16 Οκτ 2014

Και με τα "κόκκινα" αγροτικά δάνεια τι θα γίνει;

Ποιος ο λόγος που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για τις ρυθμίσεις στα κόκκινα αγροτικά δάνεια, και  πότε αναμένεται η εφαρμογή του;





Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη υπέβαλλε ο Θεσσαλονικιός βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης. Ο βουλευτής ζητά να εφαρμοσθεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ώστε να σταματήσουν να τρέχουν οι τόκοι.

Διαβάστε την ερώτηση:
Το τελευταίο ενάμιση χρόνο η πλειοψηφία των ερωτήσεών μας προς το Υπουργείο Οικονομικών είχαν να κάνουν με την αναγκαία ρύθμιση τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές, όσο και στα κόκκινα δάνεια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθώ τις εξελίξεις στα συγκεκριμένα θέματα, οι οποίες δείχνουν πως πηγαίνουμε σε αρκετά γενναίες και ρεαλιστικές ρυθμίσεις.
Ένα θέμα στο οποίο φαίνεται να υπάρχει μεγάλη στασιμότητα είναι τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Αν και υπάρχει νόμος από τον περασμένο Φεβρουάριο ( Ν. 3452/2014 ), δυστυχώς οι υποχρεώσεις των αγροτών παραμένουν οι ίδιες, οι τόκοι συνεχίζουν να προστίθενται, με τους αγρότες να συνεχίζουν να βρίσκονται στο ίδιο αδιέξοδο.
Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων από 5 – 10 χρόνια, σε 7 – 15 χρόνια, και παράλληλη μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφορούν και αγροτικούς συνεταιρισμούς και γεωργικές επιχειρήσεις (κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις). Από όλο αυτό γίνεται αντιληπτό, πως η εφαρμογή αυτού του νόμου θα έδινε  τεράστια ανάσα σε όσους ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Αντί αυτού η ανασφάλεια και οι πίεση κυριαρχεί σε αυτές τις ομάδες.
Είναι πέρα για πέρα άδικο να καθυστερεί η εφαρμογή αυτού του νόμου, ειδικά σε τόσο δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα και οι πολίτες της. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή πολιτικής αν δεν ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα με τέτοιες κινήσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποιός ο λόγος που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για τις ρυθμίσεις στα κόκκινα αγροτικά δάνεια, και  πότε αναμένεται η εφαρμογή του;

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη