25 Οκτ 2014

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πως και γιατί PROTONέγινε “εφημερίδα της κυβερνήσεως” και πήρε και 150 εκ. ευρώ

"Πρακτικά δηλαδή το κράτος έδωσε χρήματα στη Μακεδονία, για να πληρώσει η Μακεδονία τις οφειλές της προς την εφορία, δηλαδή το κράτος, και να της μείνουν και κάτι ψιλά να πληρώσει οφειλές προς τα ταμεία, η μη καταβολή των οποίων είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το κράτος.
Πρόκειται για περίοδο, σε μεγάλο μέρος της οποίας υπουργός οικονομικών, αρμόδιος δηλαδή για να μη γίνονται σπατάλες, είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος."

Γράφει ο προσεκτικός παρατηρητής



Ένας από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η απεμπλοκή του κράτους από την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Το δημόσιο ταμείο απαγορεύεται να ενισχύει τον α' επιχειρηματία έναντι του β' επιχειρηματία και γι' αυτό ο κανόνας είναι ότι απαγορεύονται οι επιχορηγήσεις και όταν το κράτος θέλει μια δουλειά, την προκηρύσσει με δημόσιο ΔΙΑΦΑΝΗ διαγωνισμό.

Η παραβίαση αυτού του κανόνα επιφέρει σοβαρές κυρώσεις για όποιον το κάνει και η Ελλάδα έχει πληρώσει την πελατειακή “απερισκεψία” των κυβερνώντων της.

Για παράδειγμα, μία τέτοια περίπτωση είναι οι απευθείας αναθέσεις. Η προστασία που δόθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στον με απευθείας ανάθεση εργολάβο της κτηματογράφησης των δήμων Εγνατίας και Αρέθουσας, κόστισε στη χώρα ένα πρόστιμο που ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ.

Γι' αυτό είναι συνηθισμένο οι παραλήπτες των κρατικών επιχορηγήσεων/ενισχύσεων να προσπαθούν να τις αποκρύψουν για να μην τεθεί ζήτημα κυρώσεων και σε αυτόν που τις έδωσε.

Το κράτος (δηλαδή η κυβέρνηση) επιχορηγεί

Προκαλεί λοιπόν τεράστια εντύπωση ότι η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην ανακοίνωσή της, με την οποία απαντά “σε όσους λιβελογραφούν” παραδέχεται ότι ήταν αποδέκτης κρατικής επιχορήγησης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Επίσης 10.220.000 € ήλθαν από κρατική επιχορήγηση, η οποία οδηγήθηκε απευθείας σε:

1ον)Ευρώ 6.707.373,58 στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης για οφειλές στο Δημόσιο και την βεβαιωμένη απαίτηση του ασφαλιστικού ταμείου ΤΑΤΤΑ, που ανέρχονταν σε ύψος 1.870.000 €
2ον)Ευρώ 954.154,41 στο Ι.Κ.Α.
3ον)Ευρώ 520.000,00 στους εργαζόμενους, και προς αυτούς που έμειναν και σε αυτούς που έφυγαν με εθελούσια ή απόλυση.
4ον)Ευρώ 550.000,00 στον ασφαλιστικό φορέα ΕΔΟΕΑΠ
5ον)Ευρώ 1.488.472,01 στο ΤΣΠΕΑΘ και έτσι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ εισέπραξε συνολικά Ευρώ 3.358.472,01
Σύνολο € 10.220.000,00


Πρακτικά δηλαδή το κράτος έδωσε χρήματα στη Μακεδονία, για να πληρώσει η Μακεδονία τις οφειλές της προς την εφορία, δηλαδή το κράτος, και να της μείνουν και κάτι ψιλά να πληρώσει οφειλές προς τα ταμεία, η μη καταβολή των οποίων είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το κράτος.

Πρόκειται για περίοδο, σε μεγάλο μέρος της οποίας υπουργός οικονομικών, αρμόδιος δηλαδή για να μη γίνονται σπατάλες, είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο εκδότης δανείζεται!!!!

Σύμφωνα με τη διεύθυνση της εφημερίδας, από το 2011 καταβλήθηκαν 21,6 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση. Δηλαδή το κράτος κατέβαλε το 47,31% των εξόδων της αναδιάρθρωσης και το υπόλοιπο 52,69% το κατέβαλε ο μέτοχος. Δηλαδή ο κ.Γιάννης Ρήγας, όπως είναι γνωστό σε όλους.

Η αλήθεια είναι ότι το ποσό των 11.380.000 ευρώ δεν είναι μικρό. Ειδικά για να διατηρηθεί στη ζωή η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν ελάχιστοι, για τους οποίους το ποσό δεν είναι μικρό.
Μήπως δανείζεται για να τα βρει;

Δυστυχώς ναι! Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2011, ο όμιλος ιδιοκτησίας του κυρίου μέτοχος της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δανείστηκε από την τράπεζα PROTON ΒΑΝΚ 152.410.768 ευρώ.



Από αυτά τα 82.431.895 στο όνομα της AURIFLEX και τα υπόλοιπα 69.898.873 στο όνομα της SCIENS.

Για όσους τυχαίνει να μη γνωρίζουν ένα από τα παρακλάδια της SCIENS,η SCIENS Cyprus, ιδρύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010 και την ίδια ημέρα έκανε αίτηση στην PROTON για δάνειο 35 εκ. ευρώ. Το αίτημα εγκρίθηκε στις 29 του ιδίου μηνός και το ποσό εκταμιεύθηκε πάραυτα. Η εισηγητική έκθεση υπεβλήθη δύο μήνες αργότερα.

Οι παρατηρητικοί θα διαπιστώσουν ότι λείπουν 80.000 ευρώ. Αυτά αφορούν προσωπικό δάνειο του κ.Θόδωρου Ρήγα, αδελφού του εκδότη. Προφανώς για μικροέξοδα που είχε κάποια φορά που είχε έλθει στη Θεσσαλονίκη, για να διαπραγματευθεί με τους -συνήθως απλήρωτους- εργαζόμενους της εφημερίδας.

Το ΠΑΣΟΚ είν' εκεί!

Όπως είναι γνωστό σε πολλούς στη Θεσσαλονίκη, η οικογένεια Ρήγα δεν διακρίνεται για την προσήλωση της στις σοσιαλιστικές ιδέες και τους αγώνες της για την επικράτηση του σοσιαλισμού. Θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη η τοποθέτηση ενός διακεκριμένου γόνου της ΠΑΣΟΚικής περιόδου, του Μιχάλη Αλεξανδρίδη.

Η απάντηση σε αυτό βρίσκεται στην καταγγελία που έκανε η εφημερίδα για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έβαζε ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης στην υλοποίηση του προγράμματος. Η πρόταση για την χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης έγινε όταν στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ και η παρουσία του κ.Αλεξανδρίδη αποτελούσε εχέγγυο για τους ΠΑΣΟΚους υπουργούς. Όταν άλλαξαν τα πράγματα, ο Μηταράκης άρχισε να ψάχνει το θέμα, μέχρι που δέχτηκε την κατάλληλη νουθεσία.

Παρόμοια με αυτήν που ακολούθησε στον Μιχελάκη και σε άλλους εκ ΝΔ υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, οι οποίοι αγνοούσαν ότι η περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν συμπεριλαμβάνεται στον χώρο ευθύνης τους.

Χρήσιμες φιλίες και δίαυλοι

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι η φερόμενη ως “άνθρωπος του Ρήγα” στην εφημερίδα, Βίκυ Σουλοπουλου, είναι στενή προσωπική φίλη και κουμπάρα του Γιάννη Κουκιάδη, επίτιμου πλέον καθηγητή της Νομικής και προσωπικής επιλογής του κ.Βενιζέλου για μία σειρά πολιτικών θέσεων, αρχής γενομένης από την (με πρόταση του ΠΑΣΟΚ) θέση του Υπουργού Εργασίας στην Κυβέρνηση Γρίβα και στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Διετέλεσε επίσης ευρωβουλευτής το 1999 ενώ ανέλαβε και πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μόλις ο κ.Βενιζέλος έγινε υπουργός οικονομικών τον Ιούλιο του 2011.

Ο κ.Κουκιάδης μοιράζεται με την κ.Σουλοπούλου τον ίδιο όροφο στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, σε μία οικοδομή που έχει χτίσει ο σύζυγος της πρώτης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ορισμένοι αφελείς στη ΝΔ νόμιζαν ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα τηρήσει ίσες αποστάσεις στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών του 2014, αλλάζοντας την γραμμή της αλόγιστης προβολής της διοίκησης Μπουτάρη.

Την ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου και πριν ακόμη αρχίζουν αν εφαρμόζονται οι απαγορεύσεις, ο Χασδάι Καπόν είχε ολοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα για “ένα νέο μοντέλο για τη Θεσσαλονίκη”. (http://www.makthes.gr/news/opinions/119209/)



“Η Θεσσαλονίκη, θεσμικά και διοικητικά, βρίσκεται στον «αέρα», έγραφε χαρακτηριστικά. Περίπου, όπως τα δάνεια του.

Τώρα του ζητούν να παραιτηθεί.. Μάλλον δεν είναι πλέον χρήσιμος σε κανέναν από τους δυο εταίρους του σχήματος.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη