22 Οκτ 2014

ΑΠΟ ΤΟ ‘’ΤΣΑΝΤΑΡΛΙ’’ ΣΤΟ ‘’ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ’’

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Η τουρκική κυβέρνηση από το 1973 παραχώρησε στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου 27 άδειες έρευνας & εκμετάλλευσης ...
υδρογονανθράκων, σε περιοχές δυτικά των νησιών Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου κλπ, έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η εισβολή στην Κύπρο, με τις ευλογίες του Χ. Κίσινγκερ και των <<συμμάχων>> μας ,ήταν η αφετηρία μιας καλό-σχεδιασμένης προσπάθειας αλλαγής του καθεστώτος του Αιγαίου. Η έξοδος στο Αιγαίο των ερευνητικών πλοίων ‘’Τσανταρλί’’ το 1974, ‘’Χόρα’’ το 1976 και ‘’Σισμίκ’’ το 1978 πρόβαλε τα <<κυριαρχικά δικαιώματα>> της Τουρκίας.
Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίσθηκε με τα ‘’Ίμια’’ τις <<γκρίζες ζώνες>> και τις συνεχείς παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
Με χαμηλές υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι και Οινούσες το 2008 η Τουρκία επανέφερε διεκδικητικά το ζήτημα των <<γκρίζων ζωνών>>. Τότε στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπεβλήθη από πλευράς της Ρωσίας το αίτημα (στην Υπ. Πολιτ. Αεροπορίας) για δέσμευση περιοχών εντός του FIR Αθηνών, για την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων, νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Κω το πρώτο 10ήμερο του 2009. Η μοίρα του Ρωσικού στόλου με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο ‘’Ναύαρχος Κουσνέτσοβ’ ’στις 5-12-2009 αναχωρεί από τη βόρεια βάση Σεβερομόρσκ με προορισμό τη Μεσόγειο.
Η αίτηση της Ρωσικής κυβέρνησης προς την Ελληνική, για άδεια χρήσης περιοχών που οι τούρκοι αμφισβητούν και σύμμαχοί μας παραβλέπουν, ακυρώνει την ύπαρξη <<γκρίζων ζωνών>>, βάζει στη θέση του τον τούρκικο μεγαλοϊδεατισμό και δικαιώνει περίτρανα την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Κώστα Καραμανλή.
Προκλητικά και παράνομα στις 20-10-14 το τουρκικό σεισμογραφικό ‘’Barbaros’’εισήλθε στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζοντας το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Δέσμευσε μάλιστα συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές για έρευνες μέχρι το τέλος 2014 που καλύπτουν μέρος των οικοπέδων 2,3.& 9 που παραχωρήθηκαν από την Κυπριακή κυβέρνηση στην Ιταλό-Κορεατική εταιρία ENI/KOGAS.
Η αίτηση της Ρωσικής κυβέρνησης προς την Κυπριακή, για άδεια χρήσης περιοχών για αεροναυτικές ασκήσεις του Ρωσικού ναυτικού & αεροπορίας στην κυπριακή ΑΟΖ ανατολικά της Αμμοχώστου και μέχρι την Συρία, που η Άγκυρα θεωρεί ότι ανήκουν στο FIR της λεγόμενης ΤΔΒΚ ενισχύει τις Κυπριακές θέσεις και στηρίζει το διεθνές δίκαιο.
Μόνο από το 1711 έως το 1878 επτά (7) μεγάλοι πόλεμοι έγιναν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Όλες οι Ρωσικές πόλεις έχουν ανδριάντες ηρώων στις πλατείες τους, που πολέμησαν για την πατρίδα τους και την Ορθοδοξία. Δυο εξ αυτών (1828-29 & 1877-78) με τις αντίστοιχες συνθήκες (Ανδριανουπόλεως 1829 & Αγίου Στεφάνου 1878) βοήθησαν καθοριστικά το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος στην ανεξαρτησία και την διεύρυνσή του.
Σε αντιστάθμισμα ο μεν ΓΑΠ ακύρωσε στην πράξη τις ενεργειακές συμφωνίες του Κώστα Καραμανλή με την Ρωσία και η συγκυβέρνηση μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ είναι πρόθυμη να ακολουθήσει τις ίδιες <<οδηγίες>> στις επίσης εξαιρετικά συμφέρουσες Ρωσικές προτάσεις για ΟΛΘ & ΟΣΕ. Επιπλέον σύμφωνα με τις κυρώσεις ΝΑΤΟ & ΕΕ στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας ο ΥΠΕΞ κ Βενιζέλος έκλεισε τα Ελληνικά σύνορα για την ελληνομαθή πρώην πρέσβη στην πατρίδα μας και νυν πρόεδρο της Άνω Βουλής κ Βαλεντίνα Ματβιέγκο, μια πολύτιμη φίλη της Ελλάδας. Απεδείχθησαν ανίκανοι να βάλουν έστω και έναν ‘’αστερίσκο’’ στις συμμαχικές αποφάσεις, προασπίζοντας τα ιδιαίτερα Ελληνικά συμφέροντα.
Η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική των ΓΑΠ - Σαμαρά – Βενιζέλου έβλαψε και συνεχίζει να βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα, κόβοντας κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Μόσχα, ακόμα και σε περίοδο εθνικών κρίσεων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη