21 Οκτ 2014

Και εγένετο "Νυχτερινός ημιΜαραθώνιος" και χαρά μεγάλη!

Και εγένετο Μαραθώνιος και χαρά μεγάλη!
Μια πόλη μέσ' στη χαρά και το γιορτάσι. Χιλιάδες τρεχάτοι, περπατητοί και φραπεδοφόροι ανά τας οδούς. Τα τρισκατάρατα τετράτροχα λάμπουν διά της ...απουσίας τους - νομίμως τε και...
παρανόμως σταθμευμένα. Τινά δε στέκουν ώρες αποκλεισμένα (και τα δίκυκλα και τα δίκυκλα!) στα σημεία όπου η πανταχού παρούσα Τροχαία τους έχει ανακόψει την πορεία. Δεν ήξευραν, ας ρώταγαν! Η θαλασσοφίλητη κάνει πάρτι, πάρτι εναλλακτικό και υγιεινό με τρέξιμο κι ανεμελιά σαν ούλες τσι μητρόπολες του κόσμου τούτου του δυτικού.

Μιλιούνια κόσμου από τους ανατολικούς και τους βαρδαρίσιους μαχαλάδες ροβολήσαν κατά κέντρο μεριά, να χαρούν την πόλη που γιορτάζει τρέχοντας. Από γειτονιές όμορφες και άσχημες, πράσινες και μπετονιένες, κολασμένης ή και ανύπαρκτης κυκλοφορίας. 'Αλλα μιλιούνια, ηλικιωμένα, δυσκίνητα, ασθενή ή απλά απαυδισμένα κονάκεψαν και χουχούλιασαν ως να περάσει το κακό. Το Λευκό Ταξί αποκλεισμένο με τον ανάπηρο στο καροτσάκι, το ασθενοφόρο στη ΧΑΝΘ να προσπαθεί αγωνιωδώς να τρυπώσει μέσα από την τάπα του μπουκαλιού για να βγει στη Στρατού. 'Αλλα τόσα μιλούνια γεύτηκαν τη φιλοξενία της λεωφόρου Egnatia Metropoliten, αρχαιόθεν κεκοσμημένης με υπόγειο σιδηρόδρομο και των άλλων δύσμοιρων τριπλοπαρκαρισμένων οδών και ανάσαναν το αστικό θυμιάμα σε αντίθεση με τους ευτυχείς δρομείς και περιπατητές του ιστορικού κέντρου.

Οι ευρισκόμενοι στα πεζοδρόμια πεζοί, καροτσάκια με μωρά, ποδήλατα και βιαστικοί πιτσαδόροι τουρλουμπόυκι "έλα να δεις" άλλοι δε να περιμένουν υπομονετικά τον καλοπροαίρετο εθελοντή να εντοπίσει το κενό ανάμεσα στις ομάδες των δρομέων για να επιτρέψει τη διάβαση στο απέναντι πεζοδρόμιο. Εκτός βέβαια από τα σημεία με τις μπαριέρες εκατέρωθεν της Βασιλέως Γεωργίου.

Υπέροχα τα χάπενινγκς! 'Οχι και τόσο υπέροχη η αμέριμνη, ναρκισιστική και αυτιστική μετατροπή μιας πολύπαθης, στριμωγμένης και γεμάτης αυθαιρεσία και προβλήματα πόλης σε partyland. 15 και πλέον χιλιάδες συμμετείχαν, εκατοντάδες διοργάνωσαν και βοήθησαν και άλλοι τόσοι το χάρηκαν. Οι υπόλοιποι γαμοσταύρισαν για μια ακόμη φορά! Γιατί το εναλλακτικό δεν μπορεί να αγνοεί το συμβατικό. Η ομφαλοσκόπηση δεν μπορεί να αγνοεί την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, τη στοιχειώδη διεκπεραίωση αυτονόητων αστικών λειτουργιών.

Προχωρήστε! Αποθαρρύνετε το αυτοκίνητο! Κάντε πεζοδρομήσεις χωρίς περιττά λούσα(μην ξεχνάτε όμως και το παλιό σχέδιο για τη φονική άνοδο προς τα Κάστρα), τσακίστε το "ένα λεπτό θα κάνω" παρκάρισμα (αλήθεια από που ξεφύτρωσε όλη αυτή η Τροχαία το Σάββατο και πού κατοικοεδρεύει καθημερινά;), κάντε παρέμβαση στη λειτουργία του ΟΑΣΘ (ή μάλλον των ανέμελων μετόχων του), που το εισιτήριο του είναι πια μισό ταξί στο ρεφενέ, βάλτε ακόμα και διόδια.

Μην προσπαθείτε όμως να καμωθείτε ότι η πόλη έχει ανθρώπινο πρόσωπο με χάπενινγκς ή αν το κάνετε, κάντε το σε ΕΝΑ ρεύμα κυκλοφορίας. Οι πολλοί βασανίζονται, αγνοούν και εχθρεύονται αυτές τις χαρωπές φάσεις, δεν κατανοούν τη σκοπιμότητά τους και σίγουρα δεν ενστερνίζονται το πρότυπο ζωής και υγείας που εκπέμπει ο αστικός Μαραθώνιος.

'Ολοι δε, - των συμμετασχόντων μη εξαιρουμένων - έχουν πάρει σήμερα τα αμάξια τους (εκτός βέβαια των μονίμων κατοίκων του κέντρου που "έχουνε αμάξι και είναι σαν να μην έχουν" -Γέροντα Παϊσιο θυμίζει αυτή η ατάκα) και πάνε στα μαγαζιά και τις υπηρεσίες τους, τα παιδιά τους στο μπαλέτο και στα αγγλικά, κατεβαίνουν για ψώνια και δουλειές "ένα λεπτό θα κάνω", κάνουν τα τηλεφωνήματά τους κολλημένοι στη κίνηση και αναμεταξύ τους και μερικοί σε αυτοκίνητα μεζονέτες (απειλούμενα με τσουχτερό ΕΝΦΙΑ) απ΄ αυτά που ευδοκιμούν στις προνομιούχες συνοικίες, των οποίων οι κάτοικοι είναι ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτών των υγιεινών διοργανώσεων, όπως ευτύχησε να διαπιστώσει διά ζώσης και ο γράφων.

Iougourthas
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη