25 Οκτ 2014

Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια

Ο τίτλος του άρθρου αποδίδεται στον Φρόυντ - Με την σειρά του, ο κ. Μηταφίδης μας θύμισε τα περί της γυναίκας του Καίσαρα – Τα συνέδεσε με την δανειακή «περιπέτεια» του κ. Χασδάι Καπόν - Έλα όμως που εκείνη την εποχή το ρωμαϊκό δίκαιο δεν επέβαλε γνωστοποίηση της περιουσιακής κατάστασης της κυρίας του Καίσαρος με δήλωση προς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Υποχρέωση που υπάρχει σήμερα για τον Αντιδήμαρχο – Υποχρέωση που δεν εκπλήρωσε σωστά – Και αυτό, μάλλον έχει βαριές συνέπειες

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Όπως είναι γνωστό, ο νόμος προβλέπει ότι τα αυτοδιοικητικά στελέχη, και φυσικά ένας Αντιδήμαρχος, υποχρεούται σε ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης, η οποία περιλαμβάνει κάθε έσοδο και κάθε περιουσιακό στοιχείο του υπόχρεου, για το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα ορίζει ότι «ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στον δικτυακό τόπο του οικείου Δήμου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003, «Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους υποβάλλουν: ... η. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη των δημαρχιακών επιτροπών, καθώς και οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μεικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ανωτέρω Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων δήμων, κοινοτήτων και δήμων και κοινοτήτων».

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 3213/2003, «Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στις περιπτώσεις στ` έως και ιε` της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου  υποβάλλονται στη Γ Μονάδα της Αρχής του άρθρου 7 του ν. 3691/2008."

Πράγματι, αυτή η δήλωση υποβάλλεται σε ειδική επιτροπή με τον μακρόσυρτο κι εντυπωσιακό τίτλο «Γ’ Μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», με πρόεδρό της ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, εν ενεργεία. Δεν χρειάζεται να έχεις ειδικές ικανότητες για να βρεις την αρμόδια Επιτροπή, αν σε πελαγώνει η νομική ορολογία. Ούτε καν να έχεις εντρυφήσει εσύ ο ίδιος, στον νόμο. Φρόντισε γι’αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος στην ιστοσελίδα του, περιγράφει με σαφήνεια: «Στην Μονάδα Γ', την Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, υποβάλλεται η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης των υπόχρεων, σύμφωνα με τους ανωτέρω νόμους, οντοτήτων». 

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος, ο κ. Καπόν στέλνει δήλωση και για τα (προηγούμενα της κτήσης της ιδιότητάς του ως Αντιδήμαρχος) έτη 2008,2009,2010, στην ορθή Επιτροπή:



Όπως και για το 2011:



Όπως και για το 2012:




Αλλά όχι, για το 2013!




Διότι τέσσερις μήνες πριν, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν αποκαλυφθεί η έκθεση της δυσάρεστης, το δίχως άλλο, κατάσχεσης και η ιστορία με το αυθημερόν ληφθέν δάνειο των 13,2 εκατομμυρίων ευρώ, και επαναλαμβάνουμε, μετά από 3 χρόνια ορθής αποστολής, στέλνει την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης, για το έτος 2013, δηλώνοντας ως παραλήπτη αυτής, την «Επιτροπή του άρθρου 21 του ν. 3023/2002».

Και με τι ακριβώς ασχολείται η συγκεκριμένη;

Στο πρώτη παράγραφο του άρθρου 21 του ν. 3023/2002 ορίζεται ότι: «1. Ο έλεγχος των οικονομικών κομμάτων και συνασπισμών και των υποψήφιων βουλευτών, καθώς και η τήρηση των κάθε μορφής υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα νόμο, ανατίθεται σε Επιτροπή ελέγχου, η οποία ενεργεί, ως ειδικό όργανο, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του Συντάγματος. Η Επιτροπή υποστηρίζεται από ειδική υπηρεσία της Βουλής, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 7 του άρθρου αυτού».

Δηλαδή ο κ. Καπόν, παρά τα οριζόμενα του νόμου, απέστειλε την πρόσφατη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης σε επιτροπή η οποία είναι αναρμόδια για έλεγχο των αυτοδιοκητικών στελεχών αλλά είναι αρμόδια για τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών και η οποία συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής!

Είναι η αβλεψία ο λόγος για τον οποίο ο προσεκτικός τεχνοκράτης Χασδάι Καπόν που λογικά αξιολογεί και την παραμικρή λεπτομέρεια απέστειλε σε λάθος παραλήπτη την δήλωσή του περί της περιουσιακής του κατάστασης; Και μάλιστα ειδικά για το 2013;

Απλά πράγματα: έκανε λάθος;

Θέτουμε το ερώτημα καλόπιστα, επιθυμώντας απάντηση, ώστε να την γνωστοποιήσουμε.

Πάντως, θεωρητικά, εφόσον δεν απέστειλε πριν την λήξη της καθορισθείσας προθεσμίας την δήλωσή του στην αρμόδια Επιτροπή, τότε, προφανώς θεωρείται ότι δεν την έστειλε ποτέ.

Και αυτό έχει σοβαρότατες συνέπειες.

Αν πάλι, υπήρξε λάθος από την πλευρά του, τότε λογικά μας χρωστά μικρή ευχαριστία επειδή το αναδεικνύουμε και, συμπερασματικά, τον βοηθούμε να προσπαθήσει να το διορθώσει.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη