16 Οκτ 2014

FYROM: "Αφού δεν μας θέλουν στην Ε.Ε.και το ΝΑΤΟ, θα πάμε με τη Ρωσία"

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, γράφεται σε Σκοπιανά ΜΜΕ η φράση "μάικα Ρούσια" (μητέρα Ρωσία)

Μια καινούρια συζήτηση άνοιξε στα Σκόπια, με αφορμή την "ετήσια έκθεση προόδου", που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα από κυβερνητικούς βουλευτές του VMRO-DPMNE του Γκρούεσκι. Οι βουλευτές εμφανίζονται κουρασμένοι και απογοητευμένοι για το γεγονός, ότι 23 χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της FYROM, δεν κατέστη δυνατή η ένταξη του κράτους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. εξαιτίας της Ελλάδας, όπως λένε.
Έτσι, ένας πρώην πρεσβευτής, ο Ντίμιταρ Μίρτσεφ, δήλωσε σήμερα πως η χώρα πρέπει να έχει ένα "Plan B" σε περίπτωση που δεν γίνει εφικτή η ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς κι αυτό το πλάνο υποχρεωτικά περιέχει μέσα τη Ρωσία.
Τις απόψεις του καθηγητή και των βουλευτών, απέρριψαν μετά βδελυγμίας, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, που δήλωσαν ότι η αντι-αμερικανική  και φιλορωσική στάση θα βλάψει σοβαρά τη χώρα.

Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μπλόφα των Σκοπιανών, για να πιέσουν τους Αμερικανούς, με το σύνηθες επιχείρημα των μικρών χωρών: "αν δεν μας παίζετε εσείς θα πάμε με τους Ρώσους". Μόνο που οι Ρώσοι, δύσκολα δίνουν τα ρούβλια τους σε άλλες χώρες...

Πάντως οι Σκοπιανοί δείχνουν ιδιαίτερα πιεσμένοι τον τελευταίο καιρό, επειδή πίστευαν ότι η Ε.Ε. θα παρακάμψει τις ελληνικές αντιρρήσεις και θα ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η φτώχεια αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς στη FYROM και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χορταίνει για πάντα τους πολίτες με κιτς αγάλματα πασπαλισμένα με "εθνικιστίνη", για αυτό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη νέα πρόταση του Νίμιτς η οποία αρέσει σε κύκλους των Σκοπίων, καθώς αναφέρει ότι η γλώσσα θα αποκαλείται "μακεδονική", η υπηκοότητα "πολίτης της Άνω Μακεδονίας", οπότε πρακτικά θα μείνει το σκέτο "Μακεδόνας" και όνομα χώρας το "Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας", οπότε σε λίγο καιρό θα ξεχαστεί όλος αυτός ο σιδηρόδρομος και θα αποκαλούνται όπως και σήμερα νέτα-σκέτα "Μακεδονία".
(την πρόταση Νίμιτς αναφέρουν τα Σκόπια, η Αθήνα διαψεύδει και λέει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόταση)
Η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί τέτοιες κουτοπονηριές.

Για την ελληνική πλευρά, γεωγραφικός προσδιορισμός erga omnes, σημαίνει πρακτικά: όνομα: "Βόρεια Μακεδονία", Υπηκοότητα: "Βορειομακεδόνας", Γλώσσα: "Σλαβομακεδονική" σε μία λέξη και αλλαγή των διαφόρων iso codes, από ΜΚ σε NM.  Αν δεν ξεχάσουν το MK οι Σκοπιανοί, η ελληνική πλευρά δεν θα μπει σε περαιτέρω συζήτηση.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη