Δευτέρα τις προτάσεις και τα μέτρα που θα περιληφθούν στο σχέδιο συμφωνίας το οποίο θα συζητήσει το Eurogroup, οι ειρωνείες από το Βερολίνο περισσεύουν. Και όχι μόνο από το Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν
λεπτομερώς το κόστος και την απόδοση του κάθε μέτρου ξεχωριστά ώστε να γνωρίζουν την ακριβή επίπτωση στον προϋπολογισμό.
Για το λόγο αυτό αναχωρούν από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα Ελληνες εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες με όλα τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες υπό μάλης με στόχο να ενισχύσουν την ομάδα του κυρίου Χουλιαράκη η οποία ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Πως να την λέμε; 


«Από σεβασμό» προς την Ελλάδα, η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της τρόικας ή να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα και επανέλαβε ότι η μόνη επιλογή είναι η επέκταση του προγράμματος.

«Από σεβασμό προς τους Έλληνες φίλους μας, στο εξής η τρόικα δεν θα λέγεται τρόικα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΟΟΣΑ τον έλεγχο της υλοποίησης της συμφωνίας που θα προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της τόνισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δει τέτοιον ρόλο για τον Οργανισμό.
«Έχουμε εδώ συμβατικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ξεκάθαρα ποιοι θεσμοί ελέγχουν την εκπλήρωση, την υλοποίηση του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κανένας ρόλος για τον ΟΟΣΑ» δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός και διευκρίνισε ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι τα τυπικά στοιχεία.
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο

Η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως από σήμερα ξεκινάνε στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται οι τρεις θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Όπως είπε, μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις, και ως το Eurogroup της Δευτέρας, θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.
Σε ερώτηση τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο, σημειώνοντας ότι αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και πως αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.

Επίσης, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, που έγινε τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τους περιορισμούς που προβάλουν και οι δύο πλευρές, αλλά και για το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. «Οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι ενθουσιασμένα με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η τρόικα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, υπενθυμίζοντας ότι στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) η λέξη τρόικα δεν υπάρχει.



 newsit.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη