27 Φεβ 2015

Ο Καπόν παραιτήθηκε. Ο Καλαφάτης θα κάνει αντιπολίτευση ποτέ;

του Θάνου Τάκη


Ακριβώς τέσσερις μήνες πίσω, ρωτούσα τα ακόλουθα. Απάντηση δεν πήρα από τον κ. Καπόν – ούτε περίμενα! Με το θέμα δεν ασχολήθηκε ούτε ο κ. Καλαφάτης – επίσης, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, τότε, λόγω χαϊδολογημάτων της συγκυβέρνησης. Τώρα όμως, υπό το φως των νέων εξελίξεων, υποχρεούται να αφήσει τις γαλατικές ευγένειες και να αντιπολιτευθεί, όπως πρέπει.Οφείλει να ζητήσει, άμεσα, διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το οφείλει σε όλους τους Θεσσαλονικείς – όχι μόνο εκείνους που τον ψήφισαν!

 

Ο Καπόν, τα δάνεια και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (taxalia 1.11.2014)

Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε! Εξαιρετικός ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη – Που μας οδηγεί σε ενδιαφέρουσα όσο και επίκαιρη παρατήρηση – Ότι γίνεται να κρύψεις και με καθαρό ουρανό – Όπως έκρυψε (ή αμέλησε;), πάντως ουδέποτε κατέγραψε, ο κατά δήλωσή του «καθαρός ουρανός» Χασδάι Καπόν
Ωραία μέρα σήμερα! Ζωγραφισμένη μ’εκείνο το φωτεινό και βαθύ μπλε φόντο του καθαρού ελληνικού ουρανού. Του ίδιου καθαρού ουρανού που κρύβει αυτό που δεν πρέπει να φανεί, κατά τον μέγα Ελύτη. Όπως και άλλοι, που χρησιμοποιούν το γνωστό κλισέ.
Επί παραδείγματι, ο κ. Χασδάι Καπόν.
Ερωτηθείς για το δάνειο των 13,2 εκατομμυρίων ευρώ από την μισοβουλιαγμένη Proton Bankτης Ελλάδας του Μνημονίου του 2011, δήλωσε, «Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».
Εν μέρει, έχει δίκιο. Με καθαρό ουρανό, αστραπές δεν υπάρχουν. Αλλά δεν αποκλείονται άλλα φαινόμενα και καταιονισμοί.
Δυστυχώς δυσκολεύομαι να διακρίνω ούτε και γνωρίζω ποιοι μπορεί να είναι οι «φόβοι» του ουρανού, δηλαδή αν συναρτώνται με αστραπές ή άλλα φυσικά φαινόμενα. Μπορώ όμως να διακρίνω την αναγκαιότητα από πλευράς του κ. Αντιδημάρχου να χρησιμοποιήσει λέξη σχετική με τον φόβο.Νομίζω ότι ο ίδιος, ως κατά τεκμήριο ευφυής άνθρωπος, φοβάται για τα μελλούμενα, αναφορικά με τις πράξεις του. Από τις οποίες δεν μπορεί, πλέον, να δραπετεύσει.
Ο λόγος, απλός. Και ιδιαίτερα σοβαρός. Θα χρειαστεί να βουτήξουμε σε ορισμένες στριφνές νομικές διατυπώσεις, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Τούτο διότι ο ‘φόβος’ του προφανώς σχετίζεται με τις παραλείψεις στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που έχει υποβάλει τα τελευταία χρόνια, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του και την υποχρέωση να είναι απόλυτα ακριβής σε αυτά που καταγράφει.
Διότι, όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί, σύμφωνα με την πορισματική έκθεση ελέγχου της ProtonBank από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και σύμφωνα με το ΦΕΚ εκκαθάρισης της Proton Bank (ΦΕΚ 2246/Β’/9-11-2011) υπάρχει πίνακας όπου καταγράφεται το σύνολο των εκκρεμών δανείων του κ. Καπόν, τα οποία συμποσούνται σε 11,7 εκατομμύρια ευρώ. Την δήλωση αυτή υπέβαλε στις 30 Απριλίου του 2011. Υπάρχει υποχρέωση, σε ειδική στήλη, να δηλώνονται τα «λοιπά εν γένει έσοδα – Οικονομικές ενισχύσεις,ΔΑΝΕΙΑ, δωρεές». Ακολουθεί. Όπως βλέπετε, ουδεμία αναφορά υπάρχει στα δάνειά του.
kaponttt001
Περαιτέρω, στην δήλωση την οποία υπέβαλε στις 27 Ιουνίου του 2012, επίσης ουδεμία αναφορά υπάρχει για τα δάνεια που έλαβε το προηγούμενο οικονομικό έτος (2011).
kaponttt002
Από δυο ωραιότατες, αριστοτεχνικές χειρόγραφες παυλίτσες του υπογράφοντος.
Συνεπώς ούτε το φρέσκο δάνειο εμφανίζεται, στην δήλωση που υπέβαλε το 2012, ούτε τα παλαιότερα, στην δήλωση του 2011. Ούτε και τα επόμενα χρόνια εμφανίζεται οποιαδήποτε εκκρεμούσα δανειακή σύμβαση. Τις ξέχασε;
Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι το καλοκαίρι του 2014 ενημέρωνε τον δημοσιογράφο Χρήστο Κώνστα ότι τα χρήματα του τελευταίου δανείου συνιστούσαν «μετοχοδάνειο», (που δεν εξυπηρετείται λόγω κρίσης) ούτε κάποια αγορά μετοχών εισηγμένων εταιρειών στο ελληνικό ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο εμφανίζεται. Ούτε τα επόμενα χρόνια.
Αλλά ακόμη και αν έλαβε τα δάνεια και δεν τα αξιοποίησε για αγορά μετοχών, αν πούμε καλόπιστα ότι π.χ. δεν πρόλαβε να τοποθετηθεί, τότε τα ποσά θα έπρεπε να εμφανίζονται λιμνάζοντα στην στήλη των «Καταθέσεών» του. Όμως δεν υπάρχουν ούτε εκεί. Τι να έγινε άραγε, αδυνατώ να υποθέσω. Ίσως εσύ, αγαπητέ αναγνώστη έχεις περισσότερο γόνιμη φαντασία και κάποια σχετική ιδέα. Βοήθησέ με, σε παρακαλώ.
Συμπέρασμα: ούτε τα δάνεια δηλώθηκαν, ούτε οι μετοχές που τυχόν αγοράστηκαν, ούτε τα ποσά των δανείων εμφανίζονται ως καταθέσεις.
Δηλαδή οι δηλώσεις έχουν προφανή και αυταπόδεικτα κενά. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, διότι, με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 3 του ν. 3213/2003 ορίστηκε ότι ο ελεγχόμενος που υποβάλει εν γνώσει του ανακριβή στοιχεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή. Και εάν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών.
Άραγε να πρόκειται για αμέλεια του Καπόν; Ή τυχόν για «συγγνωστή πλάνη», κατά την ειδική νομική ορολογία;  Δηλαδή να θεωρούσε ότι δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τίποτε από τα πιο πάνω, παρά την ρητή αναφορά στην στήλη της τυποποιημένης δήλωσης;
Δεν είμαι δικαστής. Οπότε θα αντιγράψω την σκέψη δικαστών του Αρείου Πάγου, όταν εκλήθησαν να αποφασίσουν για αντίστοιχη περίπτωση παράλειψης αναφοράς σε δανειακή σύμβαση, σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης στελέχους του ΣΔΟΕ:
«Τέτοιος αυτοτελής ισχυρισμός είναι και εκείνος περί συγγνωστής νομικής πλάνης που προβλέπεται από το άρθρο 31 παρ. 2 του ΠΚ. Απαραίτητα στοιχεία του ισχυρισμού αυτού για να είναι ορισμένος, είναι, εκτός εκείνων που συνιστούν την ίδια την πλάνη, και η προσωπική κατάσταση του δράστηπου προσδιορίζεται από την ηλικία, τις πνευματικές ικανότητες, το επάγγελμα, την προσπάθεια που αυτός κατέβαλε για να ενημερωθεί περί του ισχύοντος δικαίου, ακόμη και τον πνευματικό του περίγυρο, ώστε με τη στάθμιση και των προσωπικών αυτών στοιχείων να σχηματίσει το δικαστήριο πεποίθηση αν ο ισχυρισμός είναι αληθινός ή προσχηματικός»(Ζ’ Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου, 2481/2009).
Μερικές ακόμη χρήσιμες σκέψεις και διατυπώσεις από άλλη απόφαση του Αρείου Πάγου:
«Από τις προπαρατεθείσες διατάξεις σε συνδυασμό με εκείνη του αρ. 28 του ΠΚ, προκύπτει ότι για τη θεμελίωση του εγκλήματος της υποβολής ανακριβούς δηλώσεως περιουσιακών στοιχείων από αμέλεια, απαιτείται να διαπιστωθεί, αφενός ότι ο δράστης δεν κατέβαλε την απαιτούμενη κατά αντικειμενική κρίση προσοχή την οποία όφειλε να καταβάλει κάθε μετρίως συνετός και ευσυνείδητος άνθρωπος που βρίσκεται υπό τις ίδιες πραγματικές καταστάσεις, με βάση τους νομικούς κανόνες, τις συνήθειες που επικρατούν στις συναλλαγές, την κοινή πείρα, τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και τη λογική και, αφετέρου, ότι είχε τη δυνατότητα, με τις προσωπικές του ιδιότητες, γνώσεις και ικανότητες να προβλέψει και να αποφύγει το αξιόποινο αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να τελεί σε αντικειμενικό αιτιώδη σύνδεσμο με τη πράξη του».
Και συνεχίζει:
«Ο κατηγορούμενος όφειλε και μπορούσε, με βάση την ιδιότητά του ως υπαλλήλου του Σ.Δ.Ο.Ε.,το υψηλό επίπεδο της μόρφωσής του (κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Δημόσιο Δίκαιο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Νομικής) και το γεγονός ότι η σχετική υποχρέωση για κατ` έτος υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είχε προβλεφθεί από ετών, καταβάλλοντος την κατ` αντικειμενική κρίση επιμέλεια και προσοχή, την οποία οφείλει να καταβάλει κάθε μετρίως συνετός και ευσυνείδητος άνθρωπος που βρίσκεται υπό τις ίδιες ή ανάλογες πραγματικές καταστάσεις και με βάση τους νομικούς κανόνες, να ενημερωθεί πλήρως ο ίδιος για την υποχρέωσή του να αναφέρει στις επίμαχες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης τις ως άνω τραπεζικές καταθέσεις … ο ίδιος είχε τη μόρφωση να ενημερωθεί για την υποχρέωσή του αυτή, η οποία με σαφήνεια προέκυπτε και από το γεγονός ότι στο έντυπο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που καλείτο να συμπληρώσει αναφέρονταν, μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα, συμμετοχή σε κάθε είδους επιχείρηση κλπ.), και τα χρεόγραφα και οι καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα». (ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου, 269/2013).
Δεν γνωρίζω εάν μετά την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα αυτό, φυσικά κατόπιν της εμπλοκής του Εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς, η υπόθεση οδηγηθεί σε κρίση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Πάντως οι δηλώσεις του χρήζουν επανεξέτασης.
Αν είχα την δυνατότητα να συνομιλήσω με τον έμπειρο νομικό και ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου θεσσαλονίκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, θα τον ρωτούσα για την δική του γνώμη. Αλλά δεν έχω. Αν κάποιος βρίσκεται κοντά του, και μπορεί, ας κάνει έναν κόπο να τον ρωτήσει. Είναι και ένα θέμα που βρίσκεται στη σκέψη του συνόλου των πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης που τον τίμησε με την ψήφο του, βλέπετε.
Αν βρίσκει ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα, ας μας ενημερώσει. Αλλά αν σιωπά επειδή βρίσκει ότι κατηγορείται άδικα ο κ. Καπόν για την «περιπέτειά» του, δεν νιώθει την ανάγκη να του συμπαρασταθεί;
Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να πει εάν η μη αναγραφή των δανειακών συμβάσεων του κ. Καπόν οφείλεται σε δόλο. Αυτό θα το κρίνει ο αρμόδιος Εισαγγελέας, το αρμόδιο δικαστήριο.
Θα παρατηρούσα όμως, ότι ο ισχύων νόμος ορίζει και μια ακόμη, βαρύτατη για πολιτικό πρόσωπο, ποινή. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι στον υπαίτιο επιβάλλεται ΚΑΙ στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων από ένα (1) έως τέσσερα (4) έτη.
Απλά πράγματα: το ζήτημα δεν είναι απλά νομικό.
Είναι και πολιτικό, αγαπητοί άφωνοι διάφοροι, αδιάφοροι.
Επιπλέον, ο νέος νόμος (4281/2014) περί δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και πόθεν έσχες προβλέπει βαρύτατες ποινές. Από 1.01.2015 για αποκρυπτόμενη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, η κατηγορία γίνεται κακούργημα και εκτός του προστίμου (έως 1.000.000 ευρώ) επισύρεικάθειρξη έως 10 έτηανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.
Το ερώτημα είναι εάν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την υποβολή της νέας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του κ. Καπόν, κάπου στα μέσα του 2015. Ή την κρίση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Να δούμε εάν τότε, υπό τις νέες νομοθετικές διατάξεις, θυμηθεί και δηλώσει τα δάνειά του. Ή τις αγορές μετοχών. Ή τις καταθέσεις του.
Πάντως θέμα υπάρχει.
Και είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Έτσι τουλάχιστον, εκτός του γράφοντα, πιστεύουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Σύριζα, των Μένουμε Θεσσαλονίκη και της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ζήτησαν το προφανές. Παραίτηση (ή απομάκρυνση) του κ. Καπόν, μέχρι να διευθετηθεί «η περιπέτειά του», κατά τον Γιάννη Μπουτάρη.
Εσύ, Σταύρο, τι λες;
Όλα εντάξει;

Υ.Γ. Υπάρχουν αναφορές ότι τον Απρίλιο του 1957 στην πόλη Bourges της Γαλλίας έβρεξε χαρτονομίσματα των 1000 φράγκων. Και στις 20 Φεβρουαρίου του 1995, δεκάλιρα έπεσαν στο Kidlington της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα περιστατικά συνέβησαν με καθαρό ουρανό…

 Πηγή: komistes.gr
taxalia, Και άλλα 11,7 εκατομμύρια πήρε σε δάνεια ο Καπόν!:
http://taxalia.blogspot.gr/2014/10/117.html
Καπόν, Δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2010):
http://www.thessaloniki.gr/userfiles/file/Dioikitiko/dioikisi/perioysiaki-katastasi/2011/20110727-dilosi-per-kat-kapon.pdf
Καπόν, Δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2011):
http://www.thessaloniki.gr/userfiles/file/Dioikitiko/dioikisi/perioysiaki-katastasi/2012/KAPON2012-1.pdf
http://www.thessaloniki.gr/userfiles/file/Dioikitiko/dioikisi/perioysiaki-katastasi/2012/KAPON2012-3.pdf
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη