31 Οκτ 2014

Παραφωνίες στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2014 καταγγέλει η ΗΕΘ

Διαμαρτυρία της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης προς την Περιφέρεια (που είχε την ευθύνη του προγράμματος της παρέλασης). Δείτε την επιστολή:


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014



 αρ.πρωτ.301/29.10.2014

Αξιότιμον Κύριον
Απόστολο Τζιτζικώστα
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Βασ. Όλγας 198
546 55 Θεσσαλονίκη
Φαξ 2313 319 752


       Αξιότιμε Κύριε, Αγαπητέ Συμπατριώτη
       Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κατόπιν εισηγήσεως των υπευθύνων  εκδηλώσεων της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης , ταμία κ. Βασίλη Γκέλη και Γενικής Γραμματέως κας Αθηνάς Τοτοκώτση με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να σας μεταφέρει τη δυσαρέσκεια έως και αγανάκτηση μελών και φίλων της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης για τις παραφωνίες στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2014.
       Στις 15 Οκτωβρίου 2014 λάβαμε μέσω φαξ  από την Φυσική Αγωγή το υπ’ αρ. πρωτ. 408021/517 /14.10.2014 έγγραφο με λογότυπο –ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ με θέμα : « εορταστικές εκδηλώσεις των Εθνικών Επετείων 26ης  Οκτωβρίου 1912 και 28ης Οκτωβρίου 1940 » το οποίο υπογράφεται από εσάς  με την ιδιότητα σας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
        Σύμφωνα με το πρόγραμμα  εκδηλώσεων σελίδα 5 στη Γ΄ΟΜΑΔΑ των πολιτικών τμημάτων όπως μάς ορίζετε πλέον και όχι ως εθνικοτοπικά σωματεία όπως συνέβαινε επί σειρά ετών , αναγράφεται μεταξύ άλλων , το εξής: « Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή και την καλύτερη κατανομή του χρόνου της παρέλασης τα κατωτέρω πολιτικά τμήματα αποτελούμενα από 1 σημαιοφόρο, με 2 παραστάτες, 1 λάβαρο και 2 τριάδες (σύνολο 10 άτομα), θα παρελάσουνανά δύο σύμφωνα με την παρακάτω αρίθμηση , τα μεν έχοντα μονή αρίθμηση στα δεξιά του οδοστρώματος , τα δε έχοντα ζυγή αρίθμηση στα αριστερά»...
1.Λύκειο Ελληνίδων (ΛΕΘ)
(1α. Λύκειο Ελληνίδων με παραδοσιακές στολές στα δεξιά του οδοστρώματος και 1β. εθελόντριες νοσοκόμες του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης )
2.Ηπειρωτική Εστία (ΗΕΘ)
3.Κυπριακή Εστία
4.Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων με 4 σωματεία
    ......  κ.λπ.  Σύνολο 51 (πενήντα ένα) σωματεία.
      Η κοινή λογική λέει ότι,  στην πρώτη σειρά της Γ΄ Ομάδας θα είναι ,  δεξιά το Λύκειο και αριστερά η Ηπειρωτική Εστία ( Πέρσι στην πρώτη σειρά , δεξιά ήταν η ΗΕΘ και αριστερά το ΛΕΘ).Φέτος οι καθηγητές της φυσικής αγωγής εφαρμόζοντας απόφαση της περιφέρειας, δηλαδή δική σας γιατί εσείς έχετε υπογράψει , παρέταξαν στην πρώτη σειρά της Γ΄ Ομάδας δεξιά τις κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων με παραδοσιακές στολές και αριστερά κοπέλες πάλι του Λυκείου Ελληνίδων με τις στολές των εθελοντριών νοσοκόμων , δηλαδή μονά ζυγά στην κυριολεξία στο Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης . Το Λύκειο Ελληνίδων όφειλε να παρατάξει ό λ α  τα άτομα στην δεξιά πλευρά και από πίσω να στοιχηθεί η Κυπριακή Εστία. Αποτέλεσμα:  η Ηπειρωτική Εστία βρέθηκε στην δεύτερη σειρά, αριστερά και πίσω από το Λύκειο και όχι δίπλα όπως ήταν το σωστό,  με το λάβαρο της που έφεραν ό πρωτοετής φοιτητής Σταύρος Βασάκος γιός του Αιδεσιμολογιώτατου Μηνά Βασάκου Προϊσταμένου του Ι.Ν. των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου και η Γενική Γραμματέας του ΔΣ της ΗΕΘ Αθηνά Τοτοκώτση φορώντας συμβολικά τη στολή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας («Παραμυθιά - Παραμυθιά γιατί φοράς τα μαύρα ; Οι Γερμανοί μού σκότωσαν 49 καμάρια » ) . Η ΗΕΘ είχε στα δεξιά της την ‘’Κυπριακή Εστία’’ η οποία στο πρόγραμμα έχει τον αριθμό 3 και ορθώς ήταν πίσω από το Λύκειο. Πίσω όμως από την Ηπειρωτική Εστία δεν παρατάχθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων με 4 σωματεία, πήγε και αυτή δεξιά , ως μια ομάδα , αφήνοντας κενό τον χώρο που παραχώρησε η ΗΕΘ στα σωματεία που θα την ακολουθούσαν στην αριστερή πλευρά , για την μείωση του χρόνου διέλευσης των πολιτικών τμημάτων , γιατί  έπρεπε να αρχίσει η στρατιωτική παρέλαση.
          Η προκλητικά  προνομιακή μεταχείριση του Λυκείου κάποια χρονιά πρέπει επιτέλους να σταματήσει .
         Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης από το 1940 έτος ίδρυσης της από τον αντιστασιακό σοφό πρύτανη του τότε Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βορειοηπειρώτη Περικλή Βιζουκίδη αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ηπειρωτισμού στην Βόρειο Ελλάδα ΚΑΙ στην παρέλαση εκπροσωπεί την Ήπειρο όπου διαδραματίστηκε το έπος του 1940 , ΕΙΝΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.  Δεν είναι ένα πολιτικό τμήμα της Γ΄ Ομάδας  που φορά παραδοσιακές στολές, δεν είναι χορευτικό συγκρότημα, δεν είναι ένα πολιτιστικό σωματείο. Γι’ αυτό και έπρεπε να είναι στην Ά Ομάδα με τους αναπήρους πολέμου,  τις ερυθροσταυρίτισσες και τους απογόνους των Μακεδονομάχων .
           Σας θυμίζουμε ότι το 2011 όπου όλοι οι σύλλογοι εξαφανίστηκαν λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων που ματαίωσαν την παρέλαση, ό Ερυθρός Σταυρός , οι Μακεδονομάχοι και η Ηπειρωτική Εστία παρέλασαν  ανάμεσα από το πλήθος που βρισκόταν στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.
           Αλλά όλα ξεχνιούνται και μάλλον ανάλογα με τις συνεργασίες  προ της παρελάσεως διαμορφώνεται το πρόγραμμα.
           Η Ήπειρος πρέπει να ανοίγει την παρέλαση, αν θέλουμε η παρέλαση να είναι Ιδέα και όχι περιοδεύων θίασος, όπου ό καθένας παρελαύνει όπως θέλει. Τρανταχτό παράδειγμα : Η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και Αυστραλίας. Παρατάχθηκαν σε ομάδες ,το Μακεδονικό Κομιτάτο φέροντας οπλισμό, γυναίκες φορώντας στολές από την Αλιστράτη, τη Δράμα και άλλες πόλεις της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να συνταχθούν την τελευταία στιγμή η Β΄ Ομάδα (Παπάφειο, Σημαιοφόροι, Λύκεια)  και η Γ΄ Ομάδα (51  τμήματα από 10 άτομα το λιγότερο =510 άτομα) .
          Μέχρι την εξέδρα υπήρχε δυνατότητα να έχουν τα τμήματα ‘’βήμα’’, γιατί στην Ά Ομάδα παιάνιζε η Μουσική του Δήμου  Θεσσαλονίκης , στην Β΄  Ομάδα η Μουσική του ‘’Παπαφείου’’, στις Γ και Δ ομάδες δεν υπήρχε τίποτα. Ακουγόταν  η μπάντα απέναντι από την εξέδρα , εκεί κάπως έστρωσε το βήμα, φέτος βοήθησαν οι γυμναστές με τις σφυρίχτρες και ό κ. Αποστόλου . Μετά την εξέδρα το χάος. Ούτε μουσική, ούτε γυμναστές, ούτε φωνή , ούτε ακρόαση. Ό στοιβαγμένος στα πεζοδρόμια κόσμος παρακολούθησε για άλλη μια χρονιά το κάθε τμήμα με τον δικό του βηματισμό. Ειδικά φέτος περισσότερο χρόνο το βήμα ήταν σημειωτόν παρά παρέλασης . Και ξαφνικά , ενώ η παρέλαση σταματούσε και ξανάρχιζε  η αστυνομία τερμάτισε την παρέλαση στη στροφή στο άγαλμα του Εμμανουήλ Παππά. Όσοι περίμεναν δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος μέχρι τον Λευκό Πύργο, είχαν τοποθετηθεί και σχοινιά στα δένδρα , δεν  είδαν τα πολιτικά τμήματα ,γιατί ήταν φυσικό επόμενο ότι κάποια στιγμή έπρεπε να περάσουν και τα στρατιωτικά τμήματα και ό δρόμος έπρεπε να είναι ανοιχτός προς αποφυγή δυστυχήματος. Οφείλατε να υπολογίσετε ότι οι 800 και παραπάνω συμμετέχοντες στις ομάδες Α, Β, Γ, και Δ (80 τμήματα) σε 27΄ δεν θα προλάβαιναν να περάσουν από την εξέδρα .
         Εν κατακλείδι , επειδή η φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ήταν από τις πιο προβληματικές και επειδή η παρέλαση δεν είναι γυμναστικές επιδείξεις ή πασαρέλα , ούτε κάνουμε επίδειξη αριθμητικής δύναμης , ούτε παρελαύνουμε με το χέρι στη μέση ή με κανάτες στον ώμο, προτείνουμε αφού γίνει ανακατανομή των ομάδων σύμφωνα με το τι εκπροσωπεί ό καθένας , να περνούν τα λάβαρα  σε κοινή ομάδα , κάτι ανάλογο των σημαιοφόρων των σχολείων  και η σειρά να καθορίζεται κατόπιν δημόσιας κλήρωσης , γιατί βεβαίως αποτελεί τιμή η συμμετοχή στη παρέλαση αλλά και να παρελαύνεις συνέχεια πίσω δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
         Κύριε Περιφερειάρχα
         Έχετε άλλες 4 χρονιές στη θητεία σας να οργανώσετε τη στρατιωτική παρέλαση , η οποία όπως έχουμε αντιληφθεί όλοι μας δεν είναι η ίδια κάθε χρόνο γιατί  εξαρτάται από απόφαση της κεντρικής εξουσίας. Φροντίστε να βάλετε μια τάξη, γιατί η φετινή παρέλαση ξεπέρασε κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής μας να δεχόμαστε ότι είναι προαποφασισμένο εν αγνοία μας.
          Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης για να κλέψει την παράσταση , δεν πρόκειται να παρελάσει με θεατρική μορφή ( γυναίκες ηπειρώτισσες φορτωμένες με πολεμοφόδια και μάλινχερ , όπως είναι φιλοτεχνημένο το άγαλμα  της ηπειρώτισσας του 1940 που ανήγειρε η Ηπειρωτική Εστία το 1990 ) . Επιθυμεί να είναι μαζί με τους αναπήρους πολέμου  στην αρχή της παρέλασης στην Ά Ομάδα όσο ακόμα θα γίνονται παρελάσεις.
     Αγαπητέ συμπατριώτη
     Την παρούσα επιστολή θα κοινοποιήσουμε στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  , θα δημοσιεύσουμε στην μηνιαία έκδοση μας με την επωνυμία ‘’ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ’’ και θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας www.ipirotikiestiathess.gr Νέα και Ανακοινώσεις, όπου δημοσιεύουμε την ομιλία σας για την 72ηεπέτειο Απελευθέρωσης της Κορυτσάς , 18.11.2012 στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης όπου είσασταν ό κεντρικός ομιλητής ως Αντιπεριφερειάρχης και σας ευχηθήκαμε και εις ανώτερα όπερ και εγένετο. Στη σελίδα επίσης θα διαβάσετε μέρος από την έρευνα που έχουμε ξεκινήσει για να βρούμε τη συγγενική σας σχέση με την Βασιλαρχόντισσα.
        Γιατί η ΗΕΘ είναι ό Φάρος του Ηπειρωτισμού στη Θεσσαλονίκη και θα παραμείνει άσβεστος όσο και να καταβάλλονται πανταχόθεν προσπάθειες να σβήσει .
        Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση .



Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος                        Η Γενική Γραμματέας


Βασίλης Καυκιάς                  Αθηνά Μ. Τοτοκώτση


Κοινοποίηση : Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  φαξ 2310-413-722 & Φυσική Αγωγή φαξ 2310-503-785

NEO: Απάντηση Παμμακεδονικής στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη